自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

oasis18 發表於 20-12-2 21:11
因為要換飯煲,用開西施煲,其實只用來煮飯+蒸排骨/蛋/肉餅...及煲粥,唔駛咁多功能,最緊要夠大放埋碟餸一 ...

我剛剛換咗個傳統電飯煲,個sales話一日已經賣咗3個,我要等第2日至可以攞貨,原來仲有咁多人鍾意傳統電飯煲

珍珠宮

回覆樓主:

傳統是鋁煲對健康不好
大同是不銹鋼較好

象牙宮

lgchk 發表於 20-7-19 09:28
好用嗎? (會黐底電飯煲?)

不保溫那种?。

老媽有用。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

Toshiba IH, d飯好食過用傳統Panasonic

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

siusiumuimui 發表於 20-12-2 21:06
唔好意思,無知-問,點解要焗下先嘅?

唔知呀!我如果一煲好就裝飯就黏底,焗十幾分鐘就唔會

大宅

牛年勳章

竇漪房 發表於 20-12-3 00:33
謝謝。咁得意嘅,原來煲飯都有橋妙。

珍珠宮

竇漪房 發表於 20-7-19 12:26
我早排仲用緊national冇塗層銀色內膽嘅飯煲,只要煲好飯焗15分鐘左右至裝飯,我用咗廿年未黏過
...

我都係用呢個方法,永無痴底
呀媽唔知,就會加水落去浸飯粥食,咁多年都習慣咗。

子爵府

牛年勳章

傳統一粒制的Panasonic。煮飯20零分鐘煮好有兩種內膽的。不銹鋼的很痴。有塗層唔痴底的用來洗米也ok. 但我試過用黎整芝士蛋糕不斷㩒制燒燶咗一撻就要配過。

侯爵府

2024年龍年勳章

我用緊傳統飯煲, 同長者住吾可以換, 怕換飯煲佢吾識用!

侯爵府

2024年龍年勳章

竇漪房 發表於 20-12-3 00:33

係呀我都發現要關火焗一陣就吾黏底!

首頁

尾頁

跳至