自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

男爵府

人壽保險不嬲都唔係受保人享用架喎。你朋友無錯呀。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sabun 發表於 20-7-25 10:43
如果咁,會否有啲仔女,諗住啲父母如7、8O歲那些,才替他們買人壽保險,諗住好快有錢收囉?
...
呢個歲數買保險好貴... 如果仔女肯比... 我覺得無問題...

珍珠宮

唔覺有問題,老公都唔為佢將來打算,自已都不能為自已打算? 又唔係謀佢老公,仲要自已錢供。一家不知一家事。

水晶宮

sabun 發表於 20-7-25 10:28
佢那份人壽是純人壽,消費式,冇saving㗎!

咁老公死咗咪有錢囉,都係儲,不過儲到佢死咗之後先有錢

水晶宮

佢幫自己儲錢,只是名義上份單係佢老公,無咩問題呀

伯爵府

ilovebb2019 發表於 20-7-25 10:41
我表姐幫佢呀媽買目的都係咁。BTW, 如果你朋友死先過佢C6味蝕晒!
...

冇蝕,個老公冇付出過。

珍珠宮

MM2H 發表於 20-7-25 10:33
咁你呢個 "朋友",平時為人處事作風,係咪都係好自私?

如不,你因佢一個個人選擇而係網上審判佢?

放心,樓主經常將親戚朋友同事的生活鎖事一視同仁地放上網集思廣益。
(題目有否需要集思廣益,有無廣度、深度、common sense另作別論,見仁見智

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

sabun 發表於 20-7-25 10:23
我朋友幫佢老公買咗份純人壽成10年(但佢老公不願供款),所以我朋友佢自己一路負責供的,佢話一定要買(佢哋 ...

如果佢害死老公,為了拎保險金就話佢衰姐。咁佢都係為了自己打算 而且個老公都知架嘛。我老公都唔買保險,我幫佢買,大吉利是佢有事,我同個仔冇咁徬徨,個保險金額都係得6位數,但只少都捱到一段時間。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

我朋友幫佢老公買咗份純人壽成10年(但佢老公不願供款),所以我朋友佢自己一路負責供的,佢話一定要買(佢哋 ...

有問題?我C6唔肯買,覺得搵笨但又冇理財概念。
我就幫佢買人壽.意外.危疾..
因為我仔仲細,有咩事上來冇咁徬徨

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-7-25 10:56
放心,樓主經常將親戚朋友同事的生活鎖事一視同仁地放上網集思廣益。
(題目有否需要集思廣益,有無廣度、 ...
唔知幫唔幫到樓主對事情的睇法貼番大眾呢...

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

只要唔諗住謀X個老公(老婆),我覺得無問題,當係一份儲蓄咁供

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

fundfund 發表於 20-7-25 10:47
咪儍啦!你真係咁天真?
保險寫老公名咪等於益左下一個女人,我所有保險都寫亞媽名
...

都唔係架,我保險受益人寫阿媽,但我死了我老公唔會冇錢,我份mpf個金額都多過份保險,而且層樓長命契,我死了就屬於佢一個人。我就係咁諗,先決定受益人改媽媽名。

goldpiglet    發表於 20-7-25 11:03
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

象牙宮

如果佢老公買完,就諗辦法害死佢攞保險就有問題,而家只係保障自己無問題喎!

珍珠宮

lojo11 發表於 20-7-25 10:58
唔知幫唔幫到樓主對事情的睇法貼番大眾呢...

貼番大眾⋯唔明

子爵府

虎到金來勳章

純人壽, 平過連saving.
人壽, 受益人唔係保障死個個, 人死了, 保險公司將錢燒比佢咩 d錢係比未既人既保障。

樓主心中既保險係點?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

無問題,而且好合理。

老婆唔係謀財害命,有咩問題?佢只係保障自己的生活。

做戲和現實都睇唔少,老公係家庭支柱,突然走咗,妻兒都好徬徨,無生活費,咁佢哋嘅將來就要捱,唔知點過日子

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-7-25 11:01
貼番大眾⋯唔明
即係跟番大部份人嘅諗法, 唔會再有另類諗法

大宅

sabun 發表於 20-7-25 10:31
這樣好些:老公自己買自己供,保障老婆,老婆自己買自己供,保障老公,但而家我朋友就淨喺為老公買但保障佢 ...

你朋友可能自己買左一份,受益人寫老公

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實你個女讀緊書,你都要為佢買1份,個女係受益人,人生太多未知數

伯爵府

SullytheMonster 發表於 20-7-25 10:55
冇蝕,個老公冇付出過。

係佢朋友蝕呀。供咗咁耐倒頭來自己死先咪攞唔到錢。不過d囝囡可能有保障如果第日佢C6死,但都要唔好斷供。

首頁
23456...15

尾頁

跳至