懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

上胎已經中左一次妊娠糖尿,記得個糖水測試真係好難頂
要空肚飲一杯糖水,杯糖水有凍檸茶杯咁大杯,超級甜,直程甜到揦口,難飲到我差d想嘔
結果中左妊娠糖尿,直到生為止都要戒甜戒澱粉,清到每餐無晒胃口,仲要餐後篤手指,勁折磨

下星期準備去瑪嘉烈做糖水測試,又要回想上一次經歷
希望唔好再中,唔係就要再過日日無啖好食既生活……

大宅

馮喵咪 發表於 20-7-15 18:06
要空肚飲一杯糖水,杯糖水有凍檸茶杯咁大杯,超級甜 ...

同感 真是好難飲

別墅

我又覺得杯糖水未到好甜 尚可接受 不過飲完真係覺得反胃 記得個胃作嘔反左大半日
聽聞私院杯糖水會少點 同埋會有塊檸檬 飲落開胃好多

大宅

我去咗化驗所度做飮糖水,一心諗住好難飲,點知不是想像中咁差,外賣熱飲咁大杯囉

別墅

回覆樓主:

用飲管飲會好好多,將啲糖水頂到喉嚨椗即呑,就唔會太感受到甜味。我一分鐘內分三啖飲晒,再即刻補半杯水洗走剩餘嘅甜味。

大宅

係,我仲要陀一次仔飲左兩次,諗係都想死,而家生完,仲要飲第三次confirm冇糖尿

男爵府

我上星期去化驗所飲的確唔難飲喎,好易入口,我飲完都冇乜作嘔感覺,其實依家16週仲有孕吐的。請問飲過私家同公立JM, 係咪公立難飲啲?如果係我要考慮廿幾週都係化驗所飲返算喇。

大宅

真係好甜好難飲。但我見個日其他媽媽有兩三個一口飲。仲話好好飲,唔係網上講到咁難飲。個下我知應該係我問題

大宅

Prettyger 發表於 20-7-15 19:01
我去咗化驗所度做飮糖水,一心諗住好難飲,點知不是想像中咁差,外賣熱飲咁大杯囉 ...

我係飲醫院碗咁大杯
真係飲到想反胃

別墅

幾多week 要做糖水測試?

大宅

我覺得飲完無糖尿都變有...

大宅

sbbleung 發表於 20-7-15 21:04
我係飲醫院碗咁大杯
真係飲到想反胃

我見到健康院d媽媽拿住好大桶尼飲,見到都驚,我一星期後飲

大宅

Itshk1 發表於 20-7-15 21:50
幾多week 要做糖水測試?

24-28 week

男爵府

我同事話唔係個個要飲,多數係35歲以上、本身過重或者屋企人有糖尿病史先要
我三樣唔中都要飲
約左十月飲⋯⋯我本身仲好怕甜,唔知點算

複式洋房

smellycat 發表於 20-7-15 20:48
我上星期去化驗所飲的確唔難飲喎,好易入口,我飲完都冇乜作嘔感覺,其實依家16週仲有孕吐的。請問飲過私家 ...

想請問邊間化驗所有得飲? 我唔敢去公立飲
但如果真係中,咁可以返公立跟營養師?

別墅

我係台灣group見到台灣嘅媽媽們會自己帶檸檬或都梳打水溝黎飲,唔知香港得唔得呢?

複式洋房

回覆 馮喵咪 的帖子

用飲管欲好好多。一分鐘飲完。飲完要等兩個鐘先難頂

別墅

我係公立醫院飲。第一啖係有啲嚇親地甜,不過我may 下may下咁飲又接受到。最後用左20分鐘飲完,飲水沖淡啲甜味都係超細啖飲。坐左大半個鐘後去散步。起身要慢,行又要好慢,比個胃適應。完全無想嘔嘅感覺。行下坐下1個鐘,散步可以減少血糖。最後安全過關。

大宅

Prettyger 發表於 20-7-15 19:01
我去咗化驗所度做飮糖水,一心諗住好難飲,點知不是想像中咁差,外賣熱飲咁大杯囉 ...

同意,唔通佢哋用唔同糖?其實我私家做都係俾120,呢120值得俾!嗰陣時因為疫情唔敢去公院

大宅

ccling1022 發表於 20-7-15 22:52
我見到健康院d媽媽拿住好大桶尼飲,見到都驚,我一星期後飲

慢慢飲
唔好急

首頁

尾頁

跳至