婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛開始更年期, 好多症狀都中, 潮熱, 焦慮, 易攰, 情緒不穩, 最慘係頭暈暈, 想去公園做下運動都去唔到, 想問下大家經驗, 通常要幾耐先慢慢過去

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我頭搭尾足10年
潮熱盜汗 乜都齊
攪足8年
原本前年10月開始無經期
以為真的收經了
因醫生話超過一年無來就係正式收經
點知早兩星期開始又有經前綜合症
早兩天又來了。又要重新計
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

BK Milk勳章

請問你們是咩歲數?43歲會開始更年期了嗎?因我都有頭暈,晚上出汗,有時覺得好熱,但我的經期仍好準!

翡翠宮

bbiibbii 發表於 20-7-28 16:08
請問你們是咩歲數?43歲會開始更年期了嗎?因我都有頭暈,晚上出汗,有時覺得好熱,但我的經期仍好準! ...

我42開始

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

我53歲, 經期無來3個月, 我抽血驗左係進入更年期, 不過唔知呢啲症狀要經歷幾耐

大宅

BK Milk勳章

家家公主 發表於 20-7-29 11:51
我42開始

請問你是42歲開始冇月經了?或是出現咩徵兆?

翡翠宮

bbiibbii 發表於 20-7-31 13:02
請問你是42歲開始冇月經了?或是出現咩徵兆?

42開始 潮熱失眠出汗
經期仍然穩定
這情況持續了大約八年
年幾前開始無月經
今年10月就兩年 以為正式收經
點知上星期日又來了。又再重新開始計算
今日岩去睇中醫。佢話身體吾想我老住

大宅

BK Milk勳章

家家公主 發表於 20-7-31 13:06
42開始 潮熱失眠出汗
經期仍然穩定
這情況持續了大約八年

唉,都真係幾煩擾!

翡翠宮

bbiibbii 發表於 20-7-31 14:41
唉,都真係幾煩擾!

睇開d 吾好覺得煩 情緒差好大影響
改變唔到既事實就寬心接受
女性必經階段 不是只有你一人
可以既話戒奶茶咖啡
對潮熱失眠有幫助

大宅

BK Milk勳章

家家公主 發表於 20-7-31 14:46
睇開d 吾好覺得煩 情緒差好大影響
改變唔到既事實就寬心接受
女性必經階段 不是只有你一人
明白了,大家努力!謝謝

大宅

我今年42, 本身有抑鬱症…………近年M 小姐開始亂…….與其話亂不如話佢經常失蹤, 我睇過兩個婦科醫生, 佢地都話係我情緒影響到大腦所以M 小姐唔黎, 我亦睇過中醫, 西醫的催經醫也吃過,
吃藥後M小姐今年年頭M有來返, 但幾個月之後6月尾到而家都無來, 2個婦科女醫生話女人40歲度經期開始亂唔奇, 加上我有情緒病所以大腦令黃體胴升唔到……..但我自小每個月M小姐也報到所以好困擾, 亦常常胡思亂想, 有時諗快D收經都好, 但有時又唔想佢咁快走, 好困擾, 工作亦不能集中……

我有個仔所以好驚自已突然有事會死……….

JM 也有類似情況嗎? 求分享一下…….

翡翠宮

回覆樓主:

我就冇潮熱。但有失眠和抽筋出现。

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

我呢排成日瞓覺時好慶,但無汗,同埋成晚醒幾次,經期之前4月尾嚟過到7月中又嚟,驗血會知道嗎?

大宅

sasafan 發表於 20-8-14 17:33
我呢排成日瞓覺時好慶,但無汗,同埋成晚醒幾次,經期之前4月尾嚟過到7月中又嚟,驗血會知道嗎?
...

我5月黎完到依家, 上個月起睇婦科, 將我啲症狀講俾醫生知, 雖然都知係更年期, 但如果自己想清楚情況可驗血知道自己係咪步入更年期, 我覺得肯定左後個人無咁慌, 有咩唔舒服唔會想到自己有咩絕症,心理上舒服啲。

首頁

尾頁

跳至