時政擂台

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔講疫情呢段時間,只係奇怪香港地盤點解冇臨時飯堂?外國一般都會有安排,因為一個地盤工程一般都有一年半載甚至幾年,有啲地點仲係好唔方便,自設飯堂其實可以比到大批工人分時段食飯同有得坐下,點解香港地盤發展商冇呢啲安排

伯爵府

Chuchinghan 發表於 20-7-29 15:13
其實禁堂食,d人除曬口罩通街食飯,對疫情而言,真係有幫助咩

咪就係白痴囉

https://youtu.be/Bhu_nTd2KIw

男爵府

比人影相放上網真心慘,其實大家也唔想見到疫情不受控,更加唔想見到大家咁樣食飯,不過大家耐心忍耐,希望一星期後可以疫情受控。大家加油!

大宅

回覆樓主:

最冇品係影人哋相囉! 請唔好再post

男爵府

ChingYee123 發表於 20-7-29 15:06
地盤建築工人係咁架啦,佢地慣咗呢啲生活架,生活養難無辦法,唔使同佢地擔心!

去年暴動高峰期,防暴警察 ...

對!點慘都慘唔過暴動時,想返工都被阻,好好地想過馬路也沒紅綠燈

大宅

自律困屋企冇開冷氣都一樣

疫症大家忍耐下!

水晶宮

李露眉 發表於 20-7-29 14:52
咁可以點?
唔禁全日堂食只半日,又話D 菌6點後會到
禁左,又話D 工友慘.

其實d人咁鍾意跟外國
外國都係咁喎
都係2人限聚
都係無得堂食
有好多仲衰d添

珍珠宮

BGCOME08 發表於 20-7-29 15:10
D曱甴唔會放過任何一個機會嘅,突然又好關心D清潔叔叔EE,又唔見班死曱甴講話D清潔叔叔EE,日曬雨淋幫佢哋 ...

上次比暴徒用磚掟死個單野, 點解有D人唔覺慘? 死者也是清潔工呀, 而家又出一堆人關心清潔工無位食飯

政府做乜都係錯?

ic34    發表於 20-7-29 15:22
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

中病毒瞓醫院慘定戶外食飯慘?

水晶宮

ilovebb2019 發表於 20-7-29 14:49
d建築公司可否係地盤整個冷氣货柜,入面用膠板一人一格面壁咁坐係度食都好吖。分三班唔好一次咁多,咁又犯 ...

伯爵府

BGCOME08 發表於 20-7-29 15:07
咁你咪等到第8日先貢出黎幫人抱不平囉 。外國全禁食堂,只做外賣,都唔止7日,成個月,唔通外國 ...

外國全面lock down政府比返補貼唔洗返工呀,你又唔講?

侯爵府

呢度有啲jm話佢哋係戲子黎架

珍珠宮

jihappyma 發表於 20-7-29 15:15
比人影相放上網真心慘,其實大家也唔想見到疫情不受控,更加唔想見到大家咁樣食飯,不過大家耐心忍耐,希望 ...

今早都見有人唔帶口罩在街上食煙, 幾唔LIKE 都唔會影人相, 如果咁做, 咪同曱甴無分別, 同一層次....
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

咁可以點?
禁左,又話D 工友慘.

14日前禁全日,會唔會今日就攪掂左?

政府見步行步,欠缺前瞻性既做法,咁多年都無變。驚死落重藥,會俾人事後追究。處理佔中係,處理暴動係,今次處理疫情都係。長痛不如短痛,但呢個政府就係無人敢承擔。澳門特首就有膽,話停市就停市,抗疫為先。

evacalbee    發表於 20-7-29 18:01
長者    發表於 20-7-29 15:52

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁可以點?
禁左,又話D 工友慘.

外面工作的人真係要辛苦你地啦...
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

BGCOME08 發表於 20-7-29 15:02
7日啫,有幾慘?唔係你慘就我慘,唔係你忍就我忍,全港人努力抗疫,個個都捱,仲有D人捱緊冇薪假。

既然咁 ...

我贊成jm講法,個幾張相我個whatsapp收咗幾次。

別墅

回覆樓主:

雖然原意係阻斷病毒,但見到d工人咁真係好慘,今日仲要落雨,唉

男爵府

天真B 發表於 20-7-29 14:55
我覺得最慘係仲要比人影相黎講!

影完仲要放上網

佢哋好多都明白呢個時侯,大家要忍一忍,希望疫情快啲過

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我唔係話冷血,但做得呢啲工種佢哋真係預咗個喎,我姐夫係老外佢都係做地盤,之前做啲荒蕪之地,佢都係日日帶件三文治帶個蘋果,不過好彩啲可以喺冷氣房度食,其他啲工友都係喺地盤,一車飯盒去比佢哋食㗎咋,你估嗰啲大荒地會有間冷氣開放嘅茶餐廳招呼佢哋咩?
又或者星期日你哋經過啲街邊同天橋,你估啲雇主會唔會心酸啲姐姐係街邊食嘢?我只係覺得而家呢段時間,大家容忍下呢七日,希望有得改善咁將來大家都有啖飯食。

ic34    發表於 20-7-29 15:20

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mlcbb 發表於 20-7-29 15:18
14日前禁全日,會唔會今日就攪掂左?

政府見步行步,欠缺前瞻性既做法,咁多年都無變。驚死落重藥,會俾 ...
政府做咩都好...都要市民配合囉,係咪
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

首頁
12345...14

尾頁

跳至