懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為公務員無work from home , 所以公司都無
又擔心又失望....仲要上星期公司唔同樓層有人有家屬確診左
公司話要放假就自己羅年假
因為我懷孕頭幾個月已經放左好耐病假... 唔係幾好再放
每日仲要搭長途車番工.....唯有自己小心小心小心。

有無媽媽同遭遇?

別墅

pipi20 發表於 20-7-14 18:37
公 ...

一樣.... 公司都話政府冇wfh所以唔會有 叫我地大肚嘅戴眼罩同戴手套 一係就自己拎晒啲大假出黎放 唉 我都日日搭一個幾鐘車返工 僱主都係冇人性架啦 都唔知係咪要等有個孕婦確診先知驚

大宅

+1, 公司無反應,只將同事分開唔同樓層,我都每日搭長途車。有諗過SL 幾日睇下疫情會唔會好D...

大宅

回覆樓主:

而家咁樣大肚我都覺得寧願放自己AL/no pay leave先...真係要小心為上

別墅

一樣,現在搭車好多人,擔心。在同一office嘅同事有些人不舒服,但沒有全部戴口罩,唯有自己小心些。

子爵府

公司係成個疫情期間只行左3星期左右WFH,大家輪住返工,大肚都唔會有特別待遇,宜家政府無WFH,公司更加唔會有,每日來回搭車都要3小時,惟有自己小心D

大宅

回覆 CCHINGC 的帖子

本來都好介懷, 後來同自己講好彩居住地區同工作地區都唔係爆發地區, 安慰下自己小心D, 咁會無咁影響心情

大宅

nss711 發表於 20-7-15 13:17
回覆 CCHINGC 的帖子

本來都好介懷, 後來同自己講好彩居住地區同工作地區都唔係爆發地區, 安慰下自己小心D ...

已經好好啦,我住黃大仙,返觀塘,沿途都係爆發地區,仲日日返工

大宅

回覆 eemummum 的帖子

你好慘呀,唯有搵d 好d 嘅口罩同勤洗手/搓手

複式洋房

唔係喎,公務員內部指引大肚婆已經可以Work form home , 只不過無公開係新聞上發放岀嚟。

男爵府

yoyochan1989 發表於 20-7-19 06:31
唔係喎,公務員內部指引大肚婆已經可以Work form home , 只不過無公開係新聞上發放岀嚟。 ...

其他私人企業如果要跟政府,無新聞邊個知

別墅

yoyochan1989 發表於 20-7-19 06:31
唔係喎,公務員內部指引大肚婆已經可以Work form home , 只不過無公開係新聞上發放岀嚟。 ...

公務員,28 week’s pregnant 無得work from home。唔係公眾服務,唔洗對public,所以老闆覺得我要留係office,我點返工放工,洗唔洗迫車迫地鐵,唔關佢事。只可以返早/遲啲,放lunch 放早/遲啲,當做咗適當措施,講緊係15分鐘嘅差距(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆 macmac2017 的帖子

可能唔同部門不同做法,我都已經Work form home 一星期了

別墅

yoyochan1989 發表於 20-7-19 14:05
回覆 macmac2017 的帖子

可能唔同部門不同做法,我都已經Work form home 一星期了 ...

其實最終都係老闆嘅問題。

大宅

公 ...

我連彈性上班時間都冇(emoji),何況WFM

大宅

Yes 最終係老闆問題
我老細係鬼佬,2月已開始WFH至到生。加埋我有4個月產假真係成年冇返公司。

別墅

公 ...

同感呀
我嬲到想反枱

首頁

尾頁

跳至