論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問係完約1個月前定2個月前可以自己去排隊續約?多少錢?謝謝

大宅

回覆 joycelee8888 的帖子

完約前8個星期, 而家的做法係先去入境處續完VISA後才到菲領事館交回合約. (我工人啱啱3星期前完成續約)

大宅

2018復活節勳章

最好喺網上預約!

因為排隊攞籌每日只係得幾個。

之前,因為航班延誤,需要緊急續visa留港,結果 3/7 星期五早上6:00左右到達沙田入境處,排第九,但當天只有六個排隊籌。

所以,當天晚上十一點,就去沙田入境處再排隊,佢已經係排第二位,星期六嘅排隊籌淨係得四個。

在疫情下,大家都唔想在戶外逗留太耐。所以最好都係幫姐姐上入境處預約!

大宅

回覆 kiit925 的帖子

請問自己係點續約的?

大宅

kiit925 發表於 20-7-28 10:30

請問自己係點續約的?

完約前8個星期, 而家的做法係先去入境處續完VISA後才到菲領事館交回合約. (我工 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

joycelee8888 發表於 20-7-27 16:22
請問係完約1個月前定2個月前可以自己去排隊續約?多少錢?謝謝
直頭網上續約喇, 出VISA先去喇
放下自在

大宅

回覆 JOBICHU 的帖子

數返你8個星期的第一日係幾時, 例子,我工人VISA到期係28/8, 咁數返8星期應該係4/7, 咁你可以喺呢一日的30日前上去入境處網頁度預約. 可以揀返最近自己屋企果間. 預約咗個時間, 記住之前去入境處攞份合約自己填. 一式4份, 連同2份表格. 填好晒後按返日子帶齊所需文件便可以 . 其實入境處呢個步驟係可以只係工人去便可, 但係我怕有啲嘢漏, 所以都係陪工人一齊去. 其實大概30分鐘就已經搞掂.完成入境處部份後, 叫工人星期日拎埋剩低果3份合約交埋去菲領事館蓋印 (呢個係擺低, 菲領事館會比個日子你返去攞). 咁就完成晒啦!

大宅

kiit925 發表於 20-7-29 14:21

數返你8個星期的第一日係幾時, 例子,我工人VISA到期係28/8, 咁數返8星期應該係4/7, ...

好的,十分感謝

男爵府

On-on123 發表於 20-7-28 15:59

最好喺網上預約!
請問現時是先去入境處申請延期逗留先嗎? 我剛剛預約左, 但直接跳去灣仔入境處, 無得選其它地區.
要去到8月尾先有期, 甘到時去完入境處, 跟住攞D407剩番3份合約去菲律賓勞工處辦公室, 對嗎?
是否還要交一份OFW Information Sheet, 對嗎?
第一次續約, 請教下我, 謝謝!

大宅

2018復活節勳章

回覆 yellow20 的帖子

最好問問入境處,因為我地之前是先到菲律賓領事館的,
跟現在好像有點不同。

為免有錯,最好問入境處了!

大宅

2018復活節勳章

同埋我地之前只係續visa,因為佢passport到期,我哋個contract未到期嘅,所以renew 完passport,我地只需要續visa!

大宅

啱啱問左入境處,而家佢哋冇開.只接受online apply and 郵遞申請

Online apply 會快啲,都係填左contract , scan 上網再加2份form , 有visa 後會收到信叫你去入境處拎visa

但職員話菲律賓領事館好似而家唔蓋印(emoji)

大宅

菲領事館有蓋印, 我工人喺啱啱21/7攞返份已蓋印的合約返嚟. 但當然, 而家領事館有冇開就唔清楚.

大宅

係的, 先搞入境處再到菲領事館將合約蓋印. 菲領事館續約應有2份表格填寫及交錢.其實叫你姐姐問吓啲同鄉就知點搞, 好簡單

男爵府

kiit925 發表於 20-7-30 11:35

係的, 先搞入境處再到菲領事館將合約蓋印. 菲領事館續約應有2份表格填寫及交錢.其實 ...

thanks!

別墅

kiit925 發表於 20-7-29 14:21

數返你8個星期的第一日係幾時, 例子,我工人VISA到期係28/8, 咁數返8星期應該係4/7, ...
續約後, 請問工人有無同你討論佢何時回國? 還是她可以不回去?

我工人話會續約, 但想下年5月回國, 我擔心疫情問題未答應.

大宅

回覆 lawbaby 的帖子

續約後入境處只批1年有效期, 在這一年內, 工人可以出境到任何地方, 返港後入境處職員會自動幫佢續多一年VISA, total 2年. 我工人之前係過澳門的

首頁

尾頁

跳至