自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

如果自己感染嘅話,自己死唔緊要,驚連累公司,連累同事,當然仲有老媽,佢8x,如果真係感染到,相信死梗,仲有老公同個女,唉,我同老公要返工,我隔日要返外家探老媽,佢行動不便,而且獨居;每日聽到疫情,都好驚因為自己連累佢地,工作已經好攰,個腦仲會不停諗D嘢,頭痛咗幾日,忽然間覺得自己唔知可以點,當然,可以做嘅清潔預防措施我都有做足。昨日放工去商場買外賣,覺得一個本來熱鬧,攪到水靜河飛,個腦就問自己,點解香港搞成咁。。。

純粹抒發個人感情,不喜勿插。。

水晶宮

心情低落!呢兩日都食唔落野!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

戴好口罩,勤洗手消毒,唔好隨便摸眼口鼻,樣樣做齊應該冇咁易中嘅,同埋記得要夠瞓,保持心境開朗,抵抗力都好啲啦

有時唔諗得咁多,如果擔心老人家,最多打密啲電話問候,如果要買飯同生活物資俾佢,咁入屋要注意清潔消毒

禁止訪問

水晶宮

唔驚得咁多.

大宅

我明白呀, 如果自己無人無物, 都無咩好驚。
最驚係會傳比身邊既人,我都覺好唔開心,感覺回不到從前正常生活,但已為事實,唯有大家努力適應,調節心態。

wcpcelia    發表於 20-7-19 09:40

男爵府

呢啲就係天災+人禍,牽掛越多嘅人越唔安樂。無乜責任感嘅人反而活得輕鬆。

珍珠宮

回覆樓主:

放鬆心情,休息多些

大宅

回覆 SARIDON 的帖子

同感 自己真係冇所謂 我諗個個都怕傳染身邊的人 又不知道有事屋企人點 連寵物去向也是最擔心的 壓力大到好厲害!

伯爵府

呢個病最恐怖係影響身邊人,就算無都要先隔離,心理上已驚咗一半

見到今日既香港,我相信吾少人都會唏噓,都會問點解香港會變成咁,包括我自己,心情整度低落,除咗做足清潔,少聚集,少外出進食,咩都做吾做

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SARIDON 發表於 20-7-17 13:46
如果自己感染嘅話,自己死唔緊要,驚連累公司,連累同事,當然仲有老媽,佢8x,如果真係感染到,相信死梗, ...

你真係講中晒我的感受, 我呢個星期都訓得唔好, 成日覺得自己中左招, 又會唸下係邊度地方, 接觸過咩人會有機會感染~~

我同你一樣, 覺得自己患病唔可怕, 最驚連累了身邊的屋企人和同事, 煩到佢地要入隔離營, 仲要令佢地驚足兩個星期, 內心好不安樂~~

仲要, 報章會大字標題你的年紀, 職業, , 去過的地方, 接觸過咩人, 搞到全香港人都知道你呢14日的行蹤, 仲要全世界都好似會怪你唔小心染病~~

我呢個星期成日係屋企都探熱, 如果37度(耳探), 就覺得自己中左招, 跟著就好煩躁不安, 連電視都唔想睇, 過多一陣又會再探熱~~

因為覺得自己中左招, 所以係屋企去完廁所都要消毒一番, 就算刷完牙都要搞一輪清潔先敢行出黎, 搞到個人好累好唔開心, 神不守舍甘~~~

伯爵府

回覆樓主:

會覺得人真係好渺小,又會諗返以前好多時自己會唔會執着一d小事而吾開心,經歷完社會運動同新冠病毒之後,先發覺冇嘢重要得過生死,都係最老土果句啦珍惜身邊一切

男爵府

datura 發表於 20-7-17 13:59
呢啲就係天災+人禍,牽掛越多嘅人越唔安樂。無乜責任感嘅人反而活得輕鬆。
...

你講得好岩,無責任感嘅人反而唔覺得驚,呢個病其實最擔心就係累到同事,朋友,家人,如果全家入院,家中小鳥,魚冇人餵食會死,仲有冇人可以去醫院探你幫到你取日用品

mimi199188    發表於 20-7-17 14:07

子爵府

對,自己吾緊要,最怕害到人所以我完全吾會約朋友,除左怕染到,最重要系怕傳染比對方。害到人。

男爵府

2023年兔年勳章

盡咗力就算了

水晶宮

SARIDON 發表於 20-7-17 13:46
如果自己感染嘅話,自己死唔緊要,驚連累公司,連累同事,當然仲有老媽,佢8x,如果真係感染到,相信死梗, ...

有時諗吓好多人都係面對緊咁嘅問題,你會冇咁擔心的,大家咪又係咁過,你不寂寞

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

原來大家嘅感受同我差唔多,我以為係我忽然太過憂慮同埋多愁善感。。多謝你地留言。。

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

日日返工都唔知為乜 只係求生存 不是生活 仲要亞女係小五呈分試 幾經辛苦先考完 個女全年的學習計劃全部亂晒
ToBy GiNNy VinCent

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔驚得咁多,做好自己清潔消毒!

子爵府

唔驚得咁多, 萬一係自己亦都無辦法

首頁

尾頁

跳至