自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 19:57
而家係1個工人,如果再生應該請2個或者我ftm+1個工人

原來工人幫手湊,咁生多幾個都得你嗰啲朋友係咪冇工人/個工人唔幫得手呀

侯爵府

自己鍾意大家庭, 又有經濟能力咪生

男爵府

twllc 發表於 20-7-17 19:00
我係孖仔加細女,依家已經10歲同8歲,我女同是但一個哥哥就可以一齊玩,但3個一齊玩就好易出事.... 2個仔成 ...

生多個(emoji)

大宅

sistercute2 發表於 20-7-18 10:28
又會咁極端,隔離post d jm 99%才說後悔生仔,呢個post就講生3個。樓主應該好有錢,好識教,祝福你。:fortu ...

我啱啱都見到,隔離post好多都話1個都唔生 但其實呢個時勢唔好生係指咩?政治?肺炎?

我唔算係好有錢喇,生多個都會影響自己生活質素架,可能去少幾次旅行慳d洗咁,所以都仲係心大心細咋

大宅

壞蛋獎門人 發表於 20-7-18 12:22
原來工人幫手湊,咁生多幾個都得你嗰啲朋友係咪冇工人/個工人唔幫得手呀
...

我d朋友好多都係唔生/未生,傾bb既話題好無共鳴

男爵府

twllc 發表於 20-7-17 19:00
我係孖仔加細女,依家已經10歲同8歲,我女同是但一個哥哥就可以一齊玩,但3個一齊玩就好易出事.... 2個仔成 ...

聽落去好得意,應該好好笑,大人就好煩

男爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-18 15:45
我d朋友好多都係唔生/未生,傾bb既話題好無共鳴

未生都咁大反應?咁咪鬼理佢地啦,生到又養得起,湊得掂,又鐘意小朋友點解唔生?自己鐘意咪得囉

男爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 16:53
請問呢到幾多jm係生3個架? 3個小朋友係咪真係辛苦過湊2個好多?
而家已有一仔一女,次次同親朋友講有生3個 ...

如果你好有耐性和心機,其實三個都幾好,但到咗小學,中學支出和心力係大好多

子爵府

畀面勳章

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 16:53
請問呢到幾多jm係生3個架? 3個小朋友係咪真係辛苦過湊2個好多?

我自己三個小朋友, 四年三個冇工人冇四大長老,一個湊三個, 如果計辛苦嘅話只有陀住第三胎湊住兩個b嗰一年, 之後已經唔辛苦了~ 個人認為三個同兩個分別不大, 小朋友自己會同兄弟姊妹玩,反而一個會係最辛苦,因為你所有時間都要畀曬佢

男爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-17 19:53
暫時疫情嚴重梗係唔想生住,我本身個plan係諗住過多1,2年再生,不過個個朋友聽完反應都係生b=害左佢地 :th ...

係呀,我都覺。唔好為左滿足自己而生,諗下小朋友係唔係真係想黎呢個世界(受苦)。

子爵府

好主觀。
但如果一個人湊晒,你咪問下自己,現時湊完兩個字之後嘅精神體力,夠唔夠第三個用囉,你自己大約會知。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好忙好嘈
學課外活動要走幾轉
考試溫習要搵幾轉
食野搵位麻煩
搭的士又要等5人的
但揍大左就唔記得哂d辛苦
我3個女,細女唔係追仔先想有
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ChaBean 發表於 20-7-17 23:10
我兩兄弟唔係孖生但只差1年,妹妹就隔得耐,二哥成日蝦妹妹整喊妹妹,大哥好嬲就打二哥,兩兄弟互片打到一 ...

淨睇文字都覺得好嘈好混亂
我3個女細個時咪又係打到7彩,打到中學都仲打
好彩依家細女都17歲,屋企清靜哂
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

大宅

三個好開心(emoji)(emoji)(emoji)加油

首頁

尾頁

跳至