烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

謝謝

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ansonbbb 發表於 20-7-28 22:25
謝謝

吾雪果d次次買親都酸架!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

Frozen果D彈牙唔酸,唔雪藏果D加咗壽司䱜淋D帶少少酸味。

男爵府

長知識,我最初煮唔雪葳烏冬,食落酸酸地以為壞了。

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Frozen既好似好食D架

伯爵府

減齡達人勳章

謝謝

https://topick.hket.com/article/2381193/%E7%83%8F%E5%86%AC%E6%9C%89%E9%85%B8%E5%91%B3%E6%98%AF%E9%85%B8%E5%BA%A6%E8%AA%BF%E7%AF%80%E5%8A%91%E4%BD%9C%E6%80%AA%E3%80%80%E7%87%9F%E9%A4%8A%E5%B8%AB%E6%95%99%E8%AA%8D%E6%B8%85%E5%85%A9%E7%A8%AE%E6%88%90%E5%88%86%E9%81%BF%E5%85%8D%E8%85%B8%E8%83%83%E4%B8%8D%E9%81%A9

Google 一下酸度調節劑就知答案

大宅

christinefh 發表於 20-7-28 22:55
吾雪果d次次買親都酸架!

我都係食過一次唔雪,酸,以為壞左

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

但如果炒烏冬,雪既炒得唔好食,好濕,定係我唔識整

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝

差好遠,唔使雪嗰種會有好大嘅酸味

大宅

呢隻新鮮烏冬好食
https://www.facebook.com/158047213210/posts/10158309958148211/

大宅

回覆樓主:

唔雪果d 加左防腐劑,就係d酸味劑,冰果d 就好食好多。

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

jollyma 發表於 20-8-13 16:59
但如果炒烏冬,雪既炒得唔好食,好濕,定係我唔識整

雪嘅炒好好食,如果好濕會唔會喺牌子問題,我試過喺pk買過一隻雪嘅烏冬勁黏,黏到好似漿糊咁。。呢隻唔會再買。。
人生就是要去面對各種遺憾

珍珠宮

睛靈勳章

月光夢魔兔 發表於 20-8-16 12:00
雪嘅炒好好食,如果好濕會唔會喺牌子問題,我試過喺pk買過一隻雪嘅烏冬勁黏,黏到好似漿糊咁。。呢隻唔會 ...

是否要先用熱水焯完再炒

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

jollyma 發表於 20-8-16 12:03
是否要先用熱水焯完再炒

我喺咁做
人生就是要去面對各種遺憾

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

月光夢魔兔 發表於 20-8-16 12:00
雪嘅炒好好食,如果好濕會唔會喺牌子問題,我試過喺pk買過一隻雪嘅烏冬勁黏,黏到好似漿糊咁。。呢隻唔會 ...

應該係,我覺得稻庭濕啲淋啲,讚岐炒就啱啱好

首頁

尾頁

跳至