婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

熱血勳章

因為唔係成日上BK, 所以原來唔諗住開post, 但發現而家越黎越多人有乳癌, 所以寫出黎分享下, 希望多啲jm可以注意下自己身體, 有乜野都可以及早發現.
話說我喺上年年頭做body check發現乳癌, 因為我每年都會做身體檢查, 我係照ultrasound照到, mammogram夾胸係冇事, 所以我成日話比人聽, 應該每年2樣做晒.

我算好彩發現得早, 腫瘤size雖然只有1.2cm, 但我隻腫瘤屬性較惡, 所以我最後要食全餐, 即係手術, 化療, 標靶, 電療同埋荷爾蒙藥.

化療冇想像中咁可怕, 所以如果不幸確診後, 唔洗咁驚先, 保持鎮定, 睇電視見到人生cancer會係勁瘦, 黑圈黑黑, 嘔到死死下, 生到成口飛滋, 但而家化療藥已經進步左好多, 以上所有既副作用, 已經有好多藥物可以幫助減輕不適, 我識既姊妹9成化療完係肥左而唔係瘦左.

希望短短既介紹可以幫到人, 如有問題, 歡迎問或PM我!

複式洋房

多謝樓主既分享,我正在等侯抽組織報告,上星期摸到右胸有硬塊,立即睇婦科照超聲波見到有2cm 陰影,但我覺得個醫生對胸部唔算熟悉,只是話腫瘤,問佢其他野都唔答,到時有報告會再搵另一醫生,想問樓主當時發現時,係咪無任何異樣

男爵府

熱血勳章

JJying 發表於 20-7-27 23:32
多謝樓主既分享,我正在等侯抽組織報告,上星期摸到右胸有硬塊,立即睇婦科照超聲波見到有2cm 陰影,但我覺 ...

Hello, 醫生唔答都係正常架,因為最正確既答案係報告,佢答你既都係估,其實良性既佔多既,所以唯有靜待個報告出黎,good luck!

我發現時真係冇乜異樣架,幾個醫生都摸唔到添,所以body check真係好重要架!

複式洋房

Wing(婷婷媽咪) 發表於 20-7-28 08:44
Hello, 醫生唔答都係正常架,因為最正確既答案係報告,佢答你既都係估,其實良性既佔多既,所以唯有靜待個 ...

可否pm 我呀

複式洋房

Wing(婷婷媽咪) 發表於 20-7-28 08:44
Hello, 醫生唔答都係正常架,因為最正確既答案係報告,佢答你既都係估,其實良性既佔多既,所以唯有靜待個 ...

報告出了
浸潤性導管癌

男爵府

熱血勳章

JJying 發表於 20-7-28 12:20
可否pm 我呀

Pls check pm!

別墅

Wing(婷婷媽咪) 發表於 20-7-27 22:51
因為唔係成日上BK, 所以原來唔諗住開post, 但發現而家越黎越多人有乳癌, 所以寫出黎分享下, 希望多啲jm可以 ...

你好!你嗰時化療有咩副作用?有冇甩哂頭髮?我而家未甩晒頭髮但甩皮,已經轉用bb洗頭水都係咁,應該點護理?

荷爾蒙藥有咩副作用?

複式洋房

回覆 Wing(婷婷媽咪) 的帖子

局部切除手術後腋下有積水第一次覆診已抽
幾日後又有

男爵府

熱血勳章

washushula 發表於 20-8-1 11:11
你好!你嗰時化療有咩副作用?有冇甩哂頭髮?我而家未甩晒頭髮但甩皮,已經轉用bb洗頭水都係咁,應該點護 ...

你好,我化療嘅時候副作用唔係太多,有口淡淡,骨痛,我有用Cool cap,所以冇甩晒頭髮,如果甩皮,有姊妹分享可用BB油,令到頭皮冇咁乾,希望幫到你啦!

我有寫一個Facebook page,有我有確診到療程完結,你都可以參考吓,個名叫乳癌一期-you are not alone.

男爵府

熱血勳章

Candy2017 發表於 20-8-2 12:08
回覆 Wing(婷婷媽咪) 的帖子

局部切除手術後腋下有積水第一次覆診已抽

Hello Candy, 局部切除都有機會有積水係傷口入面,要抽到冇為止,食多啲高蛋白質食物幫助傷口復原

別墅

因為唔係成日上BK, 所以原來唔諗住開post, 但發現而家越黎越多人有乳癌, 所以寫出黎分享下, 希望多啲jm可以 ...

hello,朋友剛確診抽針,等緊結果,而家可唔可以去政府排期?而家有咩可以做?

大宅

JJying 發表於 20-7-28 13:47
報告出了
浸潤性導管癌

請問你由邊位醫生做手術?局部切除嗎?

大宅

我剛確診乳癌可否PM你,謝謝

男爵府

請問手術後,飲食有咩要注意
或有咩食療適合(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

potatowwl 發表於 22-2-12 10:28
我剛確診乳癌可否PM你,謝謝

你好,請問你在私家定政府做手術

大宅

LeeLeeshirley 發表於 22-4-27 11:43
你好,請問你在私家定政府做手術

私家

子爵府

你好,多謝分享,路過想問下,我20多歲時兩邊有10幾粒粒,驗過是良性纖維瘤,10多年都無惡化到,最近買醫療保險唔包乳房,想問下如果日後萬一中咗乳癌,其實醫療費要幾多?同埋其實係咪最好密密檢查?因為我未40所以無照xray

禁止訪問

禁止訪問

大宅

身體檢查照聲波話有粒0.9cm唔係咁靚仔,叫我去抽針,請教應從何入手?攞介紹信去政府排?直接以後都私家?

見有人話要搵個經驗醫生好啲,試過抽唔好唔準(emoji)都唔知搵邊度好,求助(emoji)(emoji)

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊