懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我這次懷孕最初2次產檢時子宮頸有3點幾cm, 我放心不小,因為我曾21週流產,但到15週時只要1.7cm,私家醫生解議要做子宮頸環札,但她説我宮頸有一個位置呈 v型,普通的環扎可能不能札實,說有可能要做開腹的環扎手術,但香港只有2個教授做這個手術,她立刻就refer我到威爾斯見教授(我住港島區),3天後威院有期,那天再照只剩下約0.9cm, 幸好教授認為普通環札應該可以,不用開腹,由於已太短,緊急即晚就做了手術,手術之後情況不錯,我回到私家醫生覆診,子宮頸一路慢慢回升,20週時有2.4cm, 但到22週突然又跌回1cm,而且宮頸口呈漏斗型, 醫生馬上幫我上托,也加重了防宮縮藥,她說希望可以撐到30週.....她這樣說是不是意咪著我未必可以撐到?我不希望在政府醫院生😢(現在不能探病、不能陪產),更擔心是28週也撐不過有媽媽這樣情況能撐到34週後嗎?我從開始已長期卧床了

大宅

我係孕後期宮頸短,大約32周期剩返1cm左右同宮頸係漏斗狀.
私家醫生叫我瞓床同開咗安胎藥同抗宮縮藥俾我. 而家大概36週BB都未出世.
Jm記得唔好企喺度或者坐太多. 我知自己宮頸短後有爬過post, 我見之前有啲JM都係20週左右宮頸短臥床到最後三十幾週BB先出世, 要對自己有信心加油

別墅

emilyngms 發表於 20-7-17 17:24
我這次懷孕最初2次產檢時子宮頸有3點幾cm, 我放心不小,因為我曾21週流產,但到15週時只要1.7cm,私家醫生 ...

我都做左環札手術,由11週瞓到宜家24週。你真係要嚴格遵守長期臥床呀,唔好成日行落地呀!為左bb,你要加油呀

複式洋房

回覆 Ammmmm 的帖子

謝謝你!我係做IVF 的,由放胎瞓到依家😔,本來長返好開心,點知無啦啦又變短,真係好無耐

複式洋房

回覆 Thinting 的帖子

我有呀,除咗沖涼食飯去廁所覆診,我都無落過床,都突然短咗一半有多😢

別墅

我這次懷孕最初2次產檢時子宮頸有3點幾cm, 我放心不小,因為我曾21週流產,但到15週時只要1.7cm,私家醫生 ...

我岩岩夠34w周,以家宮頸得返0.8喳,醫生都話隨時可能生得,我30w個時最短得返0.38 然後入院打強肺針加抗宮縮藥,之後一直訓床,醫生都話盡量捱過34 再望36啦,以家約左37w就拆環,希望可以足37w先出世啦

別墅

你地有無因爲宮頸短而有頻繁的假宮縮?我就係因為假宮縮得有啲密,同醫生講,用陰超照話比正常值短左啲,但又未至於危險值,不過都要訓多啲,但要湊住大仔真係無嘜可能,雖然有媽媽幫,但難免間唔時都會有説話聽。我都好無助,而家先28+3

複式洋房

回覆 terry9013 的帖子

我如果可以撐到34週我已經好滿足了😔

複式洋房

回覆 VicB 的帖子

成日聽人講宮縮,但我其實都唔係好知宮縮係點,我每晚都會有一陣間個肚好漲好漲咁,瞓低就無事,唔知咁係咪就係宮縮?如果係我就唔算頻密,你過咗28週都安全啦,我重有排都未到😔

別墅

emilyngms 發表於 20-7-18 21:40
回覆 VicB 的帖子

成日聽人講宮縮,但我其實都唔係好知宮縮係點,我每晚都會有一陣間個肚好漲好漲咁,瞓低 ...

訓底感受會明顯啲,個肚本身係軟軟地,突然間會慢慢變硬,位置不定,大約維持1分鐘,個肚又軟返,佢同啊b踢到個肚突起的感覺唔一樣,假宮縮的時候都痛痛地唔多舒服。

複式洋房

回覆 VicB 的帖子

咁我又唔似,我係成個肚都好漲,好似漲到要爆開咁,行路都困難,但無痛

男爵府

我都有同樣問題,廿週結構時發現得1.7-2.2, 加左托
而家有排捱(emoji)

複式洋房

回覆 JN1999 的帖子

你加咁托有冇長返d?最煩惱係手術札完長返以為ok, 可以安心小小,轉頭又短返,真係會嚇死,又驚突然穿水到時趕唔切去醫院拆線
大家一齊加油💪🏻

男爵府

emilyngms 發表於 20-7-18 23:03

你加咁托有冇長返d?最煩惱係手術札完長返以為ok, 可以安心小小,轉頭又短返,真係會嚇 ...

早二日加左托咋
我仲慢慢長路

複式洋房

我都一樣,多你3週咋你唔好太擔心,盡量瞓床,你長度都唔算太短,我睇咗好多post, 有接近2cm好多人加托都可以足月,我1cm都無

男爵府

emilyngms 發表於 20-7-18 23:11

我都一樣,多你3週咋你唔好太擔心,盡量瞓床,你長度都唔算太短,我睇咗好多post, 有 ...

醫生有冇開安胎藥?反而D荷爾蒙藥唔太舒服

複式洋房

有呀,手術後食一隻藥加一粒塞藥,加托之後又加多咗一隻藥

男爵府

emilyngms 發表於 20-7-19 00:13

有呀,手術後食一隻藥加一粒塞藥,加托之後又加多咗一隻藥 ...

塞藥你一日幾多次?每次幾多粒呀?

複式洋房

塞藥每日一次,每次一粒

男爵府

emilyngms 發表於 20-7-19 01:26

塞藥每日一次,每次一粒

我醫生開左一日三次

首頁
12345...7

尾頁

跳至