自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

媽媽發覺條頸側面有粒野,於是去check,之後話可能係肺癌,明天要再去照,好膽心,好驚。保險話個醫生睇左都好大機會係cancer
佢得54歲,我唔想咁快冇左媽咪,我知唔可以係佢面前喊,我唔想佢膽心埋我,但我忍唔住
佢話點解咁黑仔,仲諗住搵多幾年錢退休。。
佢好想抱孫,但我之前係都唔生住。。
可唔可以教我點樣做...佢11月生日,我好驚佢等唔到
宜家肺炎咁嚴重,如果佢肺有事我好驚佢感染到。。

大宅

癌症都有分良性的,醫療比以前好左好多,唔好太膽心先,等報告

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

waiwaichau000 發表於 20-7-23 01:40
媽媽發覺條頸側面有粒野,於是去check,之後話可能係肺癌,明天要再去照,好膽心,好驚。保險話個醫生睇左都 ...

頸有粒野就話係癌,仲要係肺癌,點解嘅,唔係乜都要照左等報告?

大宅

Yingying607 發表於 20-7-23 01:59
頸有粒野就話係癌,仲要係肺癌,點解嘅,唔係乜都要照左等報告?

因為我婆婆都係肺癌過身。所以佢照左頸同肺,之後話要再做檢查

wcpcelia    發表於 20-7-23 09:15

男爵府

Yingying607 發表於 20-7-23 01:59
可能擴散上頸,我爸爸嗰時膊頭同頸之間個位生左舊野,有成半個拳頭咁大,醫生話係肺癌

大宅

回覆樓主:

報告寫得好清楚,3cm

男爵府

[quote]waiwaichau000 發表於 20-7-23 01:40
媽媽發覺條頸側面有粒野,於是去check,之後話可能係肺癌,明天要再去照,好膽心,好驚。保險話個醫生睇左都 ...[/quote ]加油,跟緊d,快d做CT,希望唔好比呢個疫情耽誤治療。等佢情況穩定左快d生個孫佢抱。好明白你呀,我媽最近身體都好差,我都好想佢長命d睇到我個仔大,識叫婆婆

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

等照灑所有野等報告,睇吓醫生點講。你諗到傻,時間又係咁過,等報告日子好難捱,因我家人上個月都係咁,係確診咗,好明白你
最緊要醫生話有得醫,就有希望。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

waiwaichau000 發表於 20-7-23 01:40
媽媽發覺條頸側面有粒野,於是去check,之後話可能係肺癌,明天要再去照,好膽心,好驚。保險話個醫生睇左都 ...

想喊就喊, 搵老公, 朋友或者上黎傾.

聽醫生意見.

知道有咩醫療方案後, 探下口風佢想點醫, 點醫就跟醫生同伯母意見去做, 唔好說服佢去跟你地既意願去做.

我覺得唔好問仲有幾耐命, 倒數咁仲大壓力. 病人有多一日命咪當賺左.

出街戴好d 口罩, 要小心避疫.

多d 陪佢, 減輕佢家務量, 要佢食多d 有益食物, 呢d 非常重要.

生育計劃唔好諗以前係點, 過左去唔好諗. 亦唔好因為伯母健康而改, 咁會令你地同伯母造成更大身心壓力.

小心神棍, 騙徒.

希望伯母冇事.

子爵府

回覆樓主:

唔好太傷心,早2年我媽都發現有cancer, 仲要係4期,依2年接受治療控制佢唔好大得咁快,依家岩岩發現唔係最辛苦,佢接受治療期間先最辛苦,你要撐落去呀
依家肺癌算多方法醫,所以唔洗太担心,如果你同你先生都有生小朋友既決定只係當初唔想咁早生,依家咪諗下會唔會為咗完你媽心願早啲生

大宅

保持冷靜,未必有事。就算萬一,都要 堅強撐住幫助媽媽渡過。加油

大宅

回覆樓主:

睇多幾個醫生/醫院攞意見!

子爵府

肺癌現時有好多治療方法,若果係家族遺傳基因影響,有機會可以進行標靶治療。
樓主別太擔心,要保重身體,祝伯母早日康復!

男爵府

15週年勳章

唔使驚
我爸之前又係發現頸有粒野
然後發現係肺癌
做過化療 電療
現在已經醫返好 當然亦用左好多錢
用晒所有人既儲蓄 保險都claim爆晒
接近要賣樓來醫 ⋯就算最後要賣樓 我地都會賣
因為爸爸都係5x歲 我地覺得仲好後生
人生仲有好多時間 養大晒我地 連旅行都冇去過

有冇買保險 ? 如果有
去左私家照左先 有能力既開始左療程先
雖然貴 但乘數較高
呢個病要爭取時間 越早開始療程 越大希望醫好 現今香港醫療係好good

子爵府

54歲未算好老,唔好太悲觀。
大概十年前我媽咪因為拖症,到後來拖無可拖先去check,證實cancer仲擴散到淋巴。佢個case好特別,醫院仲揾佢黎教學,最後佢喺嘴附近、左右頸淋巴做左大手術割曬。當時醫好講到後遺症可以以後合唔埋個口,不斷流口水等,我好擔心,就算癌症好返,對於一個女人黎講毁容、長期流口水已經接受唔到,嚴重打擊自信同尊嚴,好擔心媽媽有冇勇氣活下去。不過最後好好彩,手術順利,連整形手術都好成功,冇哩d咁令人擔心既後遺症發生。

而家差不多十年了,我媽年近七十,康復好好,冇翻發。祝樓主媽媽都一樣順利康復。

男爵府

癌症 並唔係不治之症
病向淺中醫
祝福樓主

珍珠宮

waiwaichau000 發表於 20-7-23 02:08

因為我婆婆都係肺癌過身。所以佢照左頸同肺,之後話 ...

無論有無事都樂觀面對,肺癌既療法越來越多,不是絕望

侯爵府

回覆樓主:

祝福你媽媽,希望無事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

祝樓主媽媽早日康復

首頁
12345...9

尾頁

跳至