夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

好多呢度前輩都知道我一年半載就會呻下。有人話自己攞黎,有人就叫我去改變。
有時真係忍得好辛苦,返工已經有小人同痴線上司,收工返黎都要對住個成日唔知幾時爆的另一半。係得沖涼訓覺嗰下清淨。
佢就好似個核彈咁,掂一掂就爆。講野唔啱胃口爆,唔小心整到佢爆,做野阻到佢爆。
以前都俾下面唔係細路面前爆,而家直頭當住個細路爆我。爆完唔會道歉,最多就話自己個人就係忍唔到本能反應黎。
屋企到處亂擺咁多袋鞋衫有時好心放好,即刻搵唔到爆。整到嗰堆放曬客廳幾排嘅鞋又爆,太多袋搵唔到自己野放邊個袋又爆。
網上平台明明係私人野,我有時fb度呻幾句工作辛苦終於。。。

大宅

回覆樓主:

終於可以返屋企呢類野又鬧我網上放負面野,有其他家長想add我又話我放負唔加得。連whatsapp圖都唔呻得。
同家長出去又要我類似背稿咁,唔想丟佢臉。試過同家長傾計答唔到預期回答之後又爆我,唔講野又係唔得。
去家長聚會又實被爆唔識講野,唔去又怪我孤僻。成日就贊人地賺幾多幾高職位。一做唔啱又係嗰種標準唔耐煩嘅黑臉。
同我傾計總係講工作,求其扮關心或者搵位入下。但同朋友或者家長就總係興高采烈,自己同異性朋友就可以係咁講係咁吹水大大聲,人地講就唔鍾意咁款。
下下就攞自己姐妹其他家長黎壓你,成日就嗰句人地都係咁㗎啦。
喺呢度呻似乎都係因為無幾個其他途徑,謝

珍珠宮

bro,有無諗過放生自己

別墅

回覆 鄭大世 的帖子

其實睇完你個故事,只覺得你好卑微,似工人多啲。 為自己著想,再不捨也不要讓自己的生活這樣下去,每天都被言語虐待,冇自尊,冇關心。 你真係覺得咁樣的生活好嗎?

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

鄭大世 發表於 20-7-21 22:29
好多呢度前輩都知道我一年半載就會呻下。有人話自己攞黎,有人就叫我去改變。
有時真係忍得好辛苦,返工已 ...

甘大皮氣

大宅

咁嘅脾氣點頂呀

大宅

同佢坦白一次自己嘅感受,你話唔可以再忍落去,最終結果可能要分開,睇吓佢點囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

加油
呻完又一day

子爵府

你係時候兇返個老婆啦 但當然係扮架啦 我唔係叫你真係唔要佢 你要同佢講再係咁落去 我控制唔到自己情緒 我驚自己會有情緒病 我諗係時候要離開下你 想清楚黎緊點做 你借機一五一十數晒佢既錯

佢當下就算係咁say sorry 你都繼續扮 唔好輕易話ok 你要比佢感覺你真係受夠折磨 對佢好恐懼 你真係要離開啦。唔想餘生都要受集 比佢鬧足下半世

佢同你講野 你要答得簡短,掘啲語氣,你可能一路就係縱容佢到今時今日既地步 如果佢真係緊張你 佢一定驚到喊 始終係女人一個 佢會開始反思佢自己既不是

珍珠宮

回覆 鄭大世 的帖子

我不知樓主你是男或是女,因為我沒有刨你之前的呻文。其實男女性別不重要。因為性別不是選擇改善人際關係的條件。
我猜關鍵是 你不善於分析自己,不知自己需要甚麼 和自己能做些甚麼來達到吧? 這與知道自己不需要別人如何對你的思維不一樣。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

回覆樓主:

佢控制慾幾強,成日只會揾人錯處夫妻唔係合作關係,下下都好似上司對下屬咁,鬧下鬧下咩感情都淡

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

鄭大世 發表於 20-7-21 22:55
終於可以返屋企呢類野又鬧我網上放負面野,有其他家長想add我又話我放負唔加得。連whatsapp圖都唔呻得。
同 ...
你好似我最近識朋友............好中意用個爆字,可否解釋一下個爆字

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

先自我檢查,
所有後果必有前因。

如果真係唔覺自己有問題, 只能夠講句: 所有任性既人都不是天生, 係比另一半/家人縱出黎
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

同 ...

陰功,你的尊嚴同自信比人嚴重打壓放過自已吧

男爵府

同 ...

每個港女公主背後總有一個愛自虐既男人

男爵府

樓主你有冇考慮放生自己,分開吧

子爵府

Jolin_Yuen 發表於 20-7-22 17:09
先自我檢查,
所有後果必有前因。

我諗佢係腦筋反應慢,溝通能力差
唔識得如何反駁,搞到另一方越來越放肆
天資問題,佢都唔想
你講到佢好似佢錯晒咁

子爵府

crt1234 發表於 20-7-23 19:25
天資問題,佢都唔想

樓主,如果你真係以上所言的人,你嘗試用whatsapp同佢溝通!

別墅

Wongbuddy 發表於 20-7-22 00:33
你係時候兇返個老婆啦 但當然係扮架啦 我唔係叫你真係唔要佢 你要同佢講再係咁落去 我控制唔到自己情緒 我 ...
我覺得Wongbuddy的方法十分可行,若她真心愛你,定必會作反省,改善對您的態度,但攤牌時,你絕對要認真,對她要冷淡些,加油…她愛你就會慢慢改變的

珍珠宮

crt1234 發表於 20-7-23 19:25
天資問題,佢都唔想
簡短幾句間,你已能指出了少有人睇到嘅層面,佩服!
所以我在樓上以少少同路人的心得來回樓主,其中一個改善方案是 先自我了解,自己喜歡如何被對待,要的是甚麼,再想想如何用不挑起對方負面情緒的溝通方式來向對方表達自己的情緒健康需要。有些對手,用爆翻轉頭或兇反轉頭的方式反而起反效果,會使對方感覺自己不再愛他/她。有些對手,不知是甚麼因素,是不能以其人之道還自其人之身的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至