嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔4歲長期鼻敏感, 經常鼻塞同鼻水倒流, 要長期食住敏感藥, 如果唔係鼻水倒流會引致發燒.

我覺得長期食住敏感藥唔係幾好, 要佢游水同跑步佢又唔肯. 我係咪要帶佢去睇中醫? 定係睇耳鼻喉科? 耳鼻喉科醫生會唔會又只係比d敏感藥? 有冇d有經驗既媽咪可以比d意見?

大宅

我個女都係咁,鼻水倒流引致咳,咳左成2個月,因爲無鼻水流出來,之前唔知系鼻水倒流的問題,昨天睇一個兒科醫生先知,現在吃緊抗過敏的藥仍未見效,真係唔知點樣止到鼻水倒流?我都好想有媽咪入來講下?唔該曬。

大宅

回覆 1# fannylin 的文章

Fannylin,
你個女幾大呀? 食左敏感藥有冇好D? 我個仔D敏感藥要早晚食半粒藥丸. 已經食左幾個月, 食左係好D. 但長期食又担心, 唔食又唔得, 試過減藥只食朝早一次一個星期島就發燒醫生話鼻水倒流引致喉嚨發炎同發燒.

我已經每日吸塵拖地開空氣清新機, 每三日換枕袋, 每星期洗被袋床單.

唔知要唔要睇耳鼻喉科呢?

男爵府

我囡囡成幾個星期一直流鼻水, 之前睇醫生,都話佢有敏感,佢一起身,有時會打噴嚏,然後開始流鼻水,但有時中午訓一陣,起身就又好番,是否是鼻敏感的癥狀?佢DADDY有鼻敏感.

我屋企間間房都有空氣清新機,無動物,花草, 床單就一星期換一次.

請有經驗家長一起SHARE.. THANKS

原帖由 Hellomimi112 於 09-6-4 22:23 發表
Fannylin,
你個女幾大呀? 食左敏感藥有冇好D? 我個仔D敏感藥要早晚食半粒藥丸. 已經食左幾個月, 食左係好D. 但長期食又担心, 唔食又唔得, 試過減藥只食朝早一次一個星期島就發燒醫生話鼻水倒流引致喉嚨發炎同發燒.

...

親子王國以外之連結已被刪除

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

試吓食魚油呀~ 對敏感底有幫助架!

大宅

我囝囝都係四歲,近兩年每隔一至兩日
就比囝囝飲蜜糖 (麥盧卡牌子),所以
發作次數少左。

翡翠宮

好媽媽勳章

如果睇兒科都唔得... 試下搵耳鼻喉專科睇睇...
以前我唔信, 原來有 d 野真係要睇專科... 兒科可能範圍太大.....
我仔都係先睇兒科, 長期只係開抗敏藥, 又同我講無辦法... 後來去搵耳鼻喉專科, 發現敏感到某個位漲大o左, 令佢長期呼吸唔順、成日鼻塞... 雖然未至於好哂、無哂鼻敏感, 起碼依家無長期鼻塞丫......

水晶宮

我女舊年都有鼻敏感,後來我同佢去浸會中醫藥門診做天灸,情況改善著好多,今年都會去做,聽聞要做三年.外面有d中醫師都有幫人做天灸.做完天灸唔是即時好返,是慢慢咁改善,我女幾時開始冇鼻塞同流鼻我都冇留意,後來好著先知.今年7月是時候開始做,希望幫到你地.

大宅

畀面勳章

剛剛想開一個topic問吓小朋友有冇係睇中医可以医番好鼻敏感,點知經過呢到見到呢個topic係講緊鼻敏感,所以就入來睇吓. 其實我囡囡都係有好嚴重的鼻敏感,佢今年9歲,起碼由佢4歲呻到e+9歲,期間都睇過好多医生,但都係俾類古醇佢食同噴鼻,食就得,吾食流過,而且食呢啲藥此中對身體吾好,所以我都冇俾囡囡食,但睇見佢日日咁呻,起碼每朝早都要呻3,4包tissue,連上堂都呻到冇哂心機,真係心都痛埋,有冇媽咪睇過那一位専科医生或中医係得同埋仲有冇其他方法可以搞好呢個鼻敏感呢?

謝謝!

大宅

畀面勳章

天灸係乜野離嫁?可吾可以解釋吓呢?

Thanks,

原帖由 whywhite22 於 09-6-5 10:31 發表
我女舊年都有鼻敏感,後來我同佢去浸會中醫藥門診做天灸,情況改善著好多,今年都會去做,聽聞要做三年.外面有d中醫師都有幫人做天灸.做完天灸唔是即時好返,是慢慢咁改善,我女幾時開始冇鼻塞同流鼻我都冇留意,後來好著先 ...

水晶宮

我自己當初搵天灸既資料是響雅虎既知識度搵既,依家比條LINK你慢慢睇,是人地解釋既,唔知啱唔啱,只作參考.天灸主要是可以增強體質,唔是醫病.

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008111001056

大宅

畀面勳章

whywhite,

多謝你條LINK,E +明白哂,等我7月都同囡囡去睇浸會睇吓先,有冇邊位医師可以介紹呢?

THANKS,

原帖由 whywhite22 於 09-6-5 15:34 發表
我自己當初搵天灸既資料是響雅虎既知識度搵既,依家比條LINK你慢慢睇,是人地解釋既,唔知啱唔啱,只作參考.天灸主要是可以增強體質,唔是醫病.

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008111001056 ...

男爵府

whywhite22請問:

我個囡未夠3歲可否做?
7月開始要做幾耐?
每次幾長時間?
請問港島區邊家醫院有呢個做?

我個囡日日咁流鼻水,睇者心疼啊..
多謝~

原帖由 whywhite22 於 09-6-5 10:31 發表
我女舊年都有鼻敏感,後來我同佢去浸會中醫藥門診做天灸,情況改善著好多,今年都會去做,聽聞要做三年.外面有d中醫師都有幫人做天灸.做完天灸唔是即時好返,是慢慢咁改善,我女幾時開始冇鼻塞同流鼻我都冇留意,後來好著先 ...

水晶宮

天灸是將d藥貼貼響背脊,有5-6塊細細塊,大人貼兩個鐘度,小朋友就貼一個鐘,基本上貼完返到屋企就差唔多夠鐘除,唔濕得水,幾個鐘後先好沖涼.貼完個日冇食生冷野,冇食蝦蟹,怕會皮膚過敏.貼完個日食返D清淡野好D.我女貼完有小小膠布印,其他都冇問題.一般是一年貼三次,但依家好多都會貼多一貼,起加強作用.我女舊年貼之前中醫師有幫佢把脈,冇發燒冇傷風感冒先可以貼.上次我問過浸會既中醫師佢地話一歲以上就可以貼,(我女舊年貼既時候是2歲10個月),最緊要皮膚唔好過敏.去到浸會中醫門診部是有2-3個中醫師幫人貼,冇得自己揀邊個醫生,照計個個都是咁上下.浸會聯絡電話是:3411 2968 或 3411 2988. 800蚊貼4次一個療程,舊年有200個名額,今年我就唔知幾多名額.
網上有其他bk媽咪之前講過以下呢個中醫師都有得做,效果好唔好我就唔知,現介紹比你地只作參考.我冇響佢度做過,我女舊年只是響浸會做過一個療程.
http://www.vassarcmc.org/address.htm

大宅

我打左電話去約啦,佢地話9龍塘同港島區都有喎,我個仔依家已經要日日聞住氣管藥,但都仲係鼻塞塞,有時食埋敏感藥先好啲,希望天灸真係可以幫到佢啦,好多謝whywhite22的資料呀,謝謝! 另我個仔約左上午呀,唔知到時會唔會見到你呢?各位媽咪,加油呀,一起努力啦!
:-D

水晶宮

希望天灸真是幫到大家,個時我女兩歲開始有鼻敏感,我個時都好唔開心好大壓力.

男爵府

請問港島區邊度醫院有得做架??

多謝WHYWHITE22...

原帖由 Tsun~Tsun 於 09-6-8 11:01 發表
我打左電話去約啦,佢地話9龍塘同港島區都有喎,我個仔依家已經要日日聞住氣管藥,但都仲係鼻塞塞,有時食埋敏感藥先好啲,希望天灸真係可以幫到佢啦,好多謝whywhite22的資料呀,謝謝! 另我個仔約左上午呀,唔知到 ...

男爵府

有問吓你地,鼻水倒流引致喉嚨有点紅同發燒,e生有冇開過抗生素呀!

水晶宮

小仙女:
唔使客氣,我都想幫下人,因為我女以前都有鼻敏感,知道個中滋味 .
你可以上網打"天灸"呢兩個字搜尋下相關資料,問下人港島區邊間有得做,之前有人介紹我去華夏做,咁我冇去過就唔知效果點,你可以比較下相關資料自己決定去浸會定華夏做.以下是華夏既網頁,佢港島有分店:
http://www.vassarcmc.org/address.htm

原帖由 小仙女Mummy 於 09-6-8 21:08 發表
請問港島區邊度醫院有得做架??

并多謝WHYWHITE22...

洋房

其實有冇試用健康食品呢?碧蘿芷Pycnogenol®OPC

1.最重要是冇藥性 ,

2. 冇 side effect

3. 安全

首頁

尾頁

跳至