自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

BBJOJO 發表於 20-7-25 11:12
希望永遠都唔需要
純粹買個保障
係... 我都唔想用.. 我買個年因為有兩個朋友因癌去世.. 一個四十頭, 一個四十中.... 兩個父母仲健在.. 一個仲有兩個好細的小朋友... 錢係呢個時候真係好重要

公爵府

醒目開學勳章

sabun 發表於 20-7-25 11:11
我寫我老公名㗎
我呀媽又年事已高,請問如仔女已18成人,寫比仔女又如何?
...

我個處境有少少特別,因為我係獨生女,所以我一定保障左阿媽先,而且亞媽一定會照顧我啲仔女,如果仔女到18 歲以上,我會亞媽一半,仔女一半,因為亞媽嘅嘢將來都係屬於我啲仔女,唔寫比老公係因為老公搵錢能力最高,我筆保險金對佢唔重要

象牙宮

回覆樓主:

咁佢想自己有保障,無工作能力有筆錢啫,完全無問題!老公幫埋老婆比保險金又點,唔通老婆唔返工就唔使買保險?

大宅

我完全唔覺樓主既朋友有咩問題
我老公同我既財政係撈埋一齊,因為我地能力有限,只買其中一個,我就幫老公買,因為佢搵錢能力高過我,我地要供樓,又有小朋友,都係為左將來打算,我覺得好正路,買人壽保險唔係咀咒,只係一個保障。

wcpcelia    發表於 20-7-26 10:02

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

人壽保險>>>搵笨實。
但上述case因有另類用途,另計。

男爵府

sabun 發表於 20-7-25 10:44
佢老公喺衰衰哋㗎,不太負責任的男人,話他日我friend c咗佢會申請綜援
...

咁佢老公都諗好左plan B啦!連供保費都慳埋,唔使本~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sabun 發表於 20-7-25 10:23
我朋友幫佢老公買咗份純人壽成10年(但佢老公不願供款),所以我朋友佢自己一路負責供的,佢話一定要買(佢哋 ...

有幾怪!? 老公保單寫老婆受益人!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lojo11 發表於 20-7-25 11:19
係... 我都唔想用.. 我買個年因為有兩個朋友因癌去世.. 一個四十頭, 一個四十中.... 兩個父母仲健在.. 一個 ...

就係囉!家陣d病會知幾時發生?! 4x歲已步入高危時間喇! 仔細老婆嫩
放下自在

水晶宮

SandyWu 發表於 20-7-25 10:26
x 2 有何不妥?

X3

公爵府

醒目開學勳章

sabun 發表於 20-7-25 11:08
都5,6佰一個月㗎,唔平

我24 歲時買3佰萬都要供$5000 / 年,你朋友老公幾多歲,你自己計,年紀越大越貴

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

留低既都係一份心意

珍珠宮

人壽保險不嬲都係用來保障未亡人, 留一點生活給費用給自己的摯愛

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

199707100304 發表於 20-7-25 11:07
有啲慘到帛事都要籌旗....... 有份保險,就算金額唔大,頂住一排都好。老公死佐,個人已跌落谷底 ,真係咁 ...

咪係囉 平時蘋果,東方嗰啲乜基金都睇唔少。

所以有妻有兒一份最基本純人壽係必須

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

人壽係保障家人唔係保障自己呀。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

fundfund 發表於 20-7-25 11:32
我24 歲時買3佰萬都要供$5000 / 年,你朋友老公幾多歲,你自己計,年紀越大越貴
...

有儲蓄成分嗰種?
我買純人壽$200/月,保額3百萬

寶石宮

2024年龍年勳章

lojo11 發表於 20-7-25 11:19
係... 我都唔想用.. 我買個年因為有兩個朋友因癌去世.. 一個四十頭, 一個四十中.... 兩個父母仲健在.. 一個 ...

幸福可以好簡單

大宅

理应系由老公买的。叫你朋友小心,因保单系老公名老公可以改受益人名。
我有个亲戚又系甘,帮佢老公供左20年结果老公改左受益人名俾老公個孫。

公爵府

醒目開學勳章

karenlyk 發表於 20-7-25 11:43
有儲蓄成分嗰種?
我買純人壽$200/月,保額3百萬

無儲蓄㗎!我嗰隻係純人壽,但level premium, 24-85 歲都同一價錢,唔加價

伯爵府

咁一頭家起碼都有一個人識得為將來打算
兩個都唔買 如果有小朋友嘅話咁咪仲坎坷

男爵府

完全冇問題喎,樓主點解覺得唔啱呢?

首頁
45678...15

尾頁

跳至