婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

arjoo1028 發表於 22-6-30 22:42
因為都大粒有2.5cm, 醫生建議做手術
,住左一晚5萬幾,我休息左1個月先返工丫
...

咁我想問下你係咪搵馬醫生做手術? 邊間醫院?
我抽左針睇左報告,係良性,但都要做手術,但我睇的醫生報價好貴,所以想搵多個醫生睇下

大宅

arjoo1028 發表於 22-6-30 22:42
因為都大粒有2.5cm, 醫生建議做手術
,住左一晚5萬幾,我休息左1個月先返工丫
...

其實我想問寫字去政府排,唔知要等幾耐?

複式洋房

princesspig 發表於 22-7-2 17:51
其實我想問寫字去政府排,唔知要等幾耐?

我有排到丫,因為我冇買保險,所以開頭想去政府做,但要一年後先見醫生,所以我最後係私家做

複式洋房

princesspig 發表於 22-7-2 17:50
我抽左針睇左報告,係良性,但都要做手術,但我睇的醫生報價 ...

我係法國做,揾馬醫生做手術。

複式洋房

princesspig 發表於 22-7-2 17:50
我抽左針睇左報告,係良性,但都要做手術,但我睇的醫生報價 ...

係咪出名所以貴?我都唔係好識,我只係睇左馬醫生,我見好多人話好,所以都冇去睇其他醫生,你係咪纖維瘤?排政府會好耐

大宅

arjoo1028 發表於 22-7-2 18:49
係咪出名所以貴?我都唔係好識,我只係睇左馬醫生,我見好多人話好,所以都冇去睇其他醫生,你係咪纖維瘤 ...

係出名既,但好貴囉,佢話係良性瘤但怕病變,做左穩陣d

大宅

arjoo1028 發表於 22-7-2 18:44
我係法國做,揾馬醫生做手術。

咁我星期一打去問下馬醫生先

複式洋房

princesspig 發表於 22-7-2 19:10
咁我星期一打去問下馬醫生先

(emoji)

侯爵府

回覆樓主:

請問你家族有冇其他女長輩患乳癌?
見妳講42歲確診,其實真係好後生~~~

侯爵府

回覆樓主:

我仲打算40後轉做3Dmammogram 就夠,因為三十尾做左一次 ultrasound
, 我以為mammogram 一定最 accurate
點知睇完妳 sharing
似乎essential to take both

洋房

樓主,你好
我5月尾檢查完報告指IDC grade3, 在私家做咗乳房全切手術,現在等緊政府8月見醫生!
請問你我應該注意什麼,私家醫生見意我做化療、標把,好擔心🥲

男爵府

熱血勳章

Jade6 發表於 22-7-5 23:08
樓主,你好
我5月尾檢查完報告指IDC grade3, 在私家做咗乳房全切手術,現在等緊政府8月見醫生!
請問你我 ...

Hello Jade, 要標靶即係應該係Her2, 我簡單講解下乜嘢係Her2

HER2

癌細胞是身體細胞不正常分裂,Her2細胞比正常細胞多了天線接收訊息去分裂,假設正常細胞有2條天線,接收2⃣️份訊息去分裂,但Her2細胞就有4條天線,接收到4份訊息去分裂,標靶就係搵呢d不正常細胞出嚟,叫佢瞓覺,等天線接收唔到訉息,就唔會復發啦。我哋打完化療,基本上所有癌細胞都比打死曬。

恐懼來自未知,希望你知多一點點會冇咁擔心,我都係Her2要食全餐,我好返3年幾架啦!一齊加油!

如果你想有班同路人一齊行,可以pm我

男爵府

熱血勳章

ohmygosh 發表於 22-7-2 22:01
請問你家族有冇其他女長輩患乳癌?
見妳講42歲確診,其實真係好後生~~~
...

我屋企冇家族史,我初初都覺得自己後生,但呢幾年自己嘗試將同路人集合埋後,原來3x歲病發都幾多架

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主,你好!
我上星期摸到有舊野,好似識郁,唔痛的,約咗乳健中心,但要兩星期後。依家個心好煩亂,想問你睇嘅醫生難約的嗎?還想問,如果真係兩星期後才後檢查,舊野變化大嗎?先謝謝謝你。

男爵府

熱血勳章

maria2014 發表於 22-7-11 12:28
樓主,你好!
我上星期摸到有舊野,好似識郁,唔痛的,約咗乳健中心,但要兩星期後。依家個心好煩亂,想問 ...

你好,你可以試下打去中環柳漢榮醫生到問下有冇快啲既期,柳醫生係一位有醫德,有醫術既醫生做一個檢查!有必要佢會抽針

但先唔好太擔心,因為有機會係乳腺增生既

柳醫生中環診所電話係28681980,希望幫到你

子爵府

2024年龍年勳章

Wing(婷婷媽咪) 發表於 22-7-12 14:45
你好,你可以試下打去中環柳漢榮醫生到問下有冇快啲既期,柳醫生係一位有醫德,有醫術既醫生做一個檢查! ...

謝謝你回覆

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

樓主,我照左Mammogram + 乳房ultra sound,有d 疑問。我想搵個專科醫生講解下報告,請問搵柳醫生嗎?謝謝你

男爵府

熱血勳章

parrotking 發表於 22-7-12 20:40
樓主,我照左Mammogram + 乳房ultra sound,有d 疑問。我想搵個專科醫生講解下報告,請問搵柳醫生嗎?謝謝 ...

你本身照mmg+ultrasound 係醫生幫你安排?anyway,你可以打去問下

男爵府

睛靈勳章

Wing(婷婷媽咪) 發表於 22-7-13 09:24
你本身照mmg+ultrasound 係醫生幫你安排?anyway,你可以打去問下

不是醫生安排,係我做體檢時做的。體檢報告有鈣化點,想俾醫生睇下,有什麼建議。

別墅

Wing(婷婷媽咪) 發表於 20-7-27 22:51
因為唔係成日上BK, 所以原來唔諗住開post, 但發現而家越黎越多人有乳癌, 所以寫出黎分享下, 希望多啲jm可以 ...

可唔可以pm我. Thanks!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊