夫婦情感

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 03:22
你講得好啱,可能大家都唔夠愛。然後大家你一句我一句,吵吵鬧鬧傷害對方。或者我要多謝佢,係佢令我覺得 ...

大宅

free2020 發表於 20-7-19 03:01
我都建議賣左新樓,分返錢,好過以後個個月擔心佢幾時唔供

諗深啲都係一個option, 我會好認真地考慮呢個安排。主要係我能力有限,死撐都唔係辦法。但我會諗清楚,始終我搬返娘家其實又帶到麻煩俾屋企,我唔想老逢咁,帶住個仔又租屋其實我好唔想,搬黎搬去嘅感覺好差。所以我再諗下應該點安排,不過其實或者最後我諗黎無用,可能係佢堅持賣樓分返錢。我都要搵個機會text佢同佢傾安排睇下佢又諗住點啦。

侯爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 03:28
諗深啲都係一個option, 我會好認真地考慮呢個安排。主要係我能力有限,死撐都唔係辦法。但我會諗清楚,始 ...

返娘家比返家用都係另一個辦法,小朋友有時候有人幫手睇下,唔好諗咁多啦,橫掂都係被動,早些休息啦

男爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 03:28
諗深啲都係一個option, 我會好認真地考慮呢個安排。主要係我能力有限,死撐都唔係辦法。但我會諗清楚,始 ...

老實講,新屋住左幾日就講第一次離婚,傳統上黎講,都唔係風水樓,賣左佢啦。返娘家咪返娘家,女仔有咩好得過有娘家support,咁先矜貴。同埋唔好同錢過唔去,面子同錢?幾時都揀錢呀傻豬,乞返黎又如何?我乞都係乞俾個仔,你估個仔真係食空氣會大?尊嚴?食得架?都離婚,唔講錢講咩?

大宅

honeybid2 發表於 20-7-19 07:30
老實講,新屋住左幾日就講第一次離婚,傳統上黎講,都唔係風水樓,賣左佢啦。返娘家咪返娘家,女仔有咩好 ...

係,其實係我自己仲執著,所以先想死要返層樓住,始終係同佢一齊向住呢個方向一齊建立,又覺得裝修已經嘥左好多錢,住都未住夠就話賣,的確係唔想。

不過到呢刻其實我自己都知咩係最適合。其實返娘家有地方俾我住,係最好嘅選擇。起碼我返工有人幫我睇住bb..我煩少一樣嘢。

我會再三再三考慮賣樓,多謝你地。
或者用呢兩個月再好好諗下我自己條數先做決定。不過始終都唔係我一個可以話晒事,佢可能有佢自己諗法安排。

大宅

free2020 發表於 20-7-19 03:38
返娘家比返家用都係另一個辦法,小朋友有時候有人幫手睇下,唔好諗咁多啦,橫掂都係被動,早些休息啦
...

係,我而家乜都唔諗住了,放埋一邊好好照顧個仔先。因為個人已經攰到無乜力諗。抖一抖再計下自己可以點生活,就會send俾佢傾然後就著眼搞離婚。

有時喺呢到同你地傾訴,係會舒服好多,好似好多人陪我咁,大家都唔識,講嘢又無顧慮,唔洗怕人點諗。呢個平台其實係佢以前介紹我睇架,大家曾經有好多共同話題。睇完啲post又會講下。不過佢已經無再上呢到,其實,我都開始明白有好多嘢變左真係變左,都返唔到轉頭。我都唔應該再留戀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 14:53
多謝你,我會好好計劃自己以後嘅路。

另外請問有無有經驗嘅jm可share平價律師搞離婚?因為佢叫我自己搵, ...

如果大家傾好,要平靚正
不如去家事法庭
千幾蚊就搞掂
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 20-7-19 09:33
如果大家傾好,要平靚正
不如去家事法庭
千幾蚊就搞掂

唔該晒。其實大家無傾好過。或者發生得太突然,我只係問左佢一條問題,就引發到佢話覺得咁樣行落去佢好辛苦。我問佢想點就話想分開生活一年先離婚。

我無諗過又搞到咁,佢講完之後,我有一下又想wer爛塊面攬住佢。但最後我靜左落黎,都覺得唔應該再咁了。上次我攬住佢,佢都好清醒地話我知大家行唔到落去,係我無理佢講嘅嘢。今次只係又一次證明大家的確無彎轉。所以我地未傾細節。或者我諗好再搵佢傾吧。大家同屋住但面阻阻其實我好難受。我唔知可以再點傾。
我會上網搵資料睇睇,唔該晒你

大宅

大家開心見誠有個解決辦法,其實是好事,可以重新出發,戥你開心

侯爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 08:43
係,我而家乜都唔諗住了,放埋一邊好好照顧個仔先。因為個人已經攰到無乜力諗。抖一抖再計下自己可以點生 ...

有咩唔開心再上黎傾吓減下壓,無野係解決唔到,祝福你一切安好

大宅

Winnieho1004 發表於 20-7-19 13:22
大家開心見誠有個解決辦法,其實是好事,可以重新出發,戥你開心

其實佢係從來唔會對我開心見誠。一係傾唔夠兩句就激動,一係我想講感受佢又會stop我。所以我唔知點搵機會再同佢傾安排。
今日佢又問我佢係咪要搬走,自己又執一輪嘢,我唔係無感覺,亦未叻到咁快企得返身,所以我好無用咁喊左少少。其實我喺屋企都好難受。

重新出發對我黎講都仲有一段距離,不過已經開始左,我會堅強啲。多謝你

侯爵府

唔識點安慰你,但好想知你地當初其實係點開始?感覺上你地段關係好脆弱

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 14:44
其實佢係從來唔會對我開心見誠。一係傾唔夠兩句就激動,一係我想講感受佢又會stop我。所以我唔知點搵機會 ...

努力(emoji),其實最緊要係自己識放低,時間令你可淡忘一些事一些人

大宅

free2020 發表於 20-7-19 13:39
有咩唔開心再上黎傾吓減下壓,無野係解決唔到,祝福你一切安好

係呀,暫時呢到係我嘅避難所。係支持我我精神嘅平台。喺呢到我先可以暢所欲言..多謝你地陪我傾計,感覺無咁孤單。

大宅

pollyly 發表於 20-7-19 14:46
唔識點安慰你,但好想知你地當初其實係點開始?感覺上你地段關係好脆弱

我地係中學同學黎。15歲識到而家。中學時代大家鍾意過大家但無一齊。到出黎做嘢又有撻著過但好短暫。然後幾年後大家又走返埋一齊,其實斷斷續續咁到最後我地正式拍拖到結婚。我係覺得大家都好有緣,好愛先可以咁樣。所以我一直都好珍惜大家段關係。

我之前性格好衝動,成日鬧交好易講離婚,佢話過我之後我改左已經無再咁樣,亦無再咁易嬲。但而家反而到佢每次都好激動,每次都用粗口鬧我,嗌過自殺,推撞,掉嘢,大聲,叫離婚,樣樣齊。其實我諗我能夠令到佢咁我都真心差到一個極點。佢提離婚都好多次。由衝動到冷靜,所以其實你可以話係脆弱,又可以話佢係考慮已久而決定。

侯爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 15:34
我地係中學同學黎。15歲識到而家。中學時代大家鍾意過大家但無一齊。到出黎做嘢又有撻著過但好短暫。然後 ...

佢唔係Mr Right,勉強落去只會辛苦大家。
捱過呢段日子就會好

大宅

Winnieho1004 發表於 20-7-19 14:49
努力(emoji),世上無話無左邊嗰唔得嘅,其實最緊要係自己識放低,時間令你可淡忘一些事一些人
...

係,啱。我自己都係咁諗。馬死落地行,我有手有腳其實點都生活到。只係我仲需要啲時間消化成件事,因為仲係好心痛點解佢搵呢個女人傾然後係佢講離婚,點解我唔開心都唔得佢講離婚,點解我問多句又要講離婚。佢話我唔信任令到段婚姻好脆弱,但佢成日講離婚,又真係無令到婚姻脆弱?

不過,誰對誰錯,是是非非,都唔再係現階段去講了。所以我都的起心肝學習緊慢慢放底佢同呢段不堪一擊嘅婚姻。

大宅

pollyly 發表於 20-7-19 15:38
佢唔係Mr Right,勉強落去只會辛苦大家。
捱過呢段日子就會好

係呀,經歷過咁多次,我都深深明白勉強無幸福。辛苦佢都辛苦自己。所以我學會let go... 時間幫到我,呢到傾訴完都幫到我。我相信雨後會有陽光。

複式洋房

一嚿大番薯 發表於 20-7-19 14:44
其實佢係從來唔會對我開心見誠。一係傾唔夠兩句就激動,一係我想講感受佢又會stop我。所以我唔知點搵機會 ...

樓主,其實如果佢响屋企,不如你落街行吓,一來免卻衝突,二來又唔洗等你心裡難受,橫掂你都已經下定決心了。
支持你呀~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 一嚿大番薯 的帖子

如果剛剛買,賣樓會蝕好多,而且怕你C6要分$,不如出租,再考慮回娘家住或另租住細單位。若果可以住娘家,梗係住娘家,可以互相照應。
我見你老公一次又一次叫離婚,佢應該已有新目標,根本唔關你放唔放低事,你不用自責。你老公係咪有新女,過幾個月自然有分曉。

首頁
23456...9

尾頁

跳至