在職全職

跳至
[在職媽媽] 好驚搵唔到野做  

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

cheuklam.Lee 發表於 20-7-18 16:20
加油,我都上個星期啱啱2nd in 完,以為實請,點知到而家都未有消息。

仲要part time 咋 連par ...

Part time都2nd in
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

男爵府

大家加油。
我都自己同老細提出,自行減人工,7折出糧,因為公司真係冇生意。
明天開始又在家 工作,其實真係冇乜嘢做了。
希望我同老細都可以快點捱過呢段時間

大宅

2020勳章

想借位一問,大家覺得一份普通文員工,疑似返長短週(佢jod ad 無寫明係5天)電話問資料時講話會最高比到15k,地點近屋企,會唔會有伏?未去見的但約咗時間見,諗緊去唔去。
因為係美容行業嚟,我諗爆頭美容業宜家仲會請人

大宅

我捨不得你 發表於 20-7-22 23:20
想借位一問,大家覺得一份普通文員工,疑似返長短週(佢jod ad 無寫明係5天)電話問資料時講話會最高比到15 ...

未必伏工,去見咗先算,睇吓間公司係點先再考慮。如果上到去好hard sell, 千祈唔好比佢sell 到。

侯爵府

我捨不得你 發表於 20-7-22 23:20
想借位一問,大家覺得一份普通文員工,疑似返長短週(佢jod ad 無寫明係5天)電話問資料時講話會最高比到15 ...

近屋企就見下啦。我上次見過一間美容業做HR
臨走佢問我有冇做開美容,得閒留意下佢公司
可能借請人為名,賣廣告為實
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

大宅

2020勳章

phoebepanpan 發表於 20-7-23 08:35
近屋企就見下啦。我上次見過一間美容業做HR
臨走佢問我有冇做開美容,得閒留意下佢公司
可能借請 ...

係呀,我就係驚sell, 好,去見下先

大宅

2020勳章

cheuklam.Lee 發表於 20-7-23 00:55
未必伏工,去見咗先算,睇吓間公司係點先再考慮。如果上到去好hard sell, 千祈唔好比佢sell 到。
...

好,我去見下

大宅

我捨不得你 發表於 20-7-16 11:26

我同你差唔多,send 咗幾十份,有幾份去到2nd in, 都係 ...

唔好放棄, 搵唔一定有, 但唔搵一定無

有無朋友可以介紹工比你? 呢個時候真係識人好過識字

珊瑚宮

2020勳章

####.Lee 發表於 20-7-23 00:55
...

唔好帶信用咭, 手機上去, hard sell 咪話無現金無帶咭, 乜 pay 都無.

珊瑚宮

2020勳章

我都担心, 保就業都係保六個月, 之後又唔知點. 今年公司係零生意, 好在係自置物業, 唔係重死得快.

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章

大宅

2020勳章

Nancy20090615 發表於 20-7-27 10:39
唔好帶信用咭, 手機上去, hard sell 咪話無現金無帶咭, 乜 pay 都無.

見完了,又唔伏喎,正正常常,個office 仲係新嘅,但佢話要等政府公佈美容院開返先會出offer 囉。

珊瑚宮

2020勳章

我捨不得你 發表於 20-7-27 14:36
見完了,又唔伏喎,正正常常,個office 仲係新嘅,但佢話要等政府公佈美容院開返先會出offer 囉。
...

咁好, 恭喜你.

大宅

2020勳章

Nancy20090615 發表於 20-7-27 14:41
咁好, 恭喜你.

唉,聽住先咋,咁多人見,都未必會有offer.

侯爵府

我捨不得你 發表於 20-7-27 16:13
唉,聽住先咋,咁多人見,都未必會有offer.

係。就算2nd in 完都音訊全無
我暫時放棄。疫情太嚴重。食下殼種先

大宅

2020勳章

phoebepanpan 發表於 20-7-28 17:53
係。就算2nd in 完都音訊全無
我暫時放棄。疫情太嚴重。食下殼種先

係咪,試得大多無回音,無期望

侯爵府

我捨不得你 發表於 20-7-28 18:38
係咪,試得大多無回音,無期望

咁又唔算好多。見過幾份。係其中一份以為佢請硬
忙執手尾清場。又疫症home office. D野斷開來做。
今日先發現 離職IR56F 好似唔再接受紙張版
最憎網上報乜報物,一時話格式錯,一時又唔知乜,唉!

大宅

2020勳章

同埋想分享下,有d job ad 咪係d agency 嚟嘅,咁呢d 時勢見佢d 職位啱都會打去問下,(咁多年搵工都係自己搵無經過agent 搵工的)講完一大輪工作範圍呀,人工呀,我d 工作經驗呀咁,其實我都想試下。
個agent 就話可以幫我試。佢就話要去佢度見咗先,我真係粗口都想出,有乜事電話唔講得,見又唔係見間請人嘅公司,要我浪費時間出去見agent,我唔認為見完個agent 會有工見or 請。
其實經agent 我有試過見工機會,但絕對唔需要見咗個agent 先囉,係直接去見請人間公司。我直接問佢,點解要見你,佢話,你清楚份工要求同人工嘅野姐,但我唔清楚你個人係點,所以要見面先。
我著哂

大宅

2020勳章

另外有一間又係agency 嚟,我apply 咗佢一個retail beauty 嘅post. 打嚟話想約我interview ,口我又問係直接見間請人公司定你地agent?佢又答係見agent.
好明顯佢無野做搵d 人上去吹下啦,retail 仲會請人嗎??
點解我肯定佢得閒得滯?因為我咁啱有朋友又係搵工,同行,佢又收到同一間agency 打比佢約佢interview. 但佢係半年前send, 我係一星期前send .而佢仲知道邊間公司請人,呢個市道,呢間公司無可能會請人。
真係好心d agent 唔好喺呢個疫情仲要人出去玩人啦。根本無工。
反而有兩個嘅agent,都坦白講無工,搵嗰行cut 哂人。呢兩個我無同佢見過面,乜都電話講咋,但有工refer 我去見過。

大宅

我捨不得你 發表於 20-7-31 23:39
另外有一間又係agency 嚟,我apply 咗佢一個retail beauty 嘅post. 打嚟話想約我interview ,口我又問係直接 ...

多謝提醒!我之前有份新工都係經agent 介紹,啱啱5月先開始返工。點知份工垃圾到冇人有,明明同個agent 講搵admin,點知第一日返工簽約先知請office assistant, 要出街淋花搬枱搬凳。我都算,見個市差照忍,點知最後比個老闆同佢個親戚炒咗,原因係個old seafood玩嘢,冇打算resign,再加上歧視我有小朋友,我嬲到同個agent講,點知個agent話個老闆親戚原來係我背後篤我(個親戚仲要係男人,八婆到爆)屈我工作表現唔好。我自問返咗咁多年工,份份reference letter都靚靚仔仔,比人屈真係第一次

首頁
12345...9

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊