1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Luvhk628 發表於 20-7-14 20:09
我既女23個月
睡覺篇
突然間今個星期腸胃炎後 就唔再肯自己瞓自己瞓咗2個鐘就紮醒喊要媽媽一齊瞓,同佢一 ...

我仔24m,同你小朋友食嘢方面好似呀! 我好明白你嘅崩潰,我都好想知點解決

大宅

回覆 Luvhk628 的帖子

我個女25個月都差到爆,又唔乖,成日想打x 死佢。就講呢一刻(溫哥華時間1:06) 都未訓。係度玩野,比奶話要豆漿,比豆漿話要奶。每樣比一杯佢選擇,佢話: I'm not hungry, 我飽。 我去訓啦,你唔好嘈我。訓低一陣又叫:我肚餓,要食pizza.
問佢係唔係玩野佢話: 唔係玩野,我肚餓,我都食,kyle仔都食(佢細佬5個月大).
跟手嘈醒埋細佬,我x佢個xx .而家1:20,成家醒晒。
而家要出花園個deck睇月亮先食pizza, :我要睇moon, 一齊睇moon, 食pizza, 我又食,你又食。
我老婆比佢搞到發癲,其實係晚晚都發癲。

進食長期好差,訓覺一定要同媽咪訓,沖涼刷牙都ok, 講野方面已經可以對答。學野方面都好好,基本生活上既野中/英都識。其實係冇特意去教佢。因為佢經常會問呢個咩?what it's ?
但性格火爆,皮氣好差。我都唔識教佢啦。而家1:31重玩緊唔食野。

別墅

我阿囡聽工人姐姐話,唔聽我話,有時我都覺得好灰...

大宅

回覆樓主:

我囡囡27個月都有類似問題
滿月後BB已經自己一間房, 好多時一覺到天光, 但歲半開始會半夜喊醒要人陪, 最後我放棄要搬到BB房同佢瞓, 半夜我去廁所佢都有時要跟著

食飯原本好好, 但這兩個月開始揀飲擇食, 非常頭痛

一歲介奶樽後都唔肯飲奶, 唯有食芝士及乳酪代替

還有許多煩惱問題, 有時我都忍唔住罵, 現在先理解做媽媽的難處, 大家一同努力!

複式洋房

回覆 Clarkyu 的帖子

原來有咁多同路人感覺冇咁孤單 多謝大家既分享同支持

希望我地可以一齊搵到出路🙏

複式洋房

回覆 mikinana 的帖子

其實 處理小朋友既問題 真係好大壓力
希望有一日 我可以分享到 開心湊小孩既文章

民房

回覆 kelanlan 的帖子

我B都係梗,宜嘎22個月就識叫媽媽,不要,開,爸爸這幾個字……我廣東話又不得,都唔識點教距……

複式洋房

我以為淨係我仔咁難湊,原來咁多人有半夜喊依個問題,唔肯食飯!
有時情緒會失控,我都盡量控制自己情緒,慢慢同佢講,可能佢唔明,但至少我講出我對佢既意見,正如佢發脾氣,我會話bb係咪唔鐘意!唔鐘意媽媽拎開 !我唔鐘意佢做既野就會話:媽媽唔鐘意咁樣㗎 !我好少會鬧佢,通常都會講媽媽唔鐘意!
半夜喊已經成為習慣,冇得解決
依家介奶咀先係最大問題,因為訓教甩奶咀佢會喊,但食住奶咀訓會容易柱牙

複式洋房

Luvhk628 發表於 20-7-15 15:24
回覆 mcs74 的帖子

多謝媽媽你鼓勵係既 我對自己有高要求凡事都希望做到最好

曾經我都好似你咁,佢一唔跟我步調,我就好大壓力,唔開心,忟。

後來我換個心態,我生佢出黎係想佢過得幸福。之後試下唔強迫佢咁多,例如佢唔想食,迫多兩下唔食就由佢,我自己食。 食完再餵,佢都唔食就收。

沖涼方面,佢都唔鐘意。我搵佢鐘意嘅公仔"行"入去,再係唔鐘意就同我一齊沖。

複式洋房

Luvhk628 發表於 20-7-15 15:32
回覆 柚子妹 的帖子

我因為睡眠質素太差唔易瞓著所以 佢2個月大已經分房瞓直至宜家

係咪運動量太少?

大宅

我個女26個月大啦
近排進化左,成日challenge我地。
做咩叫我食飯? 做咩同我講食左XX會死? 做咩叫我去沖涼? 做咩叫我换衫?
每次都要同佢解釋完先肯做。
解釋完佢就講: 嗯! 好,let me try /let's do it /here we go
最慘係有時解釋完,佢會加自己意見,要我地跟住做佢先制。

大宅

我既女23個月
睡覺篇
突然間今個星期腸胃炎後 就唔再肯自己瞓自己瞓咗2個鐘就紮醒喊要媽媽一齊瞓,同佢一 ...

首先唔好將自己小朋友同人比較
第2每個媽媽都好偉大
第3我bb未到touble 2,但睇佢個勢2歲應該唔野少,有時唔駛太大壓力,我發現越叫佢做佢就唔做,尤其講野,相反佢見多左人,睇睇下電視就跟住做跟住講,疫情無得出街,我唔介意佢睇電視。

加油

別墅

我仔25個月脾氣臭到無人有,又中意喊,我都無辦法架,有時哄下佢同佢講下道理,但如果都無用,我會由佢喊,同佢講甘你喊拉,喊完揾我,佢聽得明好快收聲。我最頭痛系佢每日同六歲哥哥玩時,玩玩下就會嘈架之後就系喊喊喊,我又要做其他野點可能無時無刻望住佢地,我都好辛苦無得抖!

小朋友好快大,大大下就吾同,一定系會好,系要時間同超多耐性,加油呀!

禁止訪問

大宅

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)metoo
我bb都係成日唔肯食嘢 餵佢餵到好累

別墅

你呢幾個問題同我仔一樣,我仔25m, 近呢一個月同佢分房瞓,每次等佢瞓著我就番自己房,佢到半夜就會起身喊住搵我,有時自己走番入我房一齊瞓~ 慢慢嚟啦,都係2歲人仔,始終仲好需要安全感,有時又可能發完惡夢需要慰藉~
食野方面,我仔係揀飲擇食,如果嗰餐係食飯,自己食幾啖就唔會再食,要姐姐餵~ 如果係食粉麵就會自己食~ 食野真係好頭痛,甜嘅多汁嘅水果唔食,有得揀挑晒啲餸淨食飯/粉麵~
因為有以上種種問題,我選擇左全日N俾佢學習自理~可惜疫情關係未開到學~

大宅

我既女23個月
睡覺篇

我超級無耐性 我有姐姐幫忙 我一feel 到自己失控就行開一陣 唔好將自己情緒帶俾小朋友

大宅

我果個成日尖叫 我成日都好想收佢皮 未夠兩歲

大宅

janede1314 發表於 20-7-14 23:04
Trouble two 係咁,會成日扭計,冇原因乜野都no no no, 未表達得到自己所以會有d脾氣,大個d表達到就會好啲 ...

coffee bb 細我b 一個月 點解佢bb 識得聽故事 我果個完全唔會聽故事 其實佢係未明白講故事

但究竟幾時應該開始同佢講故事呢 唔明白照講?

大宅

Luvhk628 發表於 20-7-15 07:23
回覆 janede1314 的帖子

謝謝媽媽你鼓勵有時候眼見其他小朋友都可以做好 好多野

我成日都因為你尼d 挫敗感令自己唔想生第二個

成日覺得自己唔識得做好媽媽。但明明個心想佢好 而家先明白自己阿媽心情 點解咁煩

首頁

尾頁

跳至