婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我C6日日都早出晚歸,星期日都要返工,到而家一歲竟然識叫C6做爸爸
有時呢D天性既嘢你估佢唔到

你有咁既奶奶真係要好好珍惜,佢太錫個孫先會做過龍
唔係一定親生先會有母愛,好似寵物咁,對得多都會有感情
既然佢都係爽直既人,點解你唔同佢講下想抱多一陣?
會唔會係你坐月果陣全程都係比99湊所以佢習慣左咩事都係佢做?

別墅

GIBAI 發表於 20-7-15 02:10
只是因為生完情緒影響了想法

應該真係 個人成日好易諗埋一邊

別墅

ninewest882 發表於 20-7-15 02:26
樓主唔好捻咁多,荷爾蒙係影響我地新手媽媽情緒唔少架。我都係新手媽媽,就算我有請陪月我坐月坐得好差,因 ...

的確我明白知道算好幸福,起碼有人幫輕我,你地獨自湊b既媽媽真係好叻!開頭我試過幾日,已經辛苦到喊,傷口又痛,又無得訓!希望bb會體諒我啦

別墅

honeybid2 發表於 20-7-15 10:27
一定要夜晚跟返自己瞓,一定要。同佢瞓嗰個係會最親。
日頭邊個湊都冇乜所謂。
...

我就係好驚咁樣 因為99想我安坐月有得訓,所以夜晚佢都會帶bb去佢房訓,的確呢個坐月我日日都訓到至少8個鐘或以上!不過我就係怕bb吾再跟我

別墅

crazypaper 發表於 20-7-15 11:02
聽你形容,你99都係一個好99,會肯幫你照顧你。當然人就有感情既,bb一出世,佢就照顧佢,晚晚一齊瞓,一定 ...

我就系怕99湊得佢多,佢會跟99唔痴我 黎緊9月會復工,如無意外到時99應該會唔返工幫手湊 即係當bb開始識認人,轉身既時候就會同佢既相處時間比我更多 但生活逼人,又唔可以唔做野,諗起就覺得傷心,會喊

別墅

kellylky 發表於 20-7-15 11:23
我C6日日都早出晚歸,星期日都要返工,到而家一歲竟然識叫C6做爸爸
有時呢D天性既嘢你估佢唔到

你老公一定好開心
我有時會有出聲話我想抱多陣,但好快見佢訓左就會又行埋黎話:俾我抱佢入我房訓啦,之後就接手抱左。。。我坐月期間日頭奶奶返工就我自己湊,夜晚訓教就跟99訓佢湊,之後俾我休息,加上c6要返工,如果bb夜晚喊佢都會訓唔到無精神,所以99多數會負責夜晚,但一星期會有1,2晚係夜晚我自己湊返,俾99休息。因為生完唔掂得生水,所以每朝都係99幫bb沖涼。換片餵奶我都有自己做!
其實講講下我都覺得99真係好好既,幫輕我好多,我知道的,但我真係好驚bb會跟麻麻多過我

男爵府

小天使寶寶 發表於 20-7-15 12:37
我就係好驚咁樣 因為99想我安坐月有得訓,所以夜晚佢都會帶bb去佢房訓,的確呢個坐月我日日都訓到 ...

你而家接返BB 睇夜晚咯。唔遲呀。
咁又唔會唔跟你既老實講,你係阿媽BB 大啲一定會知。你而家賀諗多左啫。大把BB 跟工人瞓都唔會唔知爸媽係邊個。不過如果想BB 早啲就黐你就接返黎瞓。放心啦,媽媽地位唔會咁輕易取代到,你而家賀爾蒙影響諗多左。

珍珠宮

小天使寶寶 發表於 20-7-15 00:06
我99都一樣咩都唔識架啦,我老公細個有人工湊麻麻湊,我坐月食既野都係叫月子餐,佢都唔識整我食架,但佢 ...

你奶奶好錫你,朝早返工夜晚湊b,後生都頂唔住,你奶奶咁幫你係好難得
我坐月係自己湊b,初生bb日喊夜喊,抱b抱到手痛腰痛,無覺好瞓個樣似喪屍

但老人家普遍鍾意認叻,覺得自己經驗豐富過後生,只接受自己一套,唔接受後生嗰套,習慣挑剔媽媽有問題

我從來無要長輩幫手湊b ,我亦知佢哋唔識湊b,都要面對佢哋種種挑剔.唯有自己睇開啲~左耳入,右耳出~
bb要長老幫手就更甚,有更多分歧同矛盾產生,的確好難處理同感到好委屈

坐月後奶奶負責湊b,要學識放手,照顧者係好自然將成個重心放喺bb度,亦代表佢好錫bb

只要你堅持夜晚自己湊返、親力親為,bb知道你係媽媽一定最親你

別墅

honeybid2 發表於 20-7-15 13:50

你而家接返BB 睇夜晚咯。唔遲呀。

明白喇 已經坐完月,場未復工,我會開始珍惜呢段時間自己全日湊返b

別墅

秋天與楓葉 發表於 20-7-15 14:56
你奶奶好錫你,朝早返工夜晚湊b,後生都頂唔住,你奶奶咁幫你係好難得
我坐月係自己湊b,初生bb日喊夜喊, ...

我都明白佢辛苦架,所以我都想自己湊返,起碼我暫時仲放緊產假!開頭一星期我都有自己全日湊過,真系完全吾夠訓,又傷口痛,又情緒起伏大,得返半條命!
我會今日開始自己盡量全日湊返,夜晚跟返我,加上bb滿左月,我發現佢夜晚都無扭計得咗勁,無初初食咁多餐,我諗c6應該都會有教好訓既!
健康院姑娘話呢個階段可以多d同bb講野,佢會開始聽到

別墅

小天使寶寶 發表於 20-7-14 22:01
我餵阿b食奶,掃完風想抱阿b耐d對佢耐d,又會走黎話俾佢入我房訓啦!有時抱抱下又會走埋黎話:你沖涼先啦 ...

岩岩又黎喇 又係咁喇,好地地我抱緊bb訓教,無啦啦又伸手埋黎抱,我話唔洗喇,我抱佢坐陣!之後佢又講左句:你休息下啦!跟手就又抱走左入佢房 !但岩岩我見到佢抱入房係放低喺張床度,自己喺隔離禁電話!又唔係想抱咁點解要喺我手上抱走我個女呢?做咩啫!點解成日都要咁啫!我攰就自然會同bb一齊入房訓架啦!點解成日都要無啦啦做地抱緊又要拎走佢呢?係咪想我做到日日夜夜同bb都哩喺房鎖埋門先肯俾我對自己個女耐d? 我就黎會癲架喇

複式洋房

直接表達自己意見
你99係好,但都只認為自己既方式先啱
你屈住會好辛苦

夜晚一定要跟你訓
幾辛苦都要晚晚自己湊返
要同你99講明
Bb訓覺我會抱佢入自己房訓
然後你同bb一齊係房休息就得
正常bb訓
你都可以一齊訓休息
你又唔洗心掛掛

複式洋房

小天使寶寶 發表於 20-7-15 16:02

岩岩又黎喇 又係咁喇,好地地我抱緊bb訓 ...

佢個心態
可能唔想bb俾人抱慣哂啦
想你休息啦
都係好意啦

但你都可以抱bb入自己房
最緊要你認為點做會比較開心
因為坐月好易抑鬱
由其是有99幫手湊b
問題會更大

其實最好同老公傾下個問題
由佢同99表達係最好
但好多都係豬隊友,唉

珍珠宮

小天使寶寶 發表於 20-7-15 12:47
我就系怕99湊得佢多,佢會跟99唔痴我 黎緊9月會復工,如無意外到時99應該會唔返工幫手湊 ...
放心,bb大啲會知道你係佢媽媽,你錫佢,佢一定親你㗎!

子爵府

虎到金來勳章

明白你!
我生完果幾個月都有咁嘅感受
成日都自己一個係房喊
又唔可以同老公講,怕佢唔明自己之餘仲要怪自己。
加油呀媽媽!

洋房

Molly103 發表於 20-7-15 16:14
佢個心態
可能唔想bb俾人抱慣哂啦
想你休息啦

我都覺得你奶奶唔想呀B比人抱慣所以先放返落床,所以佢之前話佢喊唔好即刻抱佢一樣。
因為抱住佢訓得多會慣左人地要抱住佢黎訓,而家咁細個輕就話啫,大個你就會後悔架喇
你想BB認得你就應該係佢醒左果陣陪佢玩,佢訓左你先陪佢,佢都唔知係你黎啦

別墅

crazypaper 發表於 20-7-15 17:30
放心,bb大啲會知道你係佢媽媽,你錫佢,佢一定親你㗎!

多謝你 明白架喇,我都怕自己會抑鬱,上黎呻下傾下都舒服d,至少唔洗屈住

別墅

quincy_1987 發表於 20-7-15 18:01
明白你!
我生完果幾個月都有咁嘅感受
成日都自己一個係房喊

係呀係呀 就係咁喇 如果坐月期間就算辛苦d我都堅持自己湊就唔會搞到今時今日咁

別墅

kellylky 發表於 20-7-15 18:01
我都覺得你奶奶唔想呀B比人抱慣所以先放返落床,所以佢之前話佢喊唔好即刻抱佢一樣。
因為抱住佢訓得多會 ...

希望佢純粹係呢個出發點啦 因為佢真係無論我抱住bb(係訓緊定係醒左)抱一陣間佢就會走黎叫我抖下訓下食飯沖涼呢樣果樣,之後.......抱走佢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至