自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

你覺得唔公平嘅,咪死都返咗工去算囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

cakebite 發表於 20-7-20 08:00
其實又唔係心態, 只係要返工D人心中條氣唔順. 公司如果有補水, 條氣即時順返

...

點解要補水呢?本來你就係要返工 咩心態呀?
咁心心不忿去同公司反映啦,但要公司補水絕對講唔通

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

你想wfh就轉工種啦。

大宅

回覆樓主:

我唔鍾意WFH, 家中有小孩,見我開電腦要搞我部電腦,唔比佢玩,佢會狂喊。我入房做公司嘢又拍門狂喊!

子爵府

呢個時勢仲講補水?你唔做大把人做
唔駛條氣唔順,建議你直接辭職,搵份有W F H嘅工

男爵府

回覆 chingnc 的帖子

冇學歷, 能力又差, 我當然想轉工

瑪瑙宮

大廚勳章

cakebite 發表於 20-7-20 08:12
回覆 chingnc 的帖子

冇學歷, 能力又差, 我當然想轉工

工種唔同真係冇得搞喎

例如一間公司文職係全部wfh。。。咁唔通公司啲茶水清潔阿姐/OA。。。又可以wfh。。幫自己屋企清潔?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

回覆 chengcheung 的帖子

你又岩

複式洋房

回覆樓主:

我寧願返office做野, WFH工作效率點都差D, 搞到屋企工作時間重長左

利申: 現工作要返office, 上一份可以WFH

用戶要求終止服務

牛年勳章

WFH 分分鐘做得仲多,隨時 on call 接電話、電郵,喺屋企又無咁多資源,效率降低,工時長咗先做到同一個 task,係唔係真係要咁計較?世界無絕對嘅公平,你申請調去 WFH 嘅部門囉!而且你自己嘅工作又無多到,何必睇人唔順眼!
未經許可,請勿轉載

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

辭職以示不滿

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

cakebite 發表於 20-7-20 07:47
如果公司要求一D部門要正常返工, 但一D部門可WFH . 正常返工的人會唔開心嗎? 因此大家都照出份人工, 如果WF ...

首先,如果要咁衡量, base on佢哋嘅工種係咪一樣先可以比較公唔公平。

咩叫公平?工作哪有絕對公平?定係對你有益先叫公平?
我fd個department 好忙,疫症再忙啲,返工做到收工,仲試過鐘,但佢另一個部門剛剛相反,死曬,無生意。公司為咗公平起見,全體一齊每月放七日無薪假,at least 6個月。咁公平嗎?
公司知道我朋友部門真係好忙,所以調咗無乜生意嘅部門同事過去幫手,但佢哋根本無學過所以仲怕佢哋整衰,情願佢哋執頭執尾,因為爆鑊都係自己食返曬。咁又公平嗎?
除非你份工都可以WFH,咁你都可以同公司提出意見。

侯爵府

你要求去做wfh嘅職位囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Wfh都係做野,點解要減薪?咁無話公唔公平,有啲工作係難wfh!其實公司少左人返工,要返工嘅人都相對安全左!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

WFH都要做嘢㗎!比平時做得仲多!D人老憑要你即刻覆

男爵府

lojo11 發表於 20-7-20 08:22
Wfh都係做野,點解要減薪?咁無話公唔公平,有啲工作係難wfh!其實公司少左人返工,要返工嘅人都相對安全左 ...
係, 你又有道理

珍珠宮

回覆樓主:

你估個個都好想wfh咩, wfh比返工更累, 咩都冇咁順, 都係要做點解要小d人工

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

做人做到咁計較 ,在家工作都係要做返自己既野,只係地點唔同

搭巴士無位坐,有無叫巴士公司收你8折車費?

伯爵府

係work from home 唔係stay at home喎 前者都要做野 點解要8拆出糧

男爵府

回覆樓主:

咁嘅時候講公平唔公平,一齊抗疫比較重要

首頁
12345...9

尾頁

跳至