在職全職

跳至
[在職媽媽] 好驚搵唔到野做  

首頁
12345...9

尾頁

大宅

我捨不得你 發表於 20-7-31 23:39
另外有一間又係agency 嚟,我apply 咗佢一個retail beauty 嘅post. 打嚟話想約我interview ,口我又問係直接 ...

其實我係第一次經agent 搵工,我真係覺得agent 麻麻地,我搵工,當然想喺apply 前知多啲個公司background 同工作內容先apply, 而唔係個agent話乜就乜。所以我哋都係自己搵工算,雖然我已經搵咗成個月都冇乜feedback, 不過我會努力,我之前in咗兩份都唔請,不過嗰兩份我自己都唔太有興趣,大家加油!

大宅

2020勳章

cheuklam.Lee 發表於 20-8-1 00:37

多謝提醒!我之前有份新工都係經agent 介紹,啱啱5月先 ...

係呀,agent d 文職工,99%係伏
試過有agent 介紹份工,不過係2019年頭,普通文職,返9~6:30,5天,人工仲要低。
結果約咗見工當日(星期六),我放咗飛機。(間公司要星期六特登去in 人,普通文職都自己請唔到人要搵agent都知伏㗎喇,正常點會)
個agent 仲要話hr 特登返星期六嚟做招聘,當然唔止見我一個位啦。
當時個市唔係差,我都費事浪費時間車錢去。
結果我轉個頭有心儀公司offer.
所以,agent d 工,真係有請人間公司見咪當比佢跑下數,唔係就同佢喺電話吹下水就算

大宅

2020勳章

cheuklam.Lee 發表於 20-8-1 00:37

多謝提醒!我之前有份新工都係經agent 介紹,啱啱5月先 ...

可否告知間ageny 名,等我唔好中伏

大宅

我捨不得你 發表於 20-8-1 00:45

係呀,agent d 文職工,99%係伏

我都係咁話,agent真係大把伏工!

別墅

cheuklam.Lee 發表於 20-7-15 18:44
已經send 咗起碼十幾份工,得兩份有得見其中一份好有興趣,但係仲未收到電話,希望快啲收到offer :cr ...

你好呀,知道好多人呢排都真係好難搵到工,我最近都係朋友介紹找到一個小小嘅機會所以自己也好想幫助現時找工作有困難嘅爸媽。你pm我可跟你詳細解釋(emoji)

珊瑚宮

2020勳章

回覆 Nancy20090615 的帖子

今年公司無生意, 應該 2021-22 都唔會起番. 如果裁員/無得撈, 年紀大再搵應該文職唔會有人請, 我諗住搵護理做.

大宅

2020勳章

我都搵緊工,send出去都冇回音,好灰啊。

洋房

呢個時勢係難啲架
比心機呀

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

今日係我食穀種得三天,日煲夜煲
希望煲夠時就能有工作

My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

大宅

phoebepanpan 發表於 20-8-5 13:49
今日係我食穀種得三天,日煲夜煲
希望煲夠時就能有工作

煲煲下就有
我食咗成個月穀種,希望唔洗食多一個月

子爵府

2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我都6月開冇工開, 唯有玩下賺錢 apps賺下超市coupon算, 雖然錢唔多, 但起碼好過乜都冇

大宅

2020勳章

想請問妳地,如果妳本身已有份pt offer,但你同時見完份妳好想做嘅ft 工, 咁你喺返pt 前,會唔會主動打去問ft 份工係咩情況,請定唔請呢?(因為份pt 係有人介紹的,唔想返咗好快又走,影響人地)
*份ft 工見完時講明唔會咁快,要等政府宣佈嗰十幾處場所可以營業先會出offer.

大宅

我捨不得你 發表於 20-8-9 21:02
想請問妳地,如果妳本身已有份pt offer,但你同時見完份妳好想做嘅ft 工, 咁你喺返pt 前,會唔會主動打去問 ...

我覺得打去問下好啲,始終一日未返工,都會有好多變數,肯定ft 個情況,真係如期返工嘅,就cancel pt。最怕兩頭唔到趕。

大宅

2020勳章

cheuklam.Lee 發表於 20-8-9 22:02
我覺得打去問下好啲,始終一日未返工,都會有好多變數,肯定ft 個情況,真係如期返工嘅,就cancel pt。最 ...

係呀,我都驚ft 會有變數。
其實我唔肯定佢係咪請。都係50/50,但見完工時佢有提醒我返工要點著衫呀,返工時間呀嗰d,最後就講未咁快出到offer.
我唔介意等佢,反正都無野做咁耐了,係pt 嗰度,唔想返返下,ft 出咗offer 又走姐,始終有熟人介紹,唔想影響人。

大宅

我捨不得你 發表於 20-8-9 22:09
係呀,我都驚ft 會有變數。
其實我唔肯定佢係咪請。都係50/50,但見完工時佢有提醒我返工要點著衫呀,返工 ...

問下啦,保障自己嘛,始終pt 熟人介紹,如果返返下走咗去真係會唔好意思。

大宅

2020勳章

cheuklam.Lee 發表於 20-8-9 22:21
問下啦,保障自己嘛,始終pt 熟人介紹,如果返返下走咗去真係會唔好意思。
...

我未試過打去問人地係咪請㗎,應該點問好呢?

大宅

我捨不得你 發表於 20-8-10 00:15
我未試過打去問人地係咪請㗎,應該點問好呢?

可以話想知道幾時出offer, 因為同時有另一份工出offer, 不過最有興趣係你地呢份,所以想知道個結果

大宅

2020勳章

cheuklam.Lee 發表於 20-8-10 11:39

可以話想知道幾時出offer, 因為同時有另一份工出offer ...

好的,thank you, 我聽日打去問下先

男爵府

我捨不得你 發表於 20-8-10 11:57
好的,thank you, 我聽日打去問下先
你係想致電俾個間美容業ft吧?

大宅

2020勳章

趙華 發表於 20-8-10 13:46
你係想致電俾個間美容業ft吧?

係呀
不過政府又宣佈延到18號,沒完沒了

首頁
12345...9

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊