自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都想知, 我一向靠運動+控制飲食. 次次減到平台期就停, 加碼控制飲食/做運動/試168都冇用, 要停減肥一排再做運動至減到. 仲有唔知點解咁減都會減到面青青, 所以其他方法我唔會試.

子爵府

回覆樓主:

滅肥都不外乎控制飲食,做運動呢D;我都係由6⃣️月1號開始減,每日早上跑步30-45 分鐘,晚上跟emi Wong or coffee. 做abs workouts;介糖,所有零食,晚餐只吃菜,早睡早起;兩個月減左10 磅左右。no pain no gain, 減肥一定要堅持。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

cyyiu 發表於 20-7-26 22:10
以我同事為例:
輕斷食->失敗
生酮->失敗

人之初 性本懶

跳吾出心態、 只會對牛彈琴

減肥同心理學 、有小許關係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

bonnie_chan 發表於 20-7-27 01:26
做什麼workouts?

我跟 YouTube Chloe Ting 做 20, 30, 45mins full body workouts. 慢慢加上去。

大宅

Florencessk 發表於 20-7-26 21:34
168係好得架,加油,我二個月輕左20磅,希望再减20磅。

有無限制食幾多,定好似平時咁食

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

camanbi 發表於 20-7-27 00:50
「168」指的是每天斷食16小時,進食時間壓縮在8個小時之內完成的間歇性斷食法。
「204」一日只是4小時內進 ...

呢度有人係168,work嘅

不過我唔得
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

試下斷食
我試過斷48小時
感覺良好,全程不太餓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實任何飲食方式離不開熱量赤字
間歇斷食, 唔食某種食物好似低脂/生酮/低碳/戒甜/戒精緻食物, 甚至斷食,
都係幫助製造熱量赤字, 要達到吸收少於消耗, 先可以減肥
一係吸收少, 唔同既飲食法, 自己選一個岩自己既行, 都係降低吸收
另外就係做運動增加消耗既熱量, 除左做1個鐘運動, 行多D , 早一個站落車行返工, 都係增加緊消耗, 多同少都叫增加

只要製造到熱量赤字, 就可以減到
但一日吸收唔能夠太低, 唔可以低於基礎代謝,
否則身體會幫你節省能源消耗, 變相拉低基礎代謝率
會更加難減, 同埋一食返正常就好易反彈,
身體會幫你儲起能源應付再下一次既飢荒

伯爵府

小肥兔 發表於 20-7-26 21:57
運動, 食量無變, 由3月到現在, 每日30-50分鐘踩健身單車, 輕咗 3kgs
請問邊款健身單車?我都想買

珍珠宮

畀面勳章

尼加拉伯爵 發表於 20-7-27 10:19
請問邊款健身單車?我都想買

買咗15年, OTO好簡單款嘅健身單車, 而家唔知仲有無得賣

男爵府

我減少澱粉質,減少但唔係戒
一星期7杯珍奶變1杯
做下拉筋
早餐飲代餐(not suggested)

暫時減咗八磅,3% fat
要再加入運動

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我曾經都好放任咁食... 覺得自己都無咩興趣, 除左食...又影響唔到人.... 年紀未算大到有三高, 肥極都唔覺健康有咩唔妥... 不過就真係越來越肥... 肥到一個點自的起心肝減肥... 一年多了.. 已減到目標仲依然盡量減醣同做運動...

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

lojo11 發表於 20-7-27 10:56
我曾經都好放任咁食... 覺得自己都無咩興趣, 除左食...又影響唔到人.... 年紀未算大到有三高, 肥極都唔覺健 ...

好勵志

在乎決心有幾大

大宅

小肥兔 發表於 20-7-26 21:57
運動, 食量無變, 由3月到現在, 每日30-50分鐘踩健身單車, 輕咗 3kgs

有冇踩到出汗?或要心跳幾多至為之有效?

首頁

尾頁

跳至