自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

v.sweet 發表於 20-7-19 20:31
我朋友係公務員,在家工作即係放假 ,佢話放到悶

識幾個根本冇野做 今日即刻whatsapp曬命好開心
利申 做私人有得WFH 照常工作量 包括要比政府既filing 但政府自已休息 荒謬

宜家大把低下階層冇野做比人扣糧
政府出糧用納稅人錢 所以納稅人嬲係好正常

伯爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-19 19:32
唔洗咁激動嘛? 人地有定冇關自己乜事,我朋友公務員做後勤聽日都要番工因為有嘢趕住做,唔係 ...

我覺得公務員吓吓就話WFH就係好影響,好似上次Building dept 已拖左公司文件個幾兩個月。申請運輸署既野又推遲。
後勤冇影響?冇影響就唔駛請佢啦?
打hotline都成個星期冇覆呀!
跟本冇可能唔影響公眾服務。

大宅

包包黃 發表於 20-7-19 20:19
我一啲都無酸公務員喎!係等普羅大眾慘慘,公眾服務打緊都無人聽,所有申請無限期押後
...

咁我都係普羅大眾,我工作上仲成日要打電話去政府問嘢tim,但我覺得公務員都係被通知要wfh姐,又唔係罷工呀遊行呀係到爭取/威脅,都唔知鬧佢地做乜。政府如果唔係疫情嚴重都唔會俾佢地wfh喇,所以又鬧政府做乜

伯爵府

海之風 發表於 20-7-19 20:24
但好多公務員話自己WFH有如常做野,我都想知如何如常做野?好多政府部門連電話都無人聽!
...

我都想知,我直情打去VTC,果個人係幾日後先覆我,仲要隔離個細路響處叫囂

我理得你work from where; 影響晒公眾服務就處理不當。

男爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-19 20:43
咁我都係普羅大眾,我工作上仲成日要打電話去政府問嘢tim,但我覺得公務員都係被通知要wfh姐,又唔係罷工 ...

無人鬧喎!係佢地本身效率已經低,再加疫情所謂概wfh,影響到我地要搵食概普羅大眾就(emoji)(emoji)
平時已經係有限服務,而家更加係停止服務,我就覺擾民囉!疫情無人想,但收得人工盡返責任都好應該

男爵府

Cankk 發表於 20-7-19 20:41
我覺得公務員吓吓就話WFH就係好影響,好似上次Building dept 已拖左公司文件個幾兩個月。申請運輸署既野又 ...

仲有好多防疫基金都搵唔到人

大宅

其實wfh 大部分公務員都照樣工作,之前寄去運輸署申請考試,過三日已經收到書面回覆

伯爵府

包包黃 發表於 20-7-19 21:03
仲有好多防疫基金都搵唔到人

保就業個email 冇覆過!唔知想點!

大宅

Cankk 發表於 20-7-19 20:46
我都想知,我直情打去VTC,果個人係幾日後先覆我,仲要隔離個細路響處叫囂

我理得你work from w ...

咁wfh一定係效率低d唔及番公司咁快,冇事冇幹政府放班公務員咁被人鬧都仲理解到,但而家疫情嚴重嘛

男爵府

Cankk 發表於 20-7-19 21:06
保就業個email 冇覆過!唔知想點!

呢個我都打到發炆,因為claim錢出現左問題,後尾有人教我係email打上訴就開始有人覆,唔知你有無用

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

sheepsheepvo 發表於 20-7-19 19:07
唔知大家身邊有冇d人成日唔抵得人好?除左近排酸公務員有得wfh(佢自己冇), 舊同學升職加薪(肯定係刷鞋上位 ...

百彈齋主,由佢啦,反正唔開心既係佢自己。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

回覆 sheepsheepvo 的帖子

本來政府都唔想俾佢地放!D工會嘈呀嘛!已經彈性上班時間都唔得。又要收人工又要唔做嘢。

伯爵府

如果政府帶頭話有啲公務員因為在家工作就要減人工咁我覺得好多度縮嘅老細都會跟大趨勢減人工, 睇政府頭呀嘛,而且好多雇主/人都覺得俾在家工作其實係做少咗/不用做㗎(bk 都見到好多這種言論)一齊減人工, 惡性循環

伯爵府

sheepsheepvo 發表於 20-7-19 21:08
咁wfh一定係效率低d唔及番公司咁快,冇事冇幹政府放班公務員咁被人鬧都仲理解到,但而家疫情嚴重嘛 :igive ...

我哋私營機構好慘,你都知市道唔好,工程因wfh處理文件耐左咁多,變相工程慢、收$慢。點捱?我唔會鬧政府,但好唔妥公務員要鬧政府又受薪但仲開心WFH果堆人囉!
我哋project hold 住,邊個又體諒我哋呢d驚隨時冇工做既人?唔係葡萄,而係覺得好心班公務員自律下!

水晶宮

回覆 alsace0416 的帖子

政府就算帶唔帶頭。好多打工仔都停薪留職嘅啦。你估老細儍架咩!唔使做有人工。好多打工仔都同公司共度時艱嘅咋。

伯爵府

我朋友係做地政處忙到不得了就算之前上一次好似都冇得在家辦公,其實我又唔覺得做公務員真係好得閒只不過係政府嘅架構比較複雜又好多嘢要有好多個步驟先做得晒咁咪覺得啲嘢做得慢

利申:我唔係公務員, 純抒發自己經歷

大宅

包包黃 發表於 20-7-19 21:01
無人鬧喎!係佢地本身效率已經低,再加疫情所謂概wfh,影響到我地要搵食概普羅大眾就(emoji)(emoji)
平時已 ...

希望唔好介意我咁問,jm你有冇得wfh? 因為我身邊d朋友有得wfh既其實都覺得公務員wfh好正常,唯獨係有個自己冇既就係group到狂講,重點係group入面另外一個朋友係高級公務員聽日要繼續番工,所以先trigger到我開呢個post

伯爵府

包包黃 發表於 20-7-19 21:11
呢個我都打到發炆,因為claim錢出現左問題,後尾有人教我係email打上訴就開始有人覆,唔知你有無用
...

我send左3次email 都冇覆過

伯爵府

幸福花 發表於 20-7-19 21:17
回覆 alsace0416 的帖子

政府就算帶唔帶頭。好多打工仔都停薪留職嘅啦。你估老細儍架咩!唔使做有人工。好 ...

政府帶咗頭啊仲大鑊啊, 其實有好多大公司都係睇住政府, 有啲公司就算係呢個時候其實生意都唔係點受影響, 佢哋好多每年嘅加薪都係睇住政府頭嘅, 冇得加都算啦而家仲話要減, 一個惡性大循環,唔好彩再整個通縮,雪上加霜, 大家嘅日子就「好」過了

男爵府

Cankk 發表於 20-7-19 21:19
我send左3次email 都冇覆過

重點係要加「上訴」

首頁
12345...6

尾頁

跳至