婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

nganfung 發表於 20-9-3 18:43
回覆 薑薑 的帖子

唔好意思,過左幾日先覆你, 因為呢排忙, 好少上呢追POST.

唔緊要呀
多謝你回覆

雖然忙你要保重身體

男爵府

我這2年D經都好亂,有時3星期就黎,有時又6星期先黎,但量又正常,我四+頭,係咪更年期呀,我都唔知,有無人好似我咁

大宅

回覆 薑薑 的帖子

唔洗客氣, 大家交流下. 你話你今個月又開始亂?? 依家點?

大宅

nganfung 發表於 20-9-4 11:04
回覆 薑薑 的帖子

唔洗客氣, 大家交流下. 你話你今個月又開始亂?? 依家點?

睇左醫生,抽了子宮內膜細胞去驗等報告
今次來了12天未停,這2天血少咗
好擔心

大宅

薑薑 發表於 20-9-4 11:09
好擔心

我48,二年前因月經過長(頭七日正常但拖尾)來左二個星期,抹片及抽子宮膜細胞檢測報告正常。但都係有間竭性出現延經情況。上星期抹片及陰道超聲波又話冇問題只係懷疑子宮內膜有息肉,下星期安排入院做宮腔鏡檢查。希望冇事。女人年紀到左咁上下確係好多問題唔係上就下出問題,但一定唔可以諱疾忌醫。同勉之!

水晶宮

多數啲人都話更年期m多,但其實有冇人係嚟好少好少,但又好長呢

伯爵府

大家好,我都係更年期嘅年齡,
之前月經唔都好準。
7月4日來一次
7月30日來一次
到現在仲未來M, 但前兩三日就開始有啡血 (量不多), 正煩惱中~

因我已婚, 又諗會唔會中左獎而流啡無M 到, 呢幾日我都不停食涼野。

大家覺得我應該點做好呢?!

公爵府

好媽媽勳章

YML 發表於 20-9-8 07:45
之前月經唔都好準。
7月4日來一次

我仲衰,
20/8 來了六日,日日都好似尾聲咁少量。我以往係要食止血藥都唔止到
31/8 又來。到而家都未完又係好似尾聲咁少。
我上年同前前年都做左宮腔鏡切除瘜肉,點知今年六月照又話有一粒,當然未有病徵所以唔理佢。而家似乎病發。唉。醫生叫我切鬼左去一了百了,但我唔想
諗住試下睇中醫

大宅

回覆 phoebepanpan 的帖子

我覺得中醫唔得,我過去10年內,發現3次子宮內膜瘜肉,次次都要切走,令到我好煩,次次黎得多都係因為瘜肉。

伯爵府

真係好煩啊
試下睇中醫, 希望有好轉

伯爵府

YML 發表於 20-9-8 07:45
之前月經唔都好準。
7月4日來一次

今日自己驗左, 唔係中招。
但遲遲唔黎M, 今日無啡, 我諗過多一兩日仲唔黎, 就去診所驗多一次, 之後寫紙轉介去睇婦科。

希望M 快d 來臨!!

公爵府

好媽媽勳章

yky0714 發表於 20-9-8 21:54

我覺得中醫唔得,我過去10年內,發現3次子宮內膜瘜肉,次次都要切走,令到我好 ...

醫生話上年做完今年又有。不如割子宮一了百了
你已第三次。醫生有冇叫你割?

大宅

我有排都未到更年期,醫生叫我試下帶個藥性子宮環,可能會好d。

大宅

wliklik 發表於 20-9-5 16:09
我48,二年前因月經過長(頭七日正常但拖尾)來左二個星期,抹片及抽子宮膜細胞檢測報告正常。但都係有間 ...

做完宮腔鏡檢查未?
報告出咗子宮內膜報告正常
但今次月經來左10+天未停,醫生建議睇多1-2 個cycle,才考慮食荷爾蒙藥

珍珠宮

Ming_Yan 發表於 20-7-30 10:42
回覆 nganfung 的帖子

我完全明白,我以前經期第五日開始擔心經期會唔會又長流.平時又擔心分泌有血....困 ...

平時又擔心分泌有血..! 我又係呀! 排卵期左右會紅紅地。你醫好未?

珍珠宮

薑薑 發表於 20-9-9 11:31
做完宮腔鏡檢查未?
報告出咗子宮內膜報告正常
但今次月經來左10+天未停,醫生建議睇多1-2 個cycle,才考慮 ...

你咩年紀?

珍珠宮

SHUENYIN 發表於 20-9-3 22:53
我這2年D經都好亂,有時3星期就黎,有時又6星期先黎,但量又正常,我四+頭,係咪更年期呀,我都唔知,有無 ...

Me! 3 星期 ! 今次個幾月未黎⋯ 都係四頭

珍珠宮

薑薑 發表於 20-9-4 11:09
好擔心

我都試過⋯ 之後食一個cycle 避孕藥⋯ 又正常返少少

男爵府

回覆 bananaGi 的帖子

我今年2 月已經將子宮同輸卵管砌除,因為最後一次抽子宮內膜組織化驗,子宮內膜組織已經係非典型增生,醫生建議砌除因為有高風險變子宮內膜癌.

珍珠宮

Ming_Yan 發表於 20-9-11 13:24
回覆 bananaGi 的帖子

我今年2 月已經將子宮同輸卵管砌除,因為最後一次抽子宮內膜組織化驗,子宮內膜組織 ...

請問你咩年紀

首頁

尾頁

跳至