自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

之前唔WFH有嘢鬧
依家可WFH有嘢鬧
香港特色

象牙宮

iamlazy 發表於 20-7-20 16:20
控制?你睇果班有幾多出左去
有出去行街已知有幾個出去飲茶食飯shopping, 重要講又有糧出,真係正。

水晶宮

1988cc 發表於 20-7-20 16:17
返Office果班好多唔駛返,反而前線要日日返。
Office對內……危險
前線對外……安全

逆向思維

大宅

WFH = 唔使做???

侯爵府

mimi987 發表於 20-7-20 16:44
我家人返足五日。
唔係前線工作,後勤文職,都無覺得唔抵,多野做,緊守崗位
...

幾時只係後勤wfh?? 郵差算唔算前線?? 郵局全線都唔開喎。唔知點解,出去飲飲食食行街嘅一定係wfh嘅公務員。

男爵府

iamlazy 發表於 20-7-20 16:45
呢啲咪做野,有好多後勤都會返,有一班多野做都唔會返,責任心問題

而家係政府因抗疫需要而要安排部分公務員WFH, 唔係公務員自己揀返唔返工喎. 邊個返,邊個唔返,幾時返,全部都係部門首長安排,同責任心有咩關係?

wcpcelia    發表於 20-7-21 20:50

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

疫症當前蔓延,仍有時間玩分化。咩都鬧一餐,厭煩到一個點。

水晶宮

回覆樓主:

減低人流,令傳播風險降低,wfh原意是這樣!
但之前有jm講,做稅局、乜乜counter嗰d對好多人好危險,點解唔可以wfh,睇完呢d言論真心O咀,人人返工都危險,點解以上公務員特別危險?

白臉神偷    發表於 20-7-20 21:57

大宅

我的公務員朋友希望疫情嚴重, 甘就可WFH, 不用返工, 日日去飲早茶, 有糧出, 不知幾好, 這世界咩人都有 政府帶頭 WFH, 作用不大, 私人公司很少WFH, 沒工返都會扣人工, 我就寧願返工了....唉

水晶宮

與其為反而反豪無意義倒不如提出啲有建設性提議比大家參考可行性
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

侯爵府

iamlazy 發表於 20-7-20 16:20
控制?你睇果班有幾多出左去

咁唔鍾意 一係繼續做 一係考政府工 我身邊都有好多人一邊鬧 一邊轉工

公爵府

2024年龍年勳章

政府真係做咩都錯
前線day1入職已經知自己職責,
有啲工種打風都要返工,咁又係政府唔啱嗎?!
Wfh可以減少人搭車、減少人在外面食飯,
少啲人中招,大家先可以正常生活,唔好咩?

男爵府

girlgirls 發表於 20-7-20 16:52
我的公務員朋友希望疫情嚴重, 甘就可WFH, 不用返工, 日日去飲早茶, 有糧出, 不知幾好, 這世界咩人都有:tooc ...

https://inews.hket.com/article/2693042/%E3%80%90WFH%E3%80%91%E6%BB%99%E8%B1%90%E6%B8%A3%E6%89%93%E4%B8%AD%E9%8A%80%E9%87%8D%E5%95%9F%E5%9C%A8%E5%AE%B6%E5%B7%A5%E4%BD%9C%20%20%E4%B8%80%E6%96%87%E7%9C%8B%E6%B8%85%E4%BC%81%E6%A5%AD%E5%AE%89%E6%8E%92%EF%BC%88%E4%B8%8D%E6%96%B7%E6%9B%B4%E6%96%B0%EF%BC%89

另外,咁黑心既朋友建議絕交.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

上校車 發表於 20-7-20 16:43
哈, 我又諗起上次十號風球落波後, D 人埋怨交通未及時恢復果種情況
...

佢地要返工返學去街喎,d野梗係要即刻搞掂啦,一落波就要即刻所有野已經整好晒架啦

大宅

2018復活節勳章

uoaccf 發表於 20-7-20 16:37
奇怪點解今日多左針對公務員WFH既言論. 安排部分公務員WFH係抗疫需要. 減少人員流動係抗疫重要一環. 政府 ...

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

自己個名叫"lazy",你叫人點答你呢?lazy 小姐

珊瑚宮

2024年龍年勳章

mannok媽咪 發表於 20-7-20 16:46
到時又話份人工包左

人工包左好多野,又要包埋俾人鬧,俾人問候全家,出一份糧但全包宴

子爵府

iamlazy 發表於 20-7-20 16:12
後勤一講兩句,就要在家工作,前線就唔值錢,大家都係公務員,點解對前線咁唔公平,佢地仲危險,反而寫字樓 ...

我咁諗啦:
一日到黑話政府唔帶頭 WFH, 弱政府為有做
政府係服務全港市民,咁前線咪繼續返,提供有限度服務囉
一大班後勤唔駛返,咁正路交通,路面,餐飲嘅流動量喺會減少嘅

但係
政府帶頭喇,又喺咪其實他工商中小企食跟?
啲人唔駛返工,駛咪咁自律唔出街,減少流動?

WFH又好,要返工又好,自律好重要。Lazy Lion日日講都講咗幾個月喇

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

pochario 發表於 20-7-20 16:50
幾時只係後勤wfh?? 郵差算唔算前線?? 郵局全線都唔開喎。唔知點解,出去飲飲食食行街嘅一定係wfh ...

點解?因為係你老作!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

girlgirls 發表於 20-7-20 16:52
我的公務員朋友希望疫情嚴重, 甘就可WFH, 不用返工, 日日去飲早茶, 有糧出, 不知幾好, 這世界咩人都有:tooc ...

咁你快啲舉報佢啦!督佢出嚟吖嘛,等佢飲茶飲得咁疏肝

首頁
12345...7

尾頁

跳至