產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好想生BB,但睇左中醫話我宮寒不孕T_T,除左平時注意保暖同少食生冷野之外,仲有冇咩可以做?

別墅

Koretsa 發表於 20-7-28 00:11
好想生BB,但睇左中醫話我宮寒不孕T_T,除左平時注意保暖同少食生冷野之外,仲有冇咩可以做?
...

多用暖水袋暖宮,飲熱飲
多食雞泡魚膠,祝早孕

複式洋房

...

試下艾炙個肚
我覺得好有用

別墅

...

搵中醫調理身體

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

做運動

複式洋房

...

中醫手法
平時唔好露肚腩,低腰褲都免啦,經期用暖宮貼
而每一個經期後頭3日都係小補既好日子(相對大補就係坐月),食返d驅寒補物,例如四物(黑糖四物飲沖劑之類),雞酒,藥燉排骨之類

物理手法
買排卵棒,都唔駛日check夜check,覺得差唔多月中既日子特別想捉你老公一齊「訓」果日驗就岩啦,因為胎生動物為左幫助繁殖,排卵當日身體都會有一種類似催情既荷爾蒙會幫忙身體懷孕(等同貓發情都會依依也也),

買驗孕棒
過30日未黎就驗左先,因為你既宮寒係咩主因做成我唔清楚,但我知有好多人可能曾經有過但因為自然淘汰,時期又知,自己都未必知既情況就化學懷孕走左,基本上唔驗你都唔知佢存在過,所以留個心眼係好既

複式洋房

同病相連, FSH高到冇英國ivf收我, m都停埋, 嗰陣35歲未到, 晩晩出汗, 床單都濕, 陰道乾到一做就出血, 周到睇啲醫師淨係話調理下la, 調佢農務系咩, 睇幾年得個桔, 我去Fulham睇Dr Lui, 佢話有得搞, 治療以「年」做unit, 睇左年半有番m, 2年幾成功陀b, 我住kent, 揸車來回都4h, but我就happy with him.

複式洋房

想暖宮仲可以做下運動,另外唔係少食生冷,係要直程戒左佢!

複式洋房

我之前都係比中醫話宮寒,除左平時調理下生活習慣之外,就係上年臨開始造人大計前去做左3次暖宮按摩,然後試咗幾次就中喇~^v^

民房

回覆 Koretsa 的帖子

[size=16.799999237060547px]對於宮寒嘅女子,經常按摩一個叫陽池穴嘅穴位,能夠起到非常好暖宮、保護子宮嘅作用。

其實果啲藥物嘅治療方法,只能治標不治本,重點都係要將體內嘅寒氣驅除體外,生髮體內嘅陽氣,才能起到非常好保護子宮效果。

所以除了要多按陽池穴之外,還要注意減少寒氣入侵體內機會。做好充分嘅保暖工作,多吃一些暖宮活血嘅食物,多喝熱水。堅持一段時間後,能夠起到驅寒、保護子宮嘅效果。

洋房

jojoko333 發表於 20-8-5 03:33
我之前都係比中醫話宮寒,除左平時調理下生活習慣之外,就係上年臨開始造人大計前去做左3次暖宮按摩,然後 ...

我正想搵呢d!你去邊間做呀?

複式洋房

LeeBori 發表於 20-8-6 03:26
我正想搵呢d!你去邊間做呀?

我去果間係M字頭,當初係Google備孕按摩搵到

複式洋房

[quote]jojoko333 發表於 20-8-5 03:33
我之前都係比中醫話宮寒,除左平時調理下生活習慣之外,就係上年臨開始造人大計前去做左3次暖宮按摩,然後 ...[/quote]

一定要做夠3次?

民房

...

我有個方係食宮寒既,好好,你需要嗎?如果需要你WhatsApp 我,我發俾你 98074500

複式洋房

[quote]Koretsa 發表於 20-8-10 03:30
一定要做夠3次?[/quote]

佢個療程好似叫"漢方溫灸xx組合" (唔記得全名xD) 有熱石按摩,又有中藥泥灸,3次差唔多啦… 而且呢D調理通常最好都係持續做架啦,做一次未必見效嘛

洋房

我果陣係黃埔花園搵余尚豐醫師 幫我調理身子, 我見好多人睇佢 一啲都唔hea
飲咗一輪藥 而家都做左媽媽了~

禁止訪問

大宅

...
唔係少食係要直頭介咗佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊