在職全職

跳至
[在職媽媽] 好驚搵唔到野做  

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

phoebepanpan 發表於 20-8-18 23:16

其實本身都唔係叫高人工。年資累積而成。

我都係中年了, 呢幾日有上jobsXX睇d工, 通常見係agency既我都唔send, 因為朋友話係伏多. 試sent過一份, 見到有e-mail回覆話"not suitable".

如JM所說, 要我割半價搵份工我真係唔想 ... 我又唔係能力問題, 點解要咁做? 雖然話個景唔太好, 但係人都咁割既話, 真係令到個大圍風氣好差.

或者我而家都唔應該睇/搵, 因為我要到10月尾先走得 ...... 暫時對前路都無乜好大既信心 ...

p.s. 公司摺唔係因為蝕錢 ... 諗起都激氣 ... 但無用! (我明白)

男爵府

2020勳章

回覆 koan922 的帖子

咁係點解要close ar? 可惜

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

koan922 發表於 20-8-19 18:35
我都係中年了, 呢幾日有上jobsXX睇d工, 通常見係agency既我都唔send, 因為朋友話係伏多. 試sent過一份, ...

你公司同我公司差不多,我三月底已知結束。
個集團比人收購,進一步借疫情機會搶埋品牌來做。我地品牌在市場有一地位,咁我地back end人就解散。
當時係預七月底結束,原本我都諗住好來好去做到尾。但辛苦幫清場報手尾。公司都唔肯比多一蚊,條氣唔順咪搵路數走囉。由五月開始搵,期間有份伏工請但我推左。之後都係得個見字,有份仲衰2nd 講到請硬咁款,我鬼咁開心等通知,點知又係得個桔

中年人士想做文職最好有人士幫手介紹啦。否則真係等運到。
我請人時,同我年紀既求職者我都好少接見,而家自己受返晒,自作孽

明天我又有工見啦。五日工離家唔遠,趣趣地減價20%求售

男爵府

anan84 發表於 20-8-19 19:52
回覆 koan922 的帖子

咁係點解要close ar? 可惜

有d原因比較confidential, 未可以提及 … 但疫情就係順水推舟 … 所以head office照摺我地香港囉! … 我老細明明話profit真係幾好 … 但, 最頂頭話事, 我地只有被接受!

男爵府

phoebepanpan 發表於 20-8-19 20:21

首先祝您明天見工成功先! 加油!

之前我in人時一直都唔介意年紀, 我睇係首要既係stable! 因為我相信每個人既長短處不同, 亦可能可以為公司帶來新元素呢!

我要淆多兩個月左右, 要幫手清埋office既野先走得! … 希望10月整個社會有轉好既新景像啦!

JM, 祝福您!

侯爵府

koan922 發表於 20-8-19 23:29
首先祝您明天見工成功先! 加油!

之前我in人時一直都唔介意年紀, 我睇係首要既係stable! 因為我相信每個人 ...

清場還office真係超級麻煩
疫情之下大家都慘

大宅

2020勳章

回覆樓主:

死啦,我呢幾晚發夢都夢見interview 嘅情景,我係咪好大壓力呀

我估我有排都唔會搵到全職工
因為我做嗰行係疫情中死得最慘重

其他行業send 過,人地可能當我低能,直情唔會見

我人工要求已降低到無可再低,見到d 工出嘅價我情願喺屋企湊仔都唔會apply

大宅

2020勳章

phoebepanpan 發表於 20-8-19 20:21

今日見工見成點啊?有無希望

侯爵府

我捨不得你 發表於 20-8-20 11:42
今日見工見成點啊?有無希望

下午先去,我緊係希望成功啦
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

大宅

2020勳章

phoebepanpan 發表於 20-8-20 11:46
下午先去,我緊係希望成功啦

加油

侯爵府

我捨不得你 發表於 20-8-20 11:39
死啦,我呢幾晚發夢都夢見interview 嘅情景,我係咪好大壓力呀

我估我有排都唔會搵到全職工

你做旅遊業?如果係後勤文職理應都有文職工種岩啦
或者搵cs, sales clerk
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

大宅

2020勳章

phoebepanpan 發表於 20-8-20 11:47
你做旅遊業?如果係後勤文職理應都有文職工種岩啦
或者搵cs, sales clerk

我做lux retail 後勤,sales clerk 嗰d我都搵過,但全無回音

試過見d 二三線牌子,2nd in line manager, 佢地嘅level完全唔係嗰回事,佢覺得我唔識做佢d 野,但佢做緊嘅野係講緊我初入行已經做緊,9 唔搭8,所以我唔敢再搵d 類工,浪費時間。

侯爵府

我捨不得你 發表於 20-8-20 11:49

我做lux retail 後勤,sales clerk 嗰d我都搵過,但全無 ...

我覺得而家肯搵$10-$15K 容易有工,想16K以上難

大宅

2020勳章

phoebepanpan 發表於 20-8-20 12:52
我覺得而家肯搵$10-$15K 容易有工,想16K以上難

都係,但見到低到10k11k, 我真係情願喺屋企湊仔無咁嬲
文職16k真係好難

大宅

我捨不得你 發表於 20-8-20 13:00
文職16k真係好難

10-11k 太少喇 真係頂爛市,點生活,寧願湊下小朋友先

大宅

cheuklam.Lee 發表於 20-8-20 13:37
10-11k 太少喇 真係頂爛市,點生活,寧願湊下小朋友先

我而家返緊另一份新工,地點麻麻地,不過都會做住先,因為地點實在太遠。捱到過年後再算。

侯爵府

我捨不得你 發表於 20-8-20 13:00
文職16k真係好難

早兩日見勞工處有份文職 唔記得五日半定六日$8500

嘩。依個仲癲$7000

大宅

2020勳章

cheuklam.Lee 發表於 20-8-20 13:38
我而家返緊另一份新工,地點麻麻地,不過都會做住先,因為地點實在太遠。捱到過年後再算。
...

恭喜妳呀,咁快搵到
Jm 喺邊度搵㗎份工?

大宅

2020勳章

phoebepanpan 發表於 20-8-20 14:01

早兩日見勞工處有份文職 唔記得五日半定六日$8500

呢d 要公開試五科合格包括中英數,一皮都無,點生活呀

大宅

我捨不得你 發表於 20-8-20 14:18

恭喜妳呀,咁快搵到

我喺jobsDB 搵,你做開咩post, 我留意下新公司嗰度有冇請差唔多嘅工

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊