母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔而家個半月一出世時因為黃所以要入院照燈,埋身左幾日就無埋身,出院後就好似唔識啜,我就成為泵媽
泵左成個月,每隔3個鐘咁泵,奶量無多過,都係20-30ml,擔心返工後更加無奶
呢幾日俾個仔埋身,諗住俾佢幫下我上奶
我知想多奶要全埋身唔補粉,因為食得密左好多,又打亂哂平時既schedule,所以老公唔同意,加上我自己都會擔心唔夠奶
埋身完再補奶粉俾佢,有時仲會泵清埋,咁樣對上奶有冇幫助呢?

而家有時埋身完再補奶粉俾佢,佢可以訓成3.5-4個鐘,起身都唔算好餓,埋身無心機食,如果我每隔3個鐘叫佢起身食奶,老公又話bb訓覺重要過飲奶
如果bb訓成3.5-4個鐘,我係咪應該keep住每隔3個鐘泵一次呢?但係如果泵完轉頭bb起身要食奶,我咪唔夠奶俾佢食?
唉,好似點做都上唔到奶咁
我都唔知仲可以點樣可以多奶啲

求幫助

大宅

回覆 lcsi 的帖子

因為BB冇食人奶幾日,唔識啜唔出奇,你可以慢慢教佢常試俾佢啜多D,有助刺激乳房增加奶量,BB仲細訓三四個鐘都好正常嘅,你可以等佢醒佐同佢玩下再餵,咁樣佢唔會因為眼訓而唔想食,4個鐘頭餵1次ok啊,你得20-30ml人奶,埋身完補奶粉俾佢先得架,咁樣BB先够飽,充足奶量BB先唔會再黃,人奶唔够可以飲多D魚湯同水,呢段時間都好重要,我细B出世我都唔够奶,我補皇家美素佳兒俾佢,貪佢味道較淡,接近母乳,BB容易接受,媽媽你加油呀,希望可以幫到你。

別墅

減齡達人勳章

lcsi 發表於 20-7-18 12:08
我仔而家個半月一出世時因為黃所以要入院照燈,埋身左幾日就無埋身,出院後就好似唔識啜,我就成為泵媽
泵 ...

放心啦,BB學習能力好強,好快會學識啜。我生完住咗10日醫院無埋身,之後埋食都冇問題。想上奶真係要食多啲飯(我早午晚都食兩碗),飲多啲湯水。每日定時定候泵(BB補粉果餐都要照泵),特別係零晨果轉,義上奶會有幫助。

我係一餐飲奶粉,一餐飲人奶,人奶就夠一餐先俾佢。其實每個人體質唔同,上奶時間未必一樣,真係唔夠飲就補住奶粉先,我果時係補美素似人奶果隻咋嘛。

複式洋房

lcsi 發表於 20-7-18 12:08
泵 ...

BB因為黃,會攰d所以瞓得多
能夠連續瞓4小時係唔出奇
要上奶,不外乎係多埋身,多飲水,充足休息
人奶最好係埋身食,之後你會舒服好多
要解決BB唔識啜的問題,就多d埋身,俾BB練習口型,佢啜唔啱你就整返開佢個咀
BB都好聰明的,你試多幾次佢就識

餵人奶個概念係根據BB需要餵哺
並沒有「定時」之說
開初要接受BB好似咩時候都想食奶咁
想上奶盡量唔好泵,你泵出黎係少過BB埋身食到的份量
加上有數字睇,你好似跑數咁,容易形式心理壓力,更難上奶
你試下每餐俾BB埋身食15至20分鐘,之後先補少少奶,下餐又埋另一邊身,再補奶粉
兩三日後睇下補奶的份量係咪補少左,咁你就知自己有冇上奶

大宅

shadowmoon 發表於 20-7-22 08:36
BB因為黃,會攰d所以瞓得多
能夠連續瞓4小時係唔出奇
要上奶,不外乎係多埋身,多飲水,充足休息

我bb 一個半月喇,而家已經無黃既問題喇
俾bb埋身食,但唔知點邊佢好似食到好辛苦咁,會喊同扯乳頭,但我泵/手擠都仲有奶,應該唔係因為無奶

複式洋房

lcsi 發表於 20-7-22 22:30
我bb 一個半月喇,而家已經無黃既問題喇
俾bb埋身食,但唔知點邊佢好似食到好辛苦咁,會喊同扯乳頭,但我 ...

因為我細女到2個幾月都仲未退曬黃呀
要4個月先完全搞掂無黃
餵人奶退黃慢d 架

BB扯乳頭,喊曬,發脾氣有機會是bb心急
覺得出奶慢
遲下啜通d乳腺
出奶快d應該好好多
你可以安撫下BB, 溫柔d同佢講野,等佢繼續埋身食奶

你而家係全埋身全人奶?

首頁

尾頁

跳至