夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

樓主你每月都唔夠俾開支仲要講面子?面人人都想要,但都要睇實際情況,你根本半層樓都供唔起仲死撐,其實賣樓分錢對你最好。

大宅

simpleAA 發表於 20-7-18 20:28
回覆 一嚿大番薯 的帖子

希望你諗清楚,錢唔好唔要,你曾經覺得自己好乞衣,即係佢都唔想比你,況且你話佢 ...

計劃下自己條數,點可以維持自己同個仔生活,先再搵佢傾,佢都好識計數,第二次已經講好如果我供返佢叫我自己搵銀行搞返啲供款。我承認我自己都好硬頸唔衰得,唔想佢睇死我搞唔掂,所以今次我自己點撲都好問銀行借都會供返一半層樓。生活費我諗佢點都會俾些小,佢都錫個仔嘅。不過真係要搵佢傾,只係我而家怕左再傾,好怕一見到佢又用啲唔耐煩嘅樣望住我。我而家可以唔喊都唔會再喺佢面前喊,我到呢刻都覺得自己好乞兒。好似無論我有幾傷心點喊,佢都無反應。我係好硬頸,所以我都唔想佢同情我好似施捨俾我咁。大家可能會覺得我好傻,但對我黎講呢樣係我僅有嘅尊嚴。

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 14:15
發生事之後,大家嘈嘈吵吵,發覺件事已經唔再只因為第二個女人嘅出現。或者佢令我明白到其實大家真的再走不 ...

樓主加油啊,勉強無幸福啊,重新上路啊,祝一切順利啦,保重身體

大宅

Pianocake 發表於 20-7-18 21:55
樓主你每月都唔夠俾開支仲要講面子?面人人都想要,但都要睇實際情況,你根本半層樓都供唔起仲死撐,其實賣 ...

其實係嘅,你話得我啱。我都唔知自己咁執著為乜。執著的確可以累死自己。

可能呢個家,係我一直好憧憬嘅,我地由結婚租樓,我已經一直心儀呢個屋苑,然後一直好想同佢可以真係組織一個家,到最後終於買到,可以有個家落腳唔洗再租人地方住咁無歸屬感。之後裝修揀色揀傢俬,全部事我都好期待。到裝修好覺得好開心。所以我好唔捨得呢個屋企。我承認我太執著。

其實你講得啱,只係搬黎幾日已經發生呢件事,所以其實個感覺都已經變左質。我留戀黎都無意思。又或者我仲好鍾意呢個人,覺得係同佢一齊建立嘅唔想未住夠就賣。所以我仲好執著。時間或者幫到我,可能有日我會頓悟。

大宅

ManyanChun_FB 發表於 20-7-18 22:06
樓主加油啊,勉強無幸福啊,重新上路啊,祝一切順利啦,保重身體

多謝你呀,勉強無幸福,呢句好適用於我。所以我都的起心肝唔再勉強大家。諗返其實事發時佢話自己衝動講離婚,到上次今次冷靜過後都係覺得唔work話要分開生活..其實我都要放過佢放過自己。而家諗返上次佢又講離婚我仲夾硬攬埋去當無事,就覺得自己好白痴好乞兒。人地已經三番四次raise out左問題,覺得其實行唔到落去我仲死lur..好。
勉強無幸福,的確啱。我會重新上路呀多謝你呀

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 22:19
多謝你呀,勉強無幸福,呢句好適用於我。所以我都的起心肝唔再勉強大家。諗返其實事發時佢話自己衝動講離 ...

傻豬,唔好諗咁多啦,個個都緊會有迷失嘅時候㗎,最緊要唔好再錯落去,要搵返自己呀,唔係盞俾人睇唔起呀,我哋呢度成班姊妹都會支持你㗎

大宅

ManyanChun_FB 發表於 20-7-18 22:22
傻豬,唔好諗咁多啦,個個都緊會有迷失嘅時候㗎,最緊要唔好再錯落去,要搵返自己呀,唔係盞俾人睇唔起呀 ...

多謝你 迷失過後,我今次真心醒喇。我會諗好安排,搵好律師了。估唔到平時睇得bk多,今次到自己係主角 我早幾日仲白痴到買左啲性感內衣呀其實,而家掉得。 我會加油啦多謝你

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 22:36
多謝你 迷失過後,我今次真心醒喇。我會諗好安排,搵好律師了。估唔到平時睇得bk多,今次到自己 ...

叻女

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 22:00
計劃下自己條數,點可以維持自己同個仔生活,先再搵佢傾,佢都好識計數,第二次已經講好如果我供返佢叫我 ...

不如你搵律師傾下,問下律師可以爭取幾多,呢啲人唔使同佢客氣,爭取到幾多就幾多,你唔係乞衣,係你同個仔應得嘅,記住層樓盡量唔好賣,賣咗你得一半住邊

子爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 14:53
多謝你,我會好好計劃自己以後嘅路。

另外請問有無有經驗嘅jm可share平價律師搞離婚?因為佢叫我自己搵, ...

我四年前嘅離婚律師大概4000左右,唔知依家有冇加價

複式洋房

我覺得個仔佢是有份養,收佢錢好合理,你不用唔好意思,只是我覺得你們都是意氣當中,我真係唔太覺得佢好想離婚,雖然佢提,佢只是愛自己多過愛你,或者是唔夠愛你,先至會好幸苦。

不過無論如何,你加油,一個女人要帶小孩,要返工,其實係唔易,加上小朋友仲好細。

侯爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 14:25
其實嗰次佢都已經提出左大家都辛苦想冷靜,係我自己唔爭氣死纏。今日,我靜落黎,認同佢。

我好少喺到開po ...

你好叻,做人最緊要撇脫,放過別人、放過自己,重新生活先係最重要

大宅

善宜 發表於 20-7-19 01:00
我四年前嘅離婚律師大概4000左右,唔知依家有冇加價

唔該晒。原來都咁貴,我仲以為可以有平啲。

大宅

free2020 發表於 20-7-19 01:43
你好叻,做人最緊要撇脫,放過別人、放過自己,重新生活先係最重要

多謝你讚我。我就係之前唔識灑脫,所以先一次又一次以為大家可以無事。或者係明知唔係真係無事但我都死唔想放手。發生事之後,佢衝動又好冷靜又好都提過好多次離婚,但我都依然痴返埋去,唔開心完仲要俾佢用啲唔耐煩嘅態度語氣怪我自己拎黎煩。被佢講成我放大件事唔識原諒唔夠愛... 或者因為我太鍾意佢唔捨得佢。所以我先搞成今日咁。

今日或者係我小心眼,我自己多疑所以問左佢一個問題。但我諗其實佢都無需要咁大反應話我令到佢好辛苦,然後好認真地同我講,佢唔係我想要嘅人,我都唔係佢要嘅人。又話大家好難再落去,我問佢想點佢話大家分開生活一年。

大宅

佢話我唔夠愛,所以無包容無原諒。咁佢呢?佢又有包容過我嘅唔開心同不安感嗎?佢一次又一次話我份愛其實唔係愛,話我唔夠愛佢所以先要拎黎唔開心同無信任。佢其實何嘗又對我有包容過。淨係怪我放大件事,淨係對我講佢唔係嗰啲會一直氹我嘅男人。其實我從來無要佢係咁氹我,我只係想佢喺我呢段時間可以理解我多啲,同釋除我疑慮。其實依佢話我唔夠愛,咁佢又有幾愛。佢把尺又係點...

或者我都樣衰夠。佢搵人傾心事或者我要理解。佢整瘀我講粗口我都要明白係我令到佢咁激動。之後佢道歉我就要收口唔提先為之好..佢無錯,只係佢要嘅嘢我做唔到吧。

侯爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 02:43
佢話我咁夠愛,所以無包容無原諒。咁佢呢?佢又有包容過我嘅唔開心同不安感嗎?佢一次又一次話我份愛其實 ...

一個將唔好既事都推女方身上既男人,一早應該放下,佢唔值得擁有你,有時候一段婚姻,一個男人永遠比唔到安全感個女人,咁問題一定係個男人身上(當然撇除多疑女人亂諗外),如果男人珍惜女人愛女人,唔會令女人有懷疑、令佢受傷害。
你地其實都係愛對方唔夠,真愛唔會有咁多矛盾、懷疑,以前你有幾不捨、黐纏又好,最後你選擇放過大家,已經係好大既進步,真正係為自己諗,有d人放唔低,死守、糾纏、或最後攪到傷害對方既案件多不勝數,所以我讚你,係真既,到最後你比自己重生,唔係好值得人讚咩?努力,希望你搵到真正愛你既人。

大宅

所以我諗大家行到今日,大家都真心辛苦,之前覺得佢無論點都會同我一齊,我自己都係。但今日佢對我講嘅一番話,令我覺得佢已經都唔想再留戀。或者佢係想我清醒。所以我更加要灑脫。男人通常怕做衰人唔敢開口講離婚,但佢都肯講幾次。所以我仲lur乜鬼。留返最後少少尊嚴俾自己。
諗深一層,其實層樓雖然對我好大意義。但都因為呢層樓,令佢覺得好大壓力,覺得我唔體諒佢無錢仲要買新傢俬。間接推左佢搵一個新相識嘅女人傾訴。入伙後就搞成咁,本來期待已久嘅新居,如今感覺全非。或者我可以再灑脫啲,照佢意思賣左佢。我會好好考慮。反正我其實份人工太低。學咩人扮嘢供一半。

侯爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 02:59
所以我諗大家行到今日,大家都真心辛苦,之前覺得佢無論點都會同我一齊,我自己都係。但今日佢對我講嘅一 ...

我都建議賣左新樓,分返錢,好過以後個個月擔心佢幾時唔供

大宅

lav2011 發表於 20-7-19 01:26
我覺得個仔佢是有份養,收佢錢好合理,你不用唔好意思,只是我覺得你們都是意氣當中,我真係唔太覺得佢好想 ...

可能我太了解佢,或者以前會覺得佢講完其實唔係真係想,但當佢三番四次,認真衝動都試過叫離婚時,其實我自己心裡有數。或者我都聽到攰,連我自己都唔想再挽留。

佢話我唔原諒放唔底,呢段婚姻都經唔起呢個小風波其實都好脆弱。但其實事發後反而係佢先講離婚,其實令到婚姻脆弱嘅我諗係佢。

湊b真心攰,我開始左返工,時間上又要安排。佢呢刻狂喊,點幾整左到而家佢都未瞓返。佢狂喊我又抱又氹都搞佢唔掂。其實個心好孤單得我一個面對,但呢個先係開始。以後嘅路應該好艱難,不過我認命。我以前好無用架,好軟弱,可能有人依賴慣。但做左阿媽之後,唔到我軟弱。我會堅強啲

大宅

free2020 發表於 20-7-19 02:53
一個將唔好既事都推女方身上既男人,一早應該放下,佢唔值得擁有你,有時候一段婚姻,一個男人永遠比唔到 ...

你講得好啱,可能大家都唔夠愛。然後大家你一句我一句,吵吵鬧鬧傷害對方。或者我要多謝佢,係佢令我覺得要俾條生路大家。我希望大家都得到重新。
至於搵下一個,我會manage好自己再出發。希望搵到一個合適嘅人。

首頁
12345...9

尾頁

跳至