自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

大家有冇呢個經歷?對另一半已經冇愛既feel,但又繼續係埋一齊,係咪好難捱? 各有各節目,返到屋企大家又少溝通,又係各自各做自己野,好似完全當對方透明,我覺得咁既生活模式好難頂,明知大家對大家都已經冇咗愛,但又要繼續扮.. 去到離婚又未必會,始終有小朋友..而家個感覺好難受。

大宅

可能而家同埋9962一齊住對老公既感覺又唔同左,我只係感覺到同老公係親人,唔係愛人,其實係咪有分別?
但係講愛,我呢刻已經可以同自己講係冇!
因為我對佢啲嘢,例如返工上既野,我冇興趣知,關於佢既野已經不聞不問了,有時99會問我佢幾點返黎食飯?或者問我佢最近忙啲咩?我通通乜都答唔知,99可能都睇得出我同老公係冇乜交流,乜都答晤出。
調返轉老公都冇問下我屋企d嘢,大家其實係愈來愈梳遠,
根本五著緊對方。 之前都會無聊check下佢電話,
而家已經冇再check, 對於佢既野已經係接觸,我諗段關係好快完..

大宅

其實維持現狀好定去搵新既戀情? 不過我始終生過2個小朋友,要再搵新戀情已經好難,更何況朋友圈子細,好難識到男性朋友,不過維持現狀,生活係安穩,只不過係同緊晤愛既人生活落去係辛苦大家,個感覺比死更難受! 我到底可以點

伯爵府

可唔可以同一個人繼續相處和有無新戀情未必有關係。

侯爵府

畀面勳章

TseU 發表於 20-7-26 03:19
其實維持現狀好定去搵新既戀情? 不過我始終生過2個小朋友,要再搵新戀情已經好難,更何況朋友圈子細,好難 ...

維持現狀同搵新戀情係兩回事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

siulili 發表於 20-7-26 03:23
可唔可以同一個人繼續相處和有無新戀情未必有關係。

侯爵府

回覆樓主:

先試下挽救下同老公的關係先。
講真,仲係熱戀期果d愛就無咩人keep到,但親情,或一家人的感情會有。或另一角度睇,之前生得小朋友,都希望佢有一個有愛有溫暖嘅家,生得佢出,要負責任試下去努力維持,試過,唔得,或大家唔同方向先分,大家無悔,同小朋友講都有d理據。

wcpcelia    發表於 20-7-26 09:43

男爵府

不如問下,如果佢大病,你願意照顧佢嗎?

日月水火    發表於 20-7-26 13:48
alice0606    發表於 20-7-26 13:37

水晶宮

jlin123 發表於 20-7-26 04:42

相愛嘅人,大難臨頭都會各自飛,呢個真係一個大考驗

wcpcelia    發表於 20-7-26 09:09

大宅

好問題

伯爵府

TseU 發表於 20-7-26 03:19
其實維持現狀好定去搵新既戀情? 不過我始終生過2個小朋友,要再搵新戀情已經好難,更何況朋友圈子細,好難 ...

都已經有小朋友,不如陪養番感情,小禮物,WA下吹水,制造下二人世界。

大宅

咁我都會照顧佢既,不過我相信99照顧得好過我,如果講返念親情係晤會唔理我老公,但如果係念愛情而去照顧佢,
我自己都好亂,用愛情角度去照顧佢都係同親情一樣,我唔會唔理佢,不過我著緊程度五會太高,因為我相信我唔照顧佢99都會照顧佢

大宅

20162016 發表於 20-7-26 05:42
相愛嘅人,大難臨頭都會各自飛,呢個真係一個大考驗

咁我唔會咁無情,點都會為佢做反啲野既。

大宅

TseU 發表於 20-7-26 02:46
大家有冇呢個經歷?對另一半已經冇愛既feel,但又繼續係埋一齊,係咪好難捱? 各有各節目,返到屋企大家又少 ...

我的處境正正同你一樣,日子好難過

侯爵府

呢個情況好似好普遍

大宅

tobytang 發表於 20-7-26 03:34
維持現狀同搵新戀情係兩回事
即係各自各精彩

大宅

HKITMan 發表於 20-7-26 07:44
呢個情況好似好普遍
係! 我都聽好多呢D情況

大宅

smiletigger 發表於 20-7-26 03:51
先試下挽救下同老公的關係先。
講真,仲係熱戀期果d愛就無咩人keep到,但親情,或一家人的感情會有。或另一 ...

當初佢話同我生小朋友,講到會好照顧個b,我大仔由BB開始到而家已經4歲啦,老公完全忽略晒佢,bb時候佢只係有抱過下,玩下,但係每次對b時間都唔夠1個鐘,到而家丫仔大個啲啦,老公收工後反黎都係訓多過同丫仔玩,
我明老公反工好辛苦,冇晒時間去比我地,但係佢都有放假既時候,佢走去約Fd踩單車或其他節目,完全係忘記左屋企人! 我好心灰意冷架,不過我冇為呢啲事同佢嘈,都五值得嘈吖! 佢有佢自由,佢五諗下我都起碼抽個時間出嚟陪下個仔吖? 我生出黎之後,好似得我一個人湊曬,佢完全冇份! 佢仲要唔正視個問題,覺得冇責任咁!
丫仔做功課各樣嘢我老公都冇參與! 係屋企我已經付出左好多! 而佢?就係反工、訓覺、放假時去同Fd玩。

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

如果而家佢有第三者,你會著緊嗎?有感覺嗎?
之前,我同有你嘅情況,之後,問自己佢有第2個,你捨得嗎?

男爵府

回覆樓主:

唔好話結左婚,拍得耐一樣會咁。
有時有d野對方唔做你可以主導,睇你着唔着緊段關係。
永遠維持甜蜜期太難,但一段關係可以昇華到另一層次。例如共同努力創建幸福生活比仔女,將個重點由愛情轉移去一個終身戰友嘅伙伴關係。
仔女咁細盡可能都唔會想離異,所涉代價成本都太高,除非迫不得已。

首頁
12345...13

尾頁

跳至