自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

回覆 rachel0316 的帖子

就算免檢疫人仕要隔離14日,佢地檢疫期間一樣會接觸到出面d人,淨係有一個中咗就可以傳曬開去。即係係機場,酒店工作既人都隔離埋先100%安全,但係又要另外一班人負責呢d人既食住,咁就變咗無限loop...所以呢只菌係疫苗出之前係無可能完全消失,全世界都無一個國家可以做到你地諗嗰種隔離,連北韓都唔得
依家最直接既方法都係密密做檢測,要快過只菌傳開去前揾到帶菌者,仲有自己保護好自己同身邊既人啦

侯爵府

回覆樓主:

其實唔封關都得,但應該要有檢測証明來者身上無病毒,如無証明就不準入境,入境後都要安排係定點位置,不許四處走動,若有犯既,以後不準入境,重罰就會守規。

男爵府

牛年勳章

Jubeduwa 發表於 20-7-28 13:56

就算免檢疫人仕要隔離14日,佢地檢疫期間一樣會接觸到出面d人,淨係有一個中咗就 ...

澳門全民都檢測, 不過香港真係比較多人 ,要好細心去安排, 藥劑方面可以使用內地,比較平,同埋用佢哋嗰種十個混埋一齊驗嘅方法

男爵府

牛年勳章

yeunghung 發表於 20-7-28 14:02
其實唔封關都得,但應該要有檢測証明來者身上無病毒,如無証明就不準入境,入境後都要安排係定點位置,不許 ...

不過一定要有緩衝,因為一下子實行 會影響進出口嘅貨品嘅數量, 同埋唔知外國嘅情況,佢哋係咪一下子可以做到甘多證明, 如果冇證明就唔準嚟嘅話真係有機會影響貨品嘅供應。 任職航空工作嘅人 或者中港司機, 如果真係要隔離14天,不能回家,呢個應該會畀好多嘅投訴, 我知道台灣都做唔到,佢哋都有罵政府。 只可以要求定期檢測, 會7至14天交健康証明

侯爵府

湘 發表於 20-7-28 13:38

也是靠自律 ,不過台灣 嘅里長,即係區議員係知道邊個要隔離,佢 ...

問問良心,入境不檢測,不隔離真多沒有風險?看看老人院的死者,死時連親人一面也見唔到,如把關好似大6咁嚴,爆肺炎機率會否降低,有沙士經驗,人命丫!成日講自律,但政府把關寬鬆,自律只能減低,不能防疫
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200728/mobile/bkn-20200728084945977-0728_00822_001.html

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

任何一個方法和制度都有漏洞, 冇可能把香港完全隔離。 大家很欣賞內地做得好,但係早前北京亦都有第二波, 台灣亦都有輸出個案, 西方國家更是爆到七彩, 如果有方法可以咁快趕走呢隻菌 ,全世界不會搞到今日咁。 點解西方國家到今日都未控制到?除咗佢哋嘅個人生活習慣之外, 佢哋其實亦都有考慮緊經濟和民生, 所謂牽一髮動全身。

珍珠宮

kitbebe 發表於 20-7-27 17:34
YC淨係識話政府唔封關, 講都晒氣

真係,隔離Post YC又鬧政府唔封關,又唔諗下封左我地連C都無得痾!真係頭腦簡單!

大宅

點解有D 人可以免檢測就黎HK?
之前既誇境學童
經商人事
淨係個特首都可以去完北京番黎唔使隔離?
佢一定無細菌?

但點解其他人要14人隔離 會唔會可以做好D...

侯爵府

湘 發表於 20-7-28 14:12
任何一個方法和制度都有漏洞, 冇可能把香港完全隔離。 大家很欣賞內地做得好,但係早前北京亦都有第二波, ...

即是你都承認有漏洞啦!人命其實不是兒戲!不是要封關,係要把關,政付責無旁貸,要比更係搵文化相近,搵外國唔帶罩?特喪普嗎?

大宅

Ononluk 發表於 20-7-27 20:08
「封關」同「五大訴求」一樣,都係一個無內涵嘅口號。
我地唔係話要對物流航運免檢豁免嘅風險視而不見,但 ...

認同。
琴日政府末公佈新對策,就大把媒體吹風,多個唔同板本,大把人籍批評政府幾唔掂,幾癈,又話飲水洗唔洗拉,食煙拉下口罩唔通唔俾呀,一日到黑駡人做D唔做D,其實這些人聽D唔聽D,就想像加猛烈批評,結果政府公佈詳細後,就收晒聲……

其實平心靜氣,坐底聽清楚,睇清楚,係咁難嗎?

伯爵府

shanshanli 發表於 20-7-28 14:26
之前既誇境學童
經商人事

誇境學童,有檢測報告,先可以來香港,點對點接送服務。

商務人士,都要檢測,先可以來香港(我表弟就係這種),7日有效期。過左7日,要係香港檢測完陰性報告,才可以再上大陸。

反而,係機師、船員、空姐,相對之前真係無檢測。

男爵府

牛年勳章

kayen 發表於 20-7-28 14:30
即是你都承認有漏洞啦!人命其實不是兒戲!不是要封關,係要起關,政付責無旁貸,要比更係搵文化相近,搵 ...

請問怎樣建關, 可以做到0病毒傳入, 而又能夠確保香港嘅進出口不受影響? 還要確保啲泛民 唔打人道嘅理由來反政府

侯爵府

湘 發表於 20-7-28 14:41
請問怎樣建關, 可以做到0病毒傳入, 而又能夠確保香港嘅進出口不受影響? 還要確保啲泛民 唔打人道嘅理由 ...

中港司機由2月尾開工至7月都沒有問題,為何前兩天就有首宗感染?他們每天過關的

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實香港唔係無掩雞籠,任何人都可以隨便進入香港。 起初進行豁免嘅時候,係考慮到 中澳台嘅安全性 另外 亦都考慮到 市民嘅生活, 正如 堂食亦都唔會一下子全日禁止,就係怕影響生活, 疫情嚴重於是就收窄。 檢測方面,政府而家已經收緊咗。 如果一開始全面禁止 所有人來港, 冇檢疫通知唔准運貨嚟, 好可能會即時影響人民嘅生活 , 大家搶糧搶紙巾,其實咪一樣會畀你大家鬧, 其實大家都係事後孔明

男爵府

牛年勳章

kayen 發表於 20-7-28 14:44
中港司機由2月尾開工至7月都沒有問題,為何前兩天就有首宗感染?他們每天過關的
...

所以其實完頭唔應該只係一個

男爵府

牛年勳章

shanshanli 發表於 20-7-28 14:26
之前既誇境學童
經商人事

黃之鋒丶羅冠聰都可以來來去去喎
學校都冇爆,成日都話跨境學童, 佢哋攞咗檢測先準嚟香港㗎

侯爵府

湘 發表於 20-7-28 14:48
所以其實完頭唔應該只係一個

源頭唔只一個,但唔把關就有千千萬萬個,仲有中港個單都係香港爆先感染,源頭極可能係船員免檢,為拗而拗係你,你也承認防疫有漏洞,仲有乜好拗?人命不值?

男爵府

牛年勳章

kayen 發表於 20-7-28 14:54
源頭唔只一個,但唔把關就有千千萬萬個,仲有中港個單都係香港爆先感染,源頭極可能係船員免檢,為拗而拗 ...

我唔係為拗而拗,而係有啲嘢唔係咁容易一刀切, 將香港關起來,冇人進入,最快切斷源頭,點解唔做? 我只係想大家知道 ,成日叫封關,呢樣嘢唔係大家諗得咁簡單啫

大宅

回覆 的帖子

無話佢地無問題問我點封關麻
拎左檢測都要隔離14日啦
外國番黎都檢測完再家居隔離WO

伯爵府

Jubeduwa 發表於 20-7-28 13:56

就算免檢疫人仕要隔離14日,佢地檢疫期間一樣會接觸到出面d人,淨係有一個中咗就 ...

衰得過做都唔做任個計時炸彈周街走連係邊個都唔知?人命黎架阿姐!

首頁
45678...9

尾頁

跳至