自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

其實做清潔嘅平時好多都係帶飯,或者買飯盒食

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mercuryfs 發表於 20-7-29 13:32
政府全日禁堂食措施生效的首日中午,一陣驟雨襲來荃灣公園,一位伯伯在公園撐住雨傘吃飯。

source: http ...

其實好多清潔工都係自備飯壺匿埋樓底下食飯! 因為外出食飯實在太貴
放下自在

侯爵府

高達紅色 發表於 20-7-29 13:35
等睇維穩人員話:小心演員

是否演員不難分

咩 999打唔通、阿仔著黑衫畀人拉、阿仔喺麥當勞返工, 咪好明顯係演員囉, 全部係同一個阿嬸

阿嬸個大仔原來十歲未夠,
阿嬸原來係上年區議員候選人

伯爵府

TingTing 發表於 20-7-29 13:42
佢唔係戲子,係比播毒曱甴害慘的香港伯伯。。

公爵府

sandra28 發表於 20-7-29 14:11
咪就係!有批成日熟口熟面!服飾都唔換下!

正如有D文宣、曱甴言論、語氣係一樣嘅,只係換咗 ...

D曱甴唔會放過任何一個機會嘅,突然又好關心D清潔叔叔EE,又唔見班死曱甴講話D清潔叔叔EE,日曬雨淋幫佢哋班乞兒閔屎忽,油返靚D牆,剷返起D紙,好心痛?仲有被扑死果個清潔工。點解嘅?點解嘅?

BTW,我唔係話冇地方食飯嘅人唔慘,而家個個都慘,唔係你慘就我慘,個個都一齊捱緊,有D人就總將D嘢無限放大……講黎都嘥氣……

SU213    發表於 20-7-29 18:59
loklok148    發表於 20-7-29 15:12
Mini20160607    發表於 20-7-29 15:08

子爵府

老實講,咁大雨,仲擔住把遮喺公園食飯,我真係唔係好相信。

子爵府

2024年龍年勳章

伯伯都識得顧全大局,默默耕耘,辛苦哂所有為香港城市運作付出努力和汗水嘅人~~沒有過多抱怨,謹守自己,致敬~祝福~
香港只要齊心,一定可渡過難關,迎來彩虹~

大宅

hker 發表於 20-7-29 13:37
另一邊箱,AeoX 照樣大排長龍。。。。

無言!

是買外賣嗎?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家都要自律

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

伯伯可能唔係戲子,佢係幫手清潔香港,掃香港垃圾,打香港曱甴嘅工人。如果可以,不防問下伯伯自去年6月開始,香港多咗幾多垃圾,多咗幾多曱甴要清理。

翡翠宮

SandyKL 發表於 20-7-29 14:11
我諗伯伯平時都係咁食飯,只係因政府推出新禁令措施,所以至令人敏感度提高,關注基層食飯情況。
...

好多做清潔嘅都係喺廁所,垃圾站,後樓梯...食飯...咁多年嚟都冇人問候過

peggy1    發表於 20-7-29 15:41

大宅

回覆樓主:

無論咩原因,見到呢個伯伯都應該好心酸,呢個係人心!可惜,同理心係依家呢個社會唔係個個有!!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

香港人加油呀~~

翡翠宮

S_family 發表於 20-7-29 14:20
有時星期六日去,佢個牌寫住係“超級星期三”個價,又冇第二個牌,拎去俾錢都真係星期三果個價,所以佢其 ...

始終超級星期三已深入民心,同埋d特價野係集中好多,而家經濟唔好,好多人係諗住慳得$1得$1 但而家非常時期,負責任既企業除左商業考慮之外,其實都可以承擔少少社會責任,諗下點樣可以減少人群過度聚集,協助社會抗疫工作

洋房

我都明白禁堂食係抗疫措施,大眾要配合,但政府可唔可以行多一步,搵啲社區會堂或者學校開放佢哋嘅禮堂,set到啲位好似一蘭咁樣,比有需要嘅人可以入去舒服咁食餐飯

大宅

ChingYee123 發表於 20-7-29 14:18
香港地不嬲都有唔少極度低下層既人生活好艱困架,周街執野食都有添架!不過之前無人咁有愛心去關心佢地,關 ...
報導話佢係清潔工返工中,平日去餐廳食,今日自己帶飯。

大宅

BGCOME08 發表於 20-7-29 14:27

D曱甴唔會放過任何一個機會嘅,突然又好關心D清潔叔叔EE, ...
好多清潔工一直都無一個正常食飯環境,今次大家關注下幫助日後改善問題都係好事。

子爵府

感謝伯伯的忍耐,真心愛香港的,我們必定捱得過

公爵府

mercuryfs 發表於 20-7-29 14:40
好多清潔工一直都無一個正常食飯環境,今次大家關注下幫助日後改善問題都係好事。
...

當然

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

疲情肆虐之下,有邊個唔受影響?抗疫措施對任何人或多或少都會造成不便架啦,都無辦法!

非常時期,大家就要忍耐一下,盡量用自己可行既方法去解決生活上既不便。希望疫情盡快過去,大家就可以正正常常咁生活囉!

首頁
34567...10

尾頁

跳至