潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

agnescici 發表於 20-7-29 15:51
我都試過,呢間farfetch真係好垃圾,我來來回回又email又打去CS,最後覆我唔係fraud transaction,勁嬲!仲 ...

我宜家有同樣情況, 個account 個電話號碼俾人改咗唔知,跟住俾人改左個DHL delivery address. 宜家件貨俾人攞咗,我call DHL 佢叫我call 返Farfetch, call 左Farfetch 佢地話investigate. 佢地幾耐會覆?
銀行已經cut 左卡。 最後你點做先做到refund?

男爵府

我老公個Account都俾人hacked咗,買咗兩萬幾蚊野。
最後報警、嗰兩萬幾蚊唔使比
但我都唔敢再用Farfetch,佢而家啱啱做緊折、有幾對鞋我都睇中左,但真係唔敢再買

男爵府

swift_call 發表於 20-11-24 01:37
我老公個Account都俾人hacked咗,買咗兩萬幾蚊野。
最後報警、嗰兩萬幾蚊唔使比
但我都唔敢再用Farfetch,佢 ...

你買完野冇delete 信用咭資料咩?

大宅

van2man 發表於 20-11-24 01:31
我宜家有同樣情況, 個account 個電話號碼俾人改咗唔知,跟住俾人改左個DHL delivery address. 宜家件貨俾 ...

之前我喺farfetch 俾賊碌咗5萬蚊,地址係送去德國一個倉庫。

個件送左,我聯絡Farfetch, 佢哋堅持唔退錢。d email hea 答,總之就幫唔到。

最後打去銀行,填dispute form, 最後銀行退錢。

你快d 聯絡銀行,顺手cut 埋張咭。

大宅

育兒性格勳章

甜甜人妻 發表於 20-11-24 07:42
之前我喺farfetch 俾賊碌咗5萬蚊,地址係送去德國一個倉庫。

個件送左,我聯絡Farfetch, 佢哋堅持唔退錢。 ...

我已經cut 左卡,銀行話要先睇FARFETCH 點回覆先可以follow up. 我個case係我真係有買個袋,但俾人改咗個delivery address 去香港另一個地址,我仲有個個人的電話,咁我洗唔洗報警?

咁Farfetch 真係好唔安全,佢哋email 由頭到尾都只有delivery address 無phone number. 所以我根本唔知電話號碼俾人改咗。好彩我無save credit card 落個account

男爵府

van2man 發表於 20-11-24 08:10
我已經cut 左卡,銀行話要先睇FARFETCH 點回覆先可以follow up. 我個case係我真係有買個袋,但俾人改咗個d ...

所以我而家改用PayPal, 重要每次付$要有OTP。
而家Farfetch 好平 唯有小心D

男爵府

我已經cut 左卡,銀行話要先睇FARFETCH 點回覆先可以follow up. 我個case係我真係有買個袋,但俾人改咗個d ...

其實DHL 都大問題 比人改delivery Address

男爵府

xsyu 發表於 20-11-24 09:43
其實DHL 都大問題 比人改delivery Address

謝分享

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

9月尾時,我都係冇啦啦收到SMS話我碌咗$19800, 我即刻打去銀行 cut card, email Farfetch, 再打埋 IDD 去 Farfetch, 之後收到DHL email 話件貨寄緊嚟,即刻打埋比DHL 話唔會收呢件貨,唔洗寄嚟,再網上報警。件貨退咗比Farfetch , 佢就refund
我現在都唔敢去 Farfetch 買野

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

alicialee1210 發表於 20-11-24 12:46
9月尾時,我都係冇啦啦收到SMS話我碌咗$19800, 我即刻打去銀行 cut card, email Farfetch, 再打埋 IDD 去 ...

可否教一教點網上報警

伯爵府

carama 發表於 20-11-24 08:44
所以我而家改用PayPal, 重要每次付$要有OTP。
而家Farfetch 好平 唯有小心D
...

我都係用PayPal so far冇呢個問題
咁易比人hack好似好危險

大宅

咁你快d報左警先。

Farfetch 只會答官腔,乜都唔上身,佢哋個系統好易俾人hack, 公司同事都有人買farfetch 俾人 hack 咗張咭. 我之前打左好多個長email 俾farfetch ,佢來來去去都係答唔賠錢,但如果farfetch 話報警佢哋會合作。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

IamChuChu 發表於 20-11-24 12:49
可否教一教點網上報警

其實我報警都係做個紀錄,之後等咗幾日警署打嚟,問我開唔開file, 開就要去落口供,我之後就怕麻煩,話唔開

https://www.erc.police.gov.hk/cmiserc/CCC/PolicePublicPage?language=ch

有些路啊,只能一個人走

男爵府

alicialee1210 發表於 20-11-24 12:46
9月尾時,我都係冇啦啦收到SMS話我碌咗$19800, 我即刻打去銀行 cut card, email Farfetch, 再打埋 IDD 去 ...

而家farfetch 香港都有office, 不用打長途。

男爵府

tarejackie 發表於 20-11-24 13:02
我都係用PayPal so far冇呢個問題
咁易比人hack好似好危險

但Farfetch 確實好吸引 货多價$平

寶石宮

carama 發表於 20-11-24 19:48
而家farfetch 香港都有office, 不用打長途。

係咩?我搵唔到當時太緊張
有些路啊,只能一個人走

大宅

我哋之前睇過一個 youtuber講。。佢又係試過買完Farfetch 之後比人碌咗張信用卡。。佢話 Farfetch 個 system 好差。。好易比人 hacked。。所以佢而家幾平都唔敢再係 Farfetch 買嘢

大宅

育兒性格勳章

alicialee1210 發表於 20-11-24 21:32
係咩?我搵唔到當時太緊張

我都係打左去英國

今日打左俾DHL, 佢地話電話聯絡唔返收件人,而且個送件地址好似已被多次投訴,擺明係賊地址。佢哋宜家話會report 俾Farfetch 個邊跟進。

複式洋房

van2man 發表於 20-11-24 01:31
我宜家有同樣情況, 個account 個電話號碼俾人改咗唔知,跟住俾人改左個DHL delivery address. 宜家件貨俾 ...

Farfetch 通常都1、2日內會覆,但應該都會答你貨係經你a/c order,唔係盜用之類。

銀行果邊你已cut card,同佢講係盜用,咁你只會掛住咗條數,暫時唔使還,記住問佢拎返個case no. for reference.

同時,你要打去/email反詐騙中心報案,通常要成個禮拜先覆。之前我實在太心急,自己走咗去附近警署報案,最好你迫DHL果邊話你知件貨送咗去邊,多d資料。咁警察果邊就調查,搞咗成2個月,警察再通知我銀行會消返條數。Farfetch 係唔會refund,最後只係visa/master幫我哋食咗條數。

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

xsyu 發表於 20-7-28 16:19
今朝睇到四個銀行sms 顯示凌晨係farfetch 買咗幾萬蚊野 嚇到即時打去銀行停咗張卡, 大意上次買野冇untick ...

我之前試過, 兩個order, total $2xxxx
Farfetch 跟進好快查, 通知埋DHL return俾seller, 完成退件後就 via credit card refund 俾我。

Farfetch cancel 咗我account.

但我自此無喺Farfetch 買過野。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

首頁

尾頁

跳至