自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

6214K 發表於 20-7-14 18:16
回覆 hohinmama 的帖子

我見 d 印尼工人好小心包實晒,有 d 見佢地用埋眼鏡

我姐姐就比較自覺(識驚,初期嗰時,連星期日都唔出街……剩係瞓),我有提供護目鏡俾佢,都肯帶

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

6214K 發表於 20-7-14 17:46
回覆 seaman1982 的帖子

我唔日日買餸有難度呀。我家有老人家。

咁特事特辦丫嘛。
而家疫情去少次,隔日得嘛?放雪櫃一日半日唔會差好遠既,都好新鮮下。
咪同老人家解釋下,疫情過後再回復往常咁囉。

珍珠宮

6214K 發表於 20-7-14 17:46
回覆 seaman1982 的帖子

我唔日日買餸有難度呀。我家有老人家。

工人要滿足你全家人的要求,當然不滿。

伯爵府

買送一定要,除左慈雲山街市,依家北河街街市有檔販中

侯爵府

6214K 發表於 20-7-14 14:36
請問大家有無指定工人買餸返黎要換衫去洗。
我都唔知我咁樣是否無理。
佢一日要出街四次,早晚要同狗出街去 ...

有,我要求工人出去返黎最好係沖涼换衫,如果冇時間沖涼都必定要換衫洗手洗面洗腳,我工人一日出去3次,換3次衫沖2次涼

大宅

回覆 Carol999 的帖子

唔係,其實之前疫情無咁嚴重時,我係完全無要求佢返黎換衫只係呢幾日第三波疫情,我先叫過佢 「一次咁多」返黎沖涼
不過佢唔肯,走入廁所一分鍾出返黎話沖左
我又無咁變態叫佢一日沖四次涼,所以咪問下大家意見囉

大宅

回覆 asweetmom 的帖子

點解呢,你意思係平時一日買兩次餸會不滿?定係呢個疫情一日買兩次餸會不滿呢?

伯爵府

先洗澡,再入廚房消毒買回來的食物包裝

珍珠宮

6214K 發表於 20-7-14 19:25

點解呢,你意思係平時一日買兩次餸會不滿?定係呢個疫情一日買兩次餸會不滿呢? ...

不滿回來要洗澡

珍珠宮

回覆樓主:

其實。。。 自己都唔會啦

侯爵府

點解要一日早晚買二次餸?

子爵府

6214K 發表於 20-7-14 19:25

點解呢,你意思係平時一日買兩次餸會不滿?定係呢個疫情一日買兩次餸會不滿呢? ...

我覺得你根本屋企就苛刻!姐姐唔聽你話都正常1)而家疫情咁嚴重應該狗狗都唔好出去啦喺屋企屙得唔得呀!等疫情好少少先至帶返!
2)一日買兩次送真係好少聽!都係果句啦而家疫情咁嚴重隔日買餸正常啲囉!
P.S: 如果唔可以減少次數嘅話!我會叫佢換衫噴消毒藥水!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

days.bb 發表於 20-7-14 17:14
先安排姐姐去買餸,返黎放底哂,帶狗落街,之後返黎幫狗清潔自己再沖涼咁安排會唔會好d?
...

大宅

回覆 Mar9b 的帖子

係呀,每家人既習慣唔同,
以前我一個人住,
一星期買一次餸,或者唔買都得,
而家同老人家住,去街市行五分鍾,
我又覺得一日買兩次餸好正常喎,
佢係屋企又無野做,
叫佢去買餸都唔知幾開心,
不過呢個疫情第三波我先覺得暫時唔洗買兩次。
所以叫佢暫時一日買一次

侯爵府

一日買兩次餸?洗唔洗呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

princessgw 發表於 20-7-14 18:15
你都驚到要姐姐番黎沖涼換衫。
人命 同 新鮮, 要取捨。

中咗招唔止無味覺,好返後個肺都會弱,無得變返未中招前咁㗎。

大宅

回覆 doryi 的帖子

你講得好嚴重,你工人揍 bb? 我工人無野做,
係佢想出街,我隻狗太熱唔想出去,佢都想帶我隻狗出去,
坦白講,你工人揍小朋友一定好多野做,佢一日買一次餸都好正常,
唔了解希望你唔好用苛刻呢個咁嚴重既字眼。

侯爵府

doryi 發表於 20-7-14 19:43
我覺得你根本屋企就苛刻!姐姐唔聽你話都正常1)而家疫情咁嚴重應該狗狗都唔好出去啦喺屋企屙得 ...

其實我係佢工人直接斷約算,extend visa 再搵過份應該冇難度,好過D人請新又比14日隔離酒店錢

子爵府

6214K 發表於 20-7-14 19:58
回覆 doryi 的帖子

你講得好嚴重,你工人揍 bb? 我工人無野做,

唔關多唔多野做!如果冇疫情你鍾意叫姐姐出街10次都得㗎!問題係而家疫情嚴重呀嘛!佢出一次街就會有風險㗎啦!如果唔係你都唔會叫佢沖涼啦!咁一係就唔好出去囉!隔日先出囉!

珍珠宮

6214K 發表於 20-7-14 19:23
回覆 Carol999 的帖子

唔係,其實之前疫情無咁嚴重時,我係完全無要求佢返黎換衫只係呢幾日第三波疫情,我 ...

沖涼呢個唔係變態呀,我朋友個工人每次出完街都自動自覺由頭洗到落脚,唔洗人叫,當然佢個工人唔會每日出四次街咁多喇

首頁

尾頁

跳至