自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

其實我某程度認同個老公,我唔認同老公賺錢能力高就要養老婆這個說法。

如果樓主朋友「休息一,兩年」但仍可以自給自足不用老公養,咁休唔休息,休幾耐係朋友的自由。但休息一兩年,將經濟重擔全部落喺老公上,我覺得係對家庭不負責任的表現。(ftm需要照顧仔女家庭都是對家庭的付出)

換轉老公休息一,兩年,由朋友繼續工作養家,朋友接受到嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sistercute2 發表於 20-7-25 14:50
我覺得他都好愛我朋友既,因為真係比晒所有時間我朋友,日日糖黐豆咁,成日講笑tum個老婆,佢老公又真係幾 ...

咁睇,朋友老公係居安思危嘅人。亦可能擔心老婆長期唔返工,又唔係要照顧小朋友,容易變咗無所事事,長期兩個人嘅距離會漸遠。

每個人成長背景不一,佢背後考量嘅嘢,旁人唔會清楚。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kkbaby01 發表於 20-7-25 14:50
我有個朋友同老公成日一齊出街,拖曬手甘,糖黐豆。點知原來佢好想離婚,生左3個,請工人,小朋友開支全部 ...

你朋友老公呢句說話:糸唔係覺得佢無用,係咪代表佢搵錢較老婆少?會唔會你朋友無意間講過啲嘢,傷害到佢老公?

珍珠宮

2023年兔年勳章

bobo88hk 發表於 20-7-25 14:40
所以搵老公第一個條件一定係錫自己

同意!

珊瑚宮

Omg 真係女人最怕嫁錯郎 原來老公有錢並代表會俾你洗

水晶宮

sistercute2 發表於 20-7-25 15:18
咁大家都不識,又無放相

都係share 下ja,又有洗講到好似我貼大字報咁
如果,變了hot post,隨時有記者登報紙。之前都有幾單係咁。

水晶宮

echoo 發表於 20-7-25 15:24
人哋講嘅嘢有時要過濾下,我有親戚又係同人講吾鐘意小朋友吾生,但從佢哋父母知道佢哋係身體有問題無得生。 ...
人要面,樹要皮,人地咁答好正常。

寶石宮

2024年龍年勳章

hiragana 發表於 20-7-25 14:38
明明唔等錢駛但都夾知老婆一定要工作, 休息下都唔得, 真係心淡。

幸福可以好簡單

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

從你所寫的,唔覺得有幾愛個老婆,但同時亦唔覺個老婆有幾愛個老公。結婚除了愛亦有其他考慮,兩人所付出嘅跟收到嘅都成正比,算係咁。

伯爵府

chuiyeebird 發表於 20-7-25 15:51
Omg 真係女人最怕嫁錯郎 原來老公有錢並代表會俾你洗

咪就係!

咁嫁佢黎做乜?同單身咪一樣,自己顧自己。
個老婆只係提出話唔做1、2年野,但到時可能過左1、2個月老婆已經怕悶,搵野做啦。
個老公一聽到就咁快落閘,好明顯錢重要過老婆啦。

好彩無小朋友,最怕d男人斤斤計較。

珍珠宮

2024年龍年勳章

所以話老公搵幾多錢,唔係最重要,最重要係佢肯俾幾多錢我洗!
Minniemouse:-P

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可能朋友老公真係唔夠錫你朋友,但佢冇一種女人應該係屋企持家既想法其實係好事,若有一日不幸某原因分開你朋友仍然可以跟得上社會,唔會脫節,或許哩份係另一種形式既愛啦(安慰自己既說法),而且我覺得有份工,有自己既社交同自己洗自己用點都感覺踏實啲,不過我並唔係話做家庭主婦唔好,各有各好,雖然樓主朋友只係話休息一兩年都唔得

大宅

樓主朋友嘅老公做咩職業㗎? 係唔係會計師/數佬之類呀?我見過幾個數佬都係高收入但斤斤計較果種囉

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果你朋友後生, 想有事業, 真係唔好貿然停工1、2年.

伯爵府

...............

琥珀宮

屋企開支男人包晒,即係過個女人唔需要為屋企洗1毫子,仲要嫌冇錢過自己手?

咁叫個男人俾錢佢,個女人交囉,咁係會滿意?

琥珀宮

sistercute2 發表於 20-7-25 14:21
她一直返開工,最近公司業績愈來愈差,都有心理準備年底被炒。她話同她老公傾過,想停業1-2年休息下,始終 ...

我識幾個事業型嘅男人都唔希望老婆結咗婚就乜都唔做,因為佢地所最憎人懶同冇進步

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嫁錯郎

男爵府

tszchungmama 發表於 20-7-25 14:42
呢個男人好明顯鐘意錢多過個老婆

依家好多男人都係咁

樓主要靠自己,當自己都有咁上下本錢,老公就唔會睇唔起自己

大宅

回覆 traeh 的帖子

我唔太清楚,佢話佢只係send 左個家庭開支list 俾佢老公睇,佢老公就甘大反應。就我所知,佢老公脾氣好火爆。呢個只係其中一個事件,我只係想帶出有d人表面好恩愛,但原來糸兩回事

首頁
12345...7

尾頁

跳至