自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

[quote]李露眉 發表於 20-7-30 14:14
夠膽死開3000蚊底薪./quote]
唔係有最低工資?

水晶宮

回覆樓主:

我今年二月試過去尖沙咀見工, 個間公司又係俾唔起錢又要頂幾個人工作量又串咀, 就算當時冇工做都唔會考慮

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

出面咁恐怖

複式洋房

回覆樓主:

其實而家好多公司都搞唔掂 但又要人做野 減人工 壓價等自然會有

水晶宮

李露眉 發表於 20-7-30 14:14
而家呢個時勢係工揀人,
所以好大支野.
十多年前,保險工沒底薪都有人去做。話叫做(借糧),要跑數還比公司。我當年聽到即閃。佢哋把口sell得好好:「你哋係無價的,我哋不會用價錢去綁住你哋。」真係願者上釣了。

大宅

newinewi 發表於 20-7-30 14:04
我覺得如果你有寫哂個人資料, EXPECTED SALARY, 佢仲要約你去而話你條件唔啱, 比唔到個價你, 呢D係無聊HR ...

我試過幾次甘既情況, 真係唔好甘玩人囉

大宅

有時HR 既態度都好差, 依個時勢失業都唔出奇.
但佢地會狂質問你點解搵唔到野做,又話唔信出面市道差,無可能搵唔到工
心唸, 你係咪香港人?! 你有工返緊係可以講風流話啦

侯爵府

MeLKaka 發表於 20-7-30 21:17
我試過幾次甘既情況, 真係唔好甘玩人囉

i experienced past few yrs few time la

侯爵府

MeLKaka 發表於 20-7-30 21:25
但佢地會狂質問你點解搵唔到野做,又話唔信出面市道差,無可能 ...

男爵府

樓主,一定好嬲,嬲到要打英文,但睇你D英文就

侯爵府

omekmh 發表於 20-7-30 22:53

一向都係

侯爵府

大家討論緊……因我打中文太慢……你唔好撩事鬥飛唔該!

侯爵府

MeLKaka 發表於 20-7-30 21:25
但佢地會狂質問你點解搵唔到野做,又話唔信出面市道差,無可能 ...

HR其實未必做咗好耐……佢地都係想講價/壓價……我有friend之前去大x行見工亦俾壓!

用戶要求終止服務

我都覺,chinglish得可怕,會唔會係因為咁樣面試所以俾人壓價?

子爵府

朱古力包包 發表於 20-7-26 15:33
肺炎下揾食艱難……見工都有血有淚……見工時間成本唔平(唔到價無謂揾我!!) : ...

唔知你咩工種, 19年年尾反送中,去見一間大公司supervisor位, 部門總經理interview完之後即請,HR 壓咗我50%人工, supervisor位$15000, 我唔接受offer就拜拜, 之後搵咗好耐先搵到另一份工

男爵府

VickiC 發表於 20-7-30 22:55
一向都係

冇乜留意

男爵府

朱古力包包 發表於 20-7-30 22:56
大家討論緊……因我打中文太慢……你唔好撩事鬥飛唔該! :temp ...

打得慢都可以慢慢打
因為睇完你啲英文都唔知你打乜

不過人工反映個人能力,呢個會唔會係你俾人壓價嘅原因?

伯爵府

....

子爵府

liumeowjen 發表於 20-7-31 01:28
打得慢都可以慢慢打
因為睇完你啲英文都唔知你打乜

係網上我亦都唔怕分享我親身經歷, 我份工喺舊年年尾入職一間上市公司title係manager, 人工比保安員更低,只有一萬四千五百蚊, 見工嗰陣HR話請我但係瘋狂壓價, 佢話$15000公司都畀唔到,你做就做唔做大把人排住隊, 重點份工work load大到黐線,正常人應該做唔到一個月就會resign, 但係呢半年我不斷搵獵頭公司,只係有一份工叫我去interview,仲要話我寫嘅人工萬八蚊太高, 見完都唔請

複式洋房

首頁
12345...6

尾頁

跳至