自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

miniqc12 發表於 20-7-24 21:45
請兩個姐姐唔同價錢佢哋唔會比較咩?

一個做了6年,一個1年,冇得比喎。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

跟政府價

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我上年10 月續約$5000

禁止訪問

大宅

bb逹人 發表於 20-7-24 20:39
有冇人係咁?
例如:續約時要求 $5500,咁你地會點做?

我一個7千 一個4830

第一個工人原本走左 我叫返佢返黎既 有佢真係好放心屋企所有野 佢一腳踢我地一家四口 講真我真係見佢無停手 好盡責 我間屋新裝修 佢好鍚住我D野 煮野又好食 第二個工人係replace第一個工人既 黎左唔夠三個月 打爛幾多野 洗花曬D龍頭 檯面 丟左我成箱荔枝都夠膽死 剪d panckae好似石頭咁硬 我兩個仔食都唔想食 所以好既工人我願意比高薪 差既工人可以帶比你幾多麻煩!

珍珠宮

竇漪房 發表於 20-7-24 20:46
跟政府工資$4630,佢要多d咁祝佢好運搵過第二個囉!有d姐姐以為自己高級技工亂叫價,但又有水魚俾喎!咁唯 ...

說得好,當然是跟政府,質素又不見得好,比多些工人真的當你白痴水魚!

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

$4700

侯爵府

回覆樓主:

跟合約4520

大宅

有冇人係咁?

菲?

大宅

有冇人係咁?

$4630 2019/11到

大宅

回覆樓主:

想請問俾$5,000人工姐姐嘅僱主,完約時有冇俾bonus姐姐?

珊瑚宮

成箱荔枝掉左?
掉左去隔離屋比同鄉放假拿去開party
玩具萬歲!

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

$4550
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

男爵府

我比$4900, 第二個約做左半年,兩個5歲以下小朋友。
如果個工人好幫得手,我覺得$5500可以,因為疫情下你找不到海外,而本地叫價離地但不保證好。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Ol0314 發表於 20-7-24 20:44
睇你覺得值唔值
見過十多年都係最低工資

我嗰個第5個約都係
但工作好自由,冇壓力,電話任玩,佢冇要求加人工

男爵府

回覆樓主:

$5300,做咗8年

大宅

其實覺得岩心水,大家夾到,畀高啲無問題。最緊要你情我願。
(就算最低工資請左返黎,但日日眼火爆,又要畀機票錢送佢走,又再畀錢中介搵過第個,來來回回每個都要萬幾兩萬,寧願畀多啲做開個個唔使煩。)
但最憎啲姐姐同間中介夾左,黎到一兩星期乜都唔做博你炒佢,之後中間就又黎再厄介紹費。

男爵府

$6500, 姐姐做左差不多10年

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Ol0314 發表於 20-7-24 20:44
睇你覺得值唔值
見過十多年都係最低工資

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我都係按contract既HK$4,410 ... 今年11月到期, 口頭上都話繼續做.

不過, 農曆新年, 印尼新年, 我都會比大份dd既利是. 姐姐生日就落街食飯+蛋糕+利是.

近來香港政府派既一萬蚊, 我都比左HK$500姐姐, 話同佢分享happiness, 佢好開心!

首頁

尾頁

跳至