自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

我係無份WFH,有URGENT嘢要打電話去其他部門問,對方話我唔知我唔識,負責同事WFH,你遲啲再打來,遲啲的定義係完咗WFH,等得你完WFH,就唔係URGENT啦,啲人驚死做多咗,明明知點做都唔會攪咗佢,叫佢問WFH的同事,WFH係屋企都要WORK,唔係唔洗WORK呀,之後就發癲

就係呢啲公務員,令到全部公務員俾人鬧。

唔好問點解我而家時間上網,因為俾個八婆攪到停咗工,做唔到,煩爆
8-)

珍珠宮

二小姐 發表於 20-7-21 10:37
我係無份WFH,有URGENT嘢要打電話去其他部門問,對方話我唔知我唔識,負責同事WFH,你遲啲再打來,遲啲的定 ...

我想插公務員,次次wfh我都搵唔到佢地,搵到就同我講wfh資料在電腦,我手上有好多工作要同政府做,私人公司wfh都係遲一兩天,佢哋到而家都未搞好,而家又wfh, 無了期等

大宅

完全明白你感受!

公爵府

你都話自己喺政府做,人地部門點運作唔輪到其他部門理。
下下咁激心只會令自己辛苦,就算唔wfh,做野都係講程序,老細話邊樣urgent就係邊樣urgent,可能你部門係urgent,但人地部門唔覺得係。

侯爵府

iamiam 發表於 20-7-21 10:52
我想插公務員,次次wfh我都搵唔到佢地,搵到就同我講wfh資料在電腦,我手上有好多工作要同政府做,私人公 ...

佢叫我等佢wfh完,咁佢下星期又唔完咁點?問完佢wfh唔洗w 呀就發爛渣,世界唔會因為你wfh唔轉㗎嘛,樣樣都有deadline,佢唔趕我趕,嬲爆,我收咗線即刻爆粗
8-)

侯爵府

小華子 發表於 20-7-21 10:59
下下咁激心只會令自己辛苦,就算唔wfh,做野都係講 ...

我同佢同一個部門㗎
大家係合作,應該叫唔同組,之前講錯咗

伯爵府

私人公司wfh, 係要飛電話去手提,而且有好多vc 軟件。。。

政府

侯爵府

mlcbb 發表於 20-7-21 11:00
私人公司wfh, 係要飛電話去手提,而且有好多vc 軟件。。。

政府

我老公公司連續紅假要飛公司電話落手提,係正苦工先咁荀
8-)

水晶宮

好多公務員家屬話市民葡萄佢哋。但知唔知道對民衆好不便。黑口黑面。令到其他好嘅公務員!俾人印象不太好。仲要擺出一副不可一世的樣子。一點大度也沒有!由我讀書時期。公務員俾人印象!飲咖啡睇報紙。等放工。

瑜瑜    發表於 20-8-6 11:44
saladhk    發表於 20-7-26 22:46
selinako^^    發表於 20-7-21 17:13
Spongbabii    發表於 20-7-21 13:53

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

寫urgent memo,fax & address 比wfh 嗰個公務員,部門應該有方法比佢,一般唔敢唔理,雖然唔會好快,但唔會完全冇方法搵嗰個wfh嘅人

珍珠宮

我係無份WFH,有URGENT嘢要打電話去其他部門問,對方話我唔知我唔識,負責同事WFH,你遲啲再打來,遲啲的定 ...

唔好話我衰,我成日話好多公務員,係好多,唔係全部,換轉係私人公司,一早炒咗。
心態同技能完全唔達標。

Yibu    發表於 20-7-26 23:04

珍珠宮

2024年龍年勳章

公務員又好, 私營機構又好, 一定有呢班seafood鬼...
WFH, 問佢識唔識點解? 佢應該問WFH嘅同事, 然後儘快覆你, 頂多兩個鐘乜都問完?!

abirdma    發表於 20-7-21 17:00

侯爵府

幸福花 發表於 20-7-21 11:02
好多公務員家屬話市民葡萄佢哋。但知唔道對民衆好不便。黑口黑面。令到其他好嘅公務員!俾人印象不太好。仲 ...

我地返緊工嘅都好唔方便,而家攪到停晒,無辦法,真係好忟,要上來呻吓

而家做第二啲先
8-)

珍珠宮

畀面勳章

話佢知wfh係在家工作,唔係唔使做

伯爵府

親子王國15週年勳章

小華子 發表於 20-7-21 10:59
下下咁激心只會令自己辛苦,就算唔wfh,做野都係講 ...

我唔清楚樓主個case,唔評論

你講中咗point,日常工作真係經常遇到話好趕好急,但喺我呢邊集中處理得多所以知道其實唔急,解釋一下先明白,甚至乎只係對方做漏嘢所以心急就以為好urgent

珍珠宮

幸福花 發表於 20-7-21 11:02
好多公務員家屬話市民葡萄佢哋。但知唔道對民衆好不便。黑口黑面。令到其他好嘅公務員!俾人印象不太好。仲 ...

隔離咪講眼紅公務員,唔係眼紅佢wfh,真係唔做野,俾佢仲同我講食緊早餐,我都wfh, 工作有限期,唔做一浪接一浪,就係佢哋我完成唔到,上頭又插返我,真累人累物

子爵府

iamiam 發表於 20-7-21 10:52
我想插公務員,次次wfh我都搵唔到佢地,搵到就同我講wfh資料在電腦,我手上有好多工作要同政府做,私人公 ...

如果無資源support, 咁真係唔關果個人事

珍珠宮

mlcbb 發表於 20-7-21 11:00

政府

我就算唔WFH,入職時公司就出部手提同notebook比我,為乜?就係預你7x24 on call做嘢。除咗block leave迫住唔覆得,放假都係照覆emails同WhatsApp.
做私人公司好多都係咁。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

二小姐 發表於 20-7-21 11:00

我同佢同一個部門㗎

原來同部門,咁就搵老闆,一路搵上去,咁講嘢嗰陣,梗係又客氣,又溫文,又有技巧啦,但態度係清晰嘅,個心係不罷休嘅!而且,好似上面有回帖講,幾時、內外都唔好忟憎,政府事,係眾人之事,忟得幾多,嬲得幾多,而且家家有求!

水晶宮

唔好勞氣!辛苦了!

首頁
12345...10

尾頁

跳至