烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

鮮魚買返去唔洗 (有人唔劏,有人劏埋),放冰格冷凍保存,我有以下問題請教各位:

1. 如果叫魚佬劏埋,劏好佢會灑水起條魚度,咁樣咪已經濕咗水囉....咁係咪照放冰格都唔變霉架? (我多數買倉魚、烏頭之類)

2. 入冰格前會點包裝呢? 就咁套兩個膠袋? 抽真空? 要印吓D血水嗎?

3. 怎樣解凍呢? 連包裝浸水喉水OK嗎?

4. 另外有無咩要注意?

我咩都唔識,怕 keep 得唔好食壞家人,謝謝各位

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我不會放冰格只會放普通雪櫃層
回家換個保鮮袋,唔濕粒粒就ok

水晶宮

ninini 發表於 20-7-29 15:05
鮮魚買返去唔洗 (有人唔劏,有人劏埋),放冰格冷凍保存,我有以下問題請教各位:

1. 如果叫魚佬劏埋,劏好 ...

我會
1. 如有水喺袋, 倒出來, 之後原袋包好, 再加多一個袋, 再放入膠盒或保鮮袋冰

2. 解涷, 一定放雪櫃下層解涷, 不會用水沖

解涷後, 正常沖洗及煮

希望幫到你

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 kerotan 的帖子

唔放冰格都得? 因為阿媽教落D魚洗咗就要蒸,所以我成日以為D魚好易變,原來可以就咁放冷藏都得架,謝謝你話我知,想請問你試過最耐放幾多日?

男爵府

2024年龍年勳章

Tebing 發表於 20-7-29 21:05
我會
1. 如有水喺袋, 倒出來, 之後原袋包好, 再加多一個袋, 再放入膠盒或保鮮袋冰

謝謝你,幫大忙,解答我哂我嘅疑惑 原來濕過水唔怕嘅 (魚本來就係濕架啦,鑽牛角尖,哈哈),只要唔浸住就OK,謝謝你

伯爵府

2024年龍年勳章

ninini 發表於 20-7-30 11:33
回覆 kerotan 的帖子

唔放冰格都得? 因為阿媽教落D魚洗咗就要蒸,所以我成日以為D魚好易變,原來可以就咁 ...

我上述的方法是上午買了鮮魚 做當日晚餐用的

我未試過放 買鮮魚放冰格幾天後才吃
如需要放多天,我會把餘血抹淨抹乾 ,用袋封口/保鮮盒放冰格

買活鮮魚多數是相當天吃
倉魚 黃花 石班 這些都在惠康超市買過原條冷藏的,, 效果也可以接受呀

答返你如果放雪櫃普通格
如果不是當天吃
會先洗 抹乾放少許鹽 三天內吃

男爵府

2024年龍年勳章

kerotan 發表於 20-7-30 11:51

非常詳盡,謝謝你耐心回答我

水晶宮

ninini 發表於 20-7-30 11:39
謝謝你,幫大忙,解答我哂我嘅疑惑 原來濕過水唔怕嘅 (魚本來就係濕架啦,鑽牛角尖,哈哈),只要 ...

唔客氣

因為我一向買定幾星期餸菜的, 此習慣已多過10年

所以我很早已問過此問題亦試了好多年

ninini    發表於 20-7-30 15:44

伯爵府

回覆 ninini 的帖子

因疫情,試過買鮮魚急凍慢慢食, 魚無洗放入膠盒

番到屋企係冰格拎出來, 我沖完涼, 先洗條冰魚, 洗完仲係未溶完雪 , 直接放蒸爐高溫蒸25分鐘, 同新鮮一樣, 當然條魚大D要蒸耐D

男爵府

2024年龍年勳章

登!登!登! 發表於 20-7-31 11:01
回覆 ninini 的帖子

因疫情,試過買鮮魚急凍慢慢食, 魚無洗放入膠盒

後LU~ 我都係因為疫情唔想去咁多街巿呀
有埋蒸爐時間,正呀~ 咁啱我都用蒸爐,唔該哂

子爵府

kerotan 發表於 20-7-30 11:51

提外話,最近在百X買左條黃立䱽,原來佢轉左牌子,好難食,連一啲魚味都冇

珍珠宮

回覆樓主:

我在超市買鲩魚方便包,直接放冰格,通常一星期內吃,吃完又買

ninini    發表於 20-8-13 11:58

首頁

尾頁

跳至