自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我同老公感情好好, 但每晚就係我考驗時間...佢鼻鼾聲聲好好好好好大 仲要係唔停咁濟,根本上佢一訓 我係每幾分鐘就會醒... 就算拍醒佢 佢幾秒就會訓番繼續吵

就因為咁,我每晚都訓得好差 甚至訓唔到,唔夠訓令到我每日更加唔舒服,頭痛等等...試過個人好崩潰

除左吵 都擔心佢有問題 叫佢睇醫生 佢又唔係好想,試過好多方法都無用,例如鼻貼,塞鼻個啲...
但我真係好唔想同老公分房訓...

有無方法可以減低鼻鼾聲?

大宅

pipi20 發表於 20-7-20 09:46
我同老公感情好好, 但每晚就係我考驗時間...佢鼻鼾聲聲好好好好好大 仲要係唔停咁濟,根本上佢一訓 我係每 ...

佢本身係肥定瘦?
你會唔會試下用耳機?

象牙宮

如果肥人叫佢減肥,
通常減完都有好轉,
係怕有睡眠窒息症,去檢查下。

水晶宮

似睡眠窒息,佢肥嗎?或下巴比較短嗎?

我老公之前又係咁,我每晚醒4次,嚴重唔夠訓,好憎佢,迫佢去check, 有睡眠窒息症,但佢唔肯帶呼吸機⋯⋯,之後去咗配牙膠,靜哂!我訓得好好,對佢態度好左,溫柔咗好多

牙托$3000左右
唔想收pm, 所以post出嚟

http://easyzz.com/contactus.php

侯爵府

醒目開學勳章

我同老公感情好好, 但每晚就係我考驗時間...佢鼻鼾聲聲好好好好好大 仲要係唔停咁濟,根本上佢一訓 我係每 ...

減肥可以順便減鼻鼾

早睡早起(重點係早啲起身,就會早啲眼瞓)
多飲水 (可以用專用水樽幫助飲多啲水)
做運動 (散步,行樓梯......每日行超過10,000步)
定時進食 (可以食菜先,青菜至少要一碗,才吃其他)
少吃零食 (吃清淡啲唔好太鹹)

你送一個可以量度睡眠質素嘅新手錶俾佢,咁佢知道佢實係瞓得好少。

睡眠質素差,深層睡眠不足,其實都冇休息過等於慢性自殺。

另外有一種supplement 叫做苦瓜素你可以search下,iherb 應該有。

當然雙管齊下更加好啦!

大宅

回覆樓主:

我尋晚先比佢折磨完。佢仲要唔係齋鼻×,仲磨牙磨得好勁。我成晚瞓唔到

wcpcelia    發表於 20-7-20 11:35

大宅

回覆樓主:

身同感受

複式洋房

我老公唔肥架,中等身材,仲要係差唔多每日都做運動跑步做gym

大宅

虎到金來勳章

呢排好似咁多人有鼻鼾問題其實無得佢唔想睇醫生,一定要去睇
除非佢真係想佢自己身體有事,再連累到你身體都有事
唔想因為鼻鼾睇醫生,我諗你可以同佢去聽下啲睡眠窒息既講座先,你講唔掂,就等講座啲醫生講俾佢知

水晶宮

我老公都係,
我要帶耳塞,同埋早過佢訓,
仲要"尖頭到腳.

大宅

不如試吓3m耳塞得唔得
或者訂造耳塞

大宅

虎到金來勳章

pipi20 發表於 20-7-20 10:21
我老公唔肥架,中等身材,仲要係差唔多每日都做運動跑步做gym
咁都咁大鼻鼾就更加應該睇醫生啦

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

感同身受

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我老公都係好大鼻鼾,我長期瞓得好差。 無得搞

禁止訪問

大宅

我老公都有鼻寒,之後睇醫生,有睡眠窒息症,配左個呼吸機。

他而家話無呼吸機訓不到。

不過呼吸機都有少少風聲,我係少少聲都訓不到,我都繼續帶耳塞才訓。

但好過之前好多,至少我帶耳塞會聽不到。

禁止訪問

子爵府

我老公都係好大鼻鼾,我戴耳塞都會俾佢吵醒幾次.

自從2個月前Cotxxx減價, 幫佢換左個枕頭佢既鼻鼾就細左同少左.

個枕頭只係$1xx.

大宅

虎到金來勳章

月靈 發表於 20-7-20 10:30
邊度會舉行講座?
https://www.facebook.com/1266206786850384/photos/pcb.1734854399985618/1734854039985654/?type=3&theater

但係呢個之前架啦, 原本佢定期搞, 依家疫情咁樣唔知有無暫停到

大宅

Yukyuk 發表於 20-7-20 10:13

減肥可以順便減鼻鼾

我老公做齊你上述所有嘅野, 仲要佢系瘦底, 點食都吾肥。可惜佢依然鼻鼾聲好大, 但佢瞓醒係好精神個喎, 噉係咪都需要去做個測試呢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至