自由講場

跳至
del  

首頁
12345...6

尾頁

大宅

del

Astra00    發表於 20-7-20 10:26

珍珠宮

邊可能控制人既思想
聽完咪算
講真又唔可以交換身份
咁上心做乜
除非俾人講中就話姐。。。

別墅

笑左.. 做乜要咁樣呢, 佢人性好失敗咩

水晶宮

眼紅乜嘢呀?D人講事實啫!你有冇睇到公務員停服務對好多人都有影響呀!咁前線嗰D又唔怕死咩!所以根本下年度所有前加人工係應該!成日想w嗰D係咪人工應該小D呀!我只是講公道說話!政府資源不是這樣用的。做又收錢唔做又收錢。

大宅

yurijm 發表於 20-7-19 19:09
邊可能控制人既思想
聽完咪算
講真又唔可以交換身份

咁佢冇直接講我既,或者可能背後講我唔知 係覺得佢成日係group到放負好難頂,本身都打左d字諗住反駁佢,打完又del左,廢事鬧交

象牙宮

回覆樓主:

無心酸,不過大勢環境唔好,所以唔應該呢個時候曬命啫!唔少人因為疫情生活好慘架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

呢種人呢一世都唔會開心的

大宅

幸福花 發表於 20-7-19 19:16
眼紅乜嘢呀?D人講事實啫!你有冇睇到公務員停服務對好多人都有影響呀!咁前線嗰D又唔怕死咩!所以根本下年 ...

唔洗咁激動嘛? 人地有定冇關自己乜事,我朋友公務員做後勤聽日都要番工因為有嘢趕住做,唔係咁表面話WFH就全部屋企唔洗做,D workload唔會消失最後咪一樣佢地自己做番

講真喇,平時懶開hea開既唔wfh番公司咪一樣係hea, 多嘢做既咩安排都係多嘢做,睇開d喇

大宅

無話可說 發表於 20-7-19 19:27
無心酸,不過大勢環境唔好,所以唔應該呢個時候曬命啫!唔少人因為疫情生活好慘架
...

咁呢個我認同既,雖然我冇得wfh, 但呢個時世保住份工大家健康平安已經好滿足了。

如果係高調曬命咁真係唔好既,不過唔單止疫情話題先係咁,平時普通傾計佢都係咁

子爵府

我想開post 講黃子華魚旦論,但唔夠膽

同意,GS 定 non-GS都有人hea,但同時亦都有好多WFH係有野做,或者都要返office

最緊要,宜家目標係minimize social contact,唔可以因為少部分唔自律嘅人就唔做

利申:非GS,之前公司有跟,今次冇跟,因為公司有野做,唔可以WFH。之前WFH,第二team人真係等於放假,我都流口水,但明白係需要的。

子爵府

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

我都記得有JM 講過話可能中下層的公務員home office 會留在家中唔使做,我覺得都係,因為我舊同學算政府高層,佢自2月開始除星期六日,就算疫情,都要日日返工,佢係無放過假

侯爵府

Wfh唔係唔使做。在家做咁解。鬧咩香港政府。鬧個病毒啦。

大宅

ilej 發表於 20-7-19 19:53
我想開post 講黃子華魚旦論,但唔夠膽

同意,GS 定 non-GS都有人hea,但同時亦都有好多WFH係有 ...

Exactly就係黃子華魚蛋論!點解要大家一齊冇先開心,我就係覺得呢d人自己生活得唔愉快,就想大家一齊陪佢落地獄,簡稱攬炒

男爵府

我一啲都無酸公務員喎!係等普羅大眾慘慘,公眾服務打緊都無人聽,所有申請無限期押後

侯爵府

包包黃 發表於 20-7-19 20:19
我一啲都無酸公務員喎!係等普羅大眾慘慘,公眾服務打緊都無人聽,所有申請無限期押後
...
但好多公務員話自己WFH有如常做野,我都想知如何如常做野?好多政府部門連電話都無人聽!

公爵府

幸福花 發表於 20-7-19 19:16
眼紅乜嘢呀?D人講事實啫!你有冇睇到公務員停服務對好多人都有影響呀!咁前線嗰D又唔怕死咩!所以根本下年 ...
好認同你講呀, 講事實又叫眼紅 ?
大家都知公務員好多工種都唔可以拎返屋企做, work from home咪即係唔使做, 仲要出足糧, 冇打折扣, 講事實都唔畀 !

公爵府

包包黃 發表於 20-7-19 20:19
...
係呀係鄧普羅大眾慘, 日日返工, 出糧打折扣,
甚至有啲要失業 !

珍珠宮

回覆樓主:

我朋友係公務員,在家工作即係放假 ,佢話放到悶

伯爵府

親子王國15週年勳章

sheepsheepvo 發表於 20-7-19 20:15
Exactly就係黃子華魚蛋論!點解要大家一齊冇先開心,我就係覺得呢d人自己生活得唔愉快,就想大家一齊陪佢 ...
有啲係自己過得唔錯一樣會酸,把口話幫人出聲,講事實講道理,其實係自己好定唔好都一樣唔想人好,所以有人話“香港人好鍾意睇人XX”

首頁
12345...6

尾頁

跳至