論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

海外等極都冇消息,屋企長老年紀大,唔可以太長時間幫手,係咪改請local ?放棄等海外?

複式洋房

我可以介紹一個agent俾你,我剛剛係佢個到請左個海外姐姐

大宅

CHOLEHO 發表於 20-7-26 18:04

請介紹俾我可以嗎?

珍珠宮

Baby豬1209 發表於 20-7-26 16:45
海外等極都冇消息,屋企長老年紀大,唔可以太長時間幫手,係咪改請local ?放棄等海外?
...

半年至9個月不等,我剛剛都炒左過個新。。。我唔敢用本地。。。本地比海外風險大。。。

複式洋房

DIMDIM2011 發表於 20-7-26 22:55
半年至9個月不等,我剛剛都炒左過個新。。。我唔敢用本地。。。本地比海外風險大。。。
...
點解呢?我2月中請左個海外,仍未到。來到又要隔離,我擔心佢會染病。

男爵府

DIMDIM2011 發表於 20-7-26 22:55
...

等到我都等…不過雙職家庭,又唔想響經濟下行情況下辭工,怕之後搵唔到工作,最慘疫情下,小朋友唔使返學,一定要人幫手,依家只係靠長老,但長期係咁,唔係辨法

珍珠宮

eist212 發表於 20-7-26 23:06
點解呢?我2月中請左個海外,仍未到。來到又要隔離,我擔心佢會染病。

而家請一個起碼半年以上, 來港機票都要搶,都要睇你agent掂唔掂。請本地, 講真有幾個多真係僱主問題, 個個本地斷約都話僱主問題, 完約還好, 你可以打比佢上一手僱主問個工人係咪好, 如果斷約你真係要小心d

珍珠宮

Baby豬1209 發表於 20-7-26 23:06
等到我都等…不過雙職家庭,又唔想響經濟下行情況下辭工,怕之後搵唔到工作,最慘疫情下,小朋友唔使返學 ...

我呢個工人黎左一個半月,麻煩到我頂唔順。。。只好麻煩4大長老, 各人睇1,2日。。。我都係雙職。。。 我就快連樓下都問埋可唔可以幫手。。。。

珍珠宮

eist212 發表於 20-7-26 23:06

仲有, 我而家都呢個新工人我要炒佢,但我最少真空半年等新工人, 。。同佢傾條件係。。比佢係香港搵新僱主, 佢可以乖乖幫我半年直至新工人到。。。所以你話, 斷約係易出事過海外。。。

珍珠宮

DIMDIM2011 發表於 20-7-26 23:54
仲有, 我而家都呢個新工人我要炒佢,但我最少真空半年等新工人, 。。同佢傾條件係。。比佢係香港搵新僱主, ...

所以我決定睇多幾日, 忍唔到即炒, 始於比佢控製我。。。 我唔多忍得。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

本地又揀工又要求多,人工又要多,又要獨立房,肯唔肯幫你做?

男爵府

ikokam 發表於 20-7-27 09:54
本地又揀工又要求多,人工又要多,又要獨立房,肯唔肯幫你做?

揀到爆,有印獅子開大口,要求$5500,暫時冇本地肯做

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

Baby豬1209 發表於 20-7-27 10:01
揀到爆,有印獅子開大口,要求$5500,暫時冇本地肯做

唯有等疫情好D再去AGENT到請海外工人

大宅

回覆樓主:

請本地工人很講運氣! 很多本地工人都是old seafood, 有人教路,要求多多! 我都在冇得揀海外工人下請了個本地工人頂住先,但話識煮飯其實乜都唔識,又要求多多…煩死人!

公爵府

DIMDIM2011 發表於 20-7-26 23:49
而家請一個起碼半年以上, 來港機票都要搶,都要睇你agent掂唔掂。請本地, 講真有幾個多真係僱主問題, 個個 ...

完約都未必好,係依個時勢,雇主情願等新工人而唔同現成嘅續約,可想而知個工人幾難頂,我就係呢個情況,工人九月中完約,我提前一個月放佢走,因為真係頂唔順佢傲慢,成日黑口黑面嘅工作態度,情願自己辛苦啲都唔要呢個工人,當然佢完約大把人爭,新雇主完全冇問reference ,我心諗,幾個月後新僱主就會知道呢個功人難頂,祝佢好運。

大宅

CHOLEHO 發表於 20-7-26 18:04

請介紹俾我可以嗎?

男爵府

OKC 發表於 20-7-28 08:43
完約都未必好,係依個時勢,雇主情願等新工人而唔同現成嘅續約,可想而知個工人幾難頂,我就係呢個情況, ...

所以我對完約工人,都抱有懷疑,如果好嘅,僱主點會唔續約。正如我之前個工人,都係駁咀,串咀,完約我唔續,大把人爭。

公爵府

Baby豬1209 發表於 20-7-28 15:08
所以我對完約工人,都抱有懷疑,如果好嘅,僱主點會唔續約。正如我之前個工人,都係駁咀,串咀,完約我唔 ...

係,所以我覺得搵完約工人要問多些問題,點解雇主係呢個疫情之下唔肯續約,一定有原因!新雇主最好同前雇主攞reference ,尤其兩年那些。

你睇下FB有好多雇主情願唔續約因爲個工人太衰。

大宅

我都係月頭炒咗個印, 佢唔洗一個星期已經搵到僱主, 唉, 唔明, 垃圾都有人請

大宅

我都諗緊係唔係應該轉請本地完約,但本身申請緊個姐姐過嚟,不過到而家都未有期做到OEC都唔知幾時到到港,又唔知過嚟香港時會唔會中左
其實可唔可以2邊同步申請?完約個個真係返工先取消海外嗰個得唔得?

首頁

尾頁

跳至