自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

剛被一個post燒着咗, 我都識人做NGO, 未試過wfh之餘, 仲要係高危工作,因為係綜合家庭服務中心,人流從未斷過,仍然有班俾街坊上,街坊們隨時walk in 問嘢又有,幫幫忙填表格亦有, 有老有少,無帶口罩,尊登黎來一個就走,但d高層一點反應都無!!呢d工作不是必須及緊急,點解唔可以閉館或有限度服務?

利申, 不是NGO員工

子爵府

回覆樓主:

係間ngo問題,邊間咁無良

識人做ngo,社署已出左指引要停非緊急服務,包括開組,興趣班

亦唔會walk in,要預約服務的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁係佢間野管理問題,我自己去開個幾間如非必要,唔係都唔會對外開放

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

因為好多老人家唔識上網填,
好多窮人無電腦或上網電話

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

社署有出指引,最慘係做院舍嗰班,無論疫情係點都一樣要返工照顧院友,
希望唔好再有院舍爆發

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

以我所知的家庭綜合服務中心,直情lock 左門,只能透過門鈴溝通,見都唔想見你。
又點可能自出自入到

提外話,家庭綜合服務中心,門口接待處的叔叔EE,啲態度奇差,每次問嘢,好似欠左佢咁,唔黑面黑,問多句也呼呼喝喝(emoji)(emoji)‍♀️

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

mkfhome 發表於 20-7-20 11:51
以我所知的家庭綜合服務中心,直情lock 左門,只能透過門鈴溝通,見都唔想見你。
又點可能自出自入到

門口接待處真係大多數都係咁態度奇差

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

識人做NGO, 有WFH

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

Kuromi1127 發表於 20-7-20 11:52
門口接待處真係大多數都係咁態度奇差

你都有同感,咁即情況不止一倆間出現

子爵府

Kuromi1127 發表於 20-7-20 11:53
識人做NGO, 有WFH
X 2

男爵府

水草 發表於 20-7-20 11:24
剛被一個post燒着咗, 我都識人做NGO, 未試過wfh之餘, 仲要係高危工作,因為係綜合家庭服務中心,人流從未 ...

NGO政府部門,有乜野工種接觸人多過超市街市售貨員?佢哋有防疫?

侯爵府

mkfhome 發表於 20-7-20 12:13
你都有同感,咁即情況不止一倆間出現

聽朋友講, 因為日日都係要招呼同一類人, 所以慣性態度...
好多政府部門都係咁, 樂富房署都係...

首頁

尾頁

跳至