時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

點解唔考慮關閉香港果間呢!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200724/bkn-20200724115820658-0724_00822_001.html

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-7-24 16:37
kckammy

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港果間冇 "被放火"

子爵府

你哋做乜唔出去撐何君堯啊?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

1999年10月,港府與美國方面曾簽訂地契修訂協議,將用地的批租期由原來的「75年+75年」模式,改為讓美方以4400萬港元購入地皮永久業權(freehold),延長地契年期至總共999年,於2949年才到期。

伯爵府

回覆:點解唔考慮香港呢!

這 999 年的租期是董特首的愚蠢行為,擦美國擦到這麼離譜和難看,香港政府應該取消這份協議

男爵府

restahaus 發表於 20-7-24 14:45
這 999 年的租期是董特首的愚蠢行為,擦美國擦到這麼離譜和難看,香港政府應該取消這份協議

...

如果香港真係輕易取消呢份協議,咁大家應該好好擔心一下自己及家人名下物業

珍珠宮

...

塊地聽聞係買佐㗎;唔係話取消就取消,如果唔係,我地買佐樓,喜歡收歸國有就收歸國有,都幾驚

琥珀宮

白糖糕 發表於 20-7-24 14:25
1999年10月,港府與美國方面曾簽訂地契修訂協議,將用地的批租期由原來的「75年+75年」模式,改為讓美方以4 ...

之前唔係話賣地咩

伯爵府

...
如果咁都攞得番, 相信香港已再沒有投資價值

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

...
簽999年!

kckammy    發表於 20-7-25 07:31

伯爵府

mandy952 發表於 20-7-24 14:51
之前唔係話賣地咩

賣地係話領事館宿舍~唔同地方㗎⋯⋯

星島日報報道:由美國政府持有、位於南區壽山村道37號(見圖)的美國駐港總領事館宿舍,目前正招標發售,雖然現時疫情升溫,但負責標售的世邦魏理仕指出,雖然近期疫情持續,惟該項目市場反應較預期為佳,故該項目截票日期亦不會延後,並按原定計畫於下周五(31日)截標。該項目地盤面積約94796方呎,可以地積比率0.5倍重建,可建47397方呎,同時亦可申請補地價,以地積比率0.75倍重建,可建樓面增至71097方呎。

珍珠宮

白糖糕 發表於 20-7-24 14:25
1999年10月,港府與美國方面曾簽訂地契修訂協議,將用地的批租期由原來的「75年+75年」模式,改為讓美方以4 ...

買地不代表可作"非官方認可"用途,睇你點玩法啫。
呢d 反口、不遵守協議、自訂遊戲規則等係老尾教嘅。

kckammy    發表於 20-7-25 07:32
restahaus    發表於 20-7-24 17:07
pistachio    發表於 20-7-24 16:18

伯爵府

...

哦,「取消」

男爵府

長琦良美 發表於 20-7-24 14:47
如果香港真係輕易取消呢份協議,咁大家應該好好擔心一下自己及家人名下物業
...

某D人仲咩仲要拎住香港物業?唔係冇希望咩

我真係未驚過....

男爵府

kckammy 發表於 20-7-24 14:11
點解唔考慮關閉香港果間呢!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200724/bkn-20200724115820658-0724_00822 ...

我直頭想燒左佢

侯爵府

依家係國家層面要美國關中國總領事館,如果關美國駐香港領事館就太睇得起香港

水晶宮

2024勳章

而家係雙方你來我往試探底線啫,如真有一日中美開戰,關閉的日子也不遠了

侯爵府

香港果間關左都影響唔到佢哋啦,咁鬼多漢奸自動報料,而且費事又比d乞兒有藉口搞事,辛苦警察又阻住抗疫。成都岩啦,應該無人反對同搞事

琥珀宮

LokYauYau 發表於 20-7-24 14:56

買地不代表可作"非官方認可"用途,睇你點玩法啫。

可以改變土地用途

首頁

尾頁

跳至