自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我係業主,租客下個月租滿一年,傾緊減租,話續多一年唔經地產代理,唔打厘印,想問下各位JM意見,謝謝!

係咪經agent續租要比佣金?打厘印係咪保障業主多d?

如果續租係咪要簽過一份新約,係書局買果d係ok嗎?

珍珠宮

減齡達人勳章

續約或重新立約唔使搵地產代理,佢哋要收錢架。建議厘印唔好慳,可以同租客傾一人一半。

書局有租約賣,如果唔啱,網上都有sample, 我自己偏向中英板本,要一式二份,到時各人keep 一份。另合約要寫清楚,如有冇包傢電,傢電維修... 咩都要寫清楚,免日後退租時有排煩。

公爵府

親子王國15週年勳章

一定要打厘印,唔好慳果少少$。

水晶宮

你可以揾之前agent 攞份租約,自己影印,照抄番之前terms,改番日期,再同租客簽,自己上網打厘印,幾百蚊,一人一半,好容易架,唔好慳,要保障自己

子爵府

租約唔係通常簽一年死約一年生約?第二年係生約,理論上咩(厘印、重新簽約)都唔駛搞

大宅

上星期上網打厘印唔駛$
晤知點解唔駛$因為以往agent有收的
Process中見圖字

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

!PO 發表於 20-7-14 23:08
租約唔係通常簽一年死約一年生約?第二年係生約,理論上咩(厘印、重新簽約)都唔駛搞
...

佢減租就要再簽約,除非照舊就唔洗

男爵府

!PO 發表於 20-7-14 23:08
...

2年租約,我未試過重做新約和理印,因whatsapp已確定所有野。

子爵府

虎到金來勳章

Snoopy211 發表於 20-7-14 21:48
我係業主,租客下個月租滿一年,傾緊減租,話續多一年唔經地產代理,唔打厘印,想問下各位JM意見,謝謝!

...

原約係1生1死?有打厘印?你係未過左1年死約, 下個月開始行生約, 而租客想減租?

新租約簽1年死1年生?

可唔經agent自己續約 (經agent要比錢),
用番依家份租約, 改日期, 要打厘印 ( 同客1人1半)。

唔打厘印係你定租客提出?

水晶宮

Snoopy211 發表於 20-7-14 21:48

...

Agent 服務, 當然要比錢
打厘印, 呢樣野, 其實唔需要有共識, 立約雙方都有權及有責任去打, 共識只是厘印費的攤分, 通常在租約上定好(e.g. 50/50).
續約可以自己用電腦打印, 也可以買書局的.

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

fishyvette 發表於 20-7-15 01:48
上星期上網打厘印唔駛$
晤知點解唔駛$因為以往agent有收的
Process中見圖字

這個是 CR109通知差餉物業估價署住宅單位出租,不是厘印

wcpcelia    發表於 20-7-16 10:10
anna59    發表於 20-7-15 17:50

大宅

maoball 發表於 20-7-15 13:02
這個是 CR109通知差餉物業估價署住宅單位出租,不是厘印

請問有link話我知點打釐印嗎?謝謝你

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

fishyvette 發表於 20-7-15 13:03
請問有link話我知點打釐印嗎?謝謝你

https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/stamp/methods_of_stamping.htm

大宅

maoball 發表於 20-7-15 13:09
https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/stamp/methods_of_stamping.htm

Thank you

珍珠宮

princessgw 發表於 20-7-15 12:06
原約係1生1死?有打厘印?你係未過左1年死約, 下個月開始行生約, 而租客想減租?

新租約簽1年死1年生?

原約係一年生約、一年死約,有打厘印,下個月滿一年,所以租客同我倾减租金再續租一年。

所以我想問因租金改變,係咪要重新簽過租約、打厘印等等,謝謝!

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

唔好唔打厘印

男爵府

你去交具店有中英對照的租約買,起碼兩份,一人一份,除了由新一年開始計一年生一年死約的日期和減後的租金和按金上期有差額外,內容跟回之前約租內容照寫,一定要打厘印。很方便,上網即交即印一份便可,不要慳呀,保障業主,另外,如你減租客每月$500的話,即按金和上期少$1500,你可叫佢新約交租時減返$1500

男爵府

回覆樓主:

唔好簽新約。一, 原有租約打左厘印, 仲有一年有效期, 用得唔好嘥。 二, 簽新約又2年, 即要減租2年。其實你可以口頭答應減租, 以whatsApp做証明, 或寫張書面通知便可。

子爵府

虎到金來勳章

Snoopy211 發表於 20-7-15 13:14
原約係一年生約、一年死約,有打厘印,下個月滿一年,所以租客同我倾减租金再續租一年。

所以我想問因租 ...

因租金改變而簽新約。之前有人分享過, 業主減租, 講緊減幾個月個d, 大家無重新簽約, 只係whatsapp, 當然都無打過厘印。

你個case, 原租約已比左2年厘印錢。你要同租客講清楚, 減租續租1年, 係生/死約。

美聯教人減租要重新簽同打厘印
https://www.mreferral.com/news/租務教學-拆解租約印花稅7大疑問/

子爵府

虎到金來勳章

Snoopy211 發表於 20-7-15 13:14

所以我想問因租 ...

因租金改變而簽新約。之前有人分享過, 業主減租, 講緊減幾個月個d, 大家無重新簽約, 只係whatsapp, 當然都無打過厘印。

你個case, 原租約已比左2年厘印錢。你要同租客講清楚, 減租續租1年, 係生/死約。

美聯教人減租要重新簽同打厘印
https://www.mreferral.com/news/租務教學-拆解租約印花稅7大疑問/

首頁

尾頁

跳至