論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係咩世界!

大宅

2021可愛聖誕B勳章

Monibaby 發表於 20-7-14 17:26
真係咩世界!

係迷印印?

男爵府

$5000都正常啦,之前有JM話本地完約開$6000。

大宅

唔知斷約又有冇人會要呢

珊瑚宮

趕住用人
垃圾都掃件返屋企先

所以而家係工人選僱主
玩具萬歲!

侯爵府

真係咩世界!

同埋要有獨立房,好彩我請到個正常,5000冇所謂

男爵府

c27cheun 發表於 20-7-14 18:24
$5000都正常啦,之前有JM話本地完約開$6000。

非法喎!

男爵府

meimei_didi 發表於 20-7-14 21:53
非法喎!
外傭合約只係有最低工資,無上限

大宅

班外僱係咪痴咗

子爵府

而家標準好似$47xx? 如果差兩三百有個正常嘅又幫到手就抵比既

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

一味要人工, 若掂嘅, 8千又點話, 若同以前D順德媽姐比起上來, 順德12000都賺到。

大宅

meimei_didi 發表於 20-7-14 21:53
非法喎!

點解?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

叫佢去搶,比我貴多500都唔請

男爵府

ikokam 發表於 20-7-15 10:21
叫佢去搶,比我貴多500都唔請

值既可比,最弊大部份都唔值。我真係見過一個廚神姐姐如果我撬到佢$6000 我會俾...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

honeybid2 發表於 20-7-15 10:32
值既可比,最弊大部份都唔值。我真係見過一個廚神姐姐如果我撬到佢$6000 我會俾...
...

我有個工人姐姐做野超好,又勤力,洗野抺野超乾淨 做野快靚正,我高薪撬過佢,但佢話唔會換僱主
因為佢同一個僱主做左廿年,仲要自己獨立房同次所

男爵府

ikokam 發表於 20-7-15 10:36
我有個工人姐姐做野超好,又勤力,洗野抺野超乾淨 做野快靚正,我高薪撬過佢,但佢話唔會換僱主
因為佢同一個 ...

我見嗰個又係。淨係服侍一個成年人(返工既)同一隻狗。所以屋企成竇細路嗰啲住家唔使預佢。所以先有時間心情練成廚神....

所以好野應該已經被私有化,喺市場上面嗌價嗰啲都係冇料扮四條居多....

ikokam    發表於 20-7-15 11:19

子爵府

真係咩世界!

我4 月尾請咗8 年香港經驗,工人上星期返咗香港,隔離中,都係政府公價

大宅

honeybid2 發表於 20-7-15 10:50
我見嗰個又係。淨係服侍一個成年人(返工既)同一隻狗。所以屋企成竇細路嗰啲住家唔使預佢。所以先 ...

講得啱!好嘢既僱主都會想盡辦法留。

我宜家呢個train左一年,做嘢不過不失,勝在錫小朋友,同我地關係都ok。我都唔想佢唔做,到時又要夾過另一個。

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

太多僱主吾跟最低工資去請姐姐,所以愈來愈多高價工人。

如果值我會俾(完左第一份約繼續請既話)
但係如果新約,俾貴左未必perform到個價。

用戶要求終止服務

在agency 見過不少肯最底工資的,不過全部都是印尼的和一個共通點是她們眼中的「筍工」- 照顧行動自如的獨居婆婆。工作輕鬆,早上陪婆婆喝早茶,負責基本的家居清潔,有些連煮飯也不需要,晚餐陪婆婆去子女家吃飯。

首頁

尾頁

跳至