嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

因小兒利根短問題!之前健康院醫生都睇過話有呢個問題!所以想出去搵私家醫生再睇多次!想問下兒科外科醫生葉錦輝好?定兒科醫生陳欣永好?兩個價錢相差一倍!求有冇有經驗媽媽介紹下!

洋房

佩佩媽媽 發表於 20-7-29 18:44
因小兒利根短問題!之前健康院醫生都睇過話有呢個問題!所以想出去搵私家醫生再睇多次!想問下兒科外科醫生 ...

我小朋友7月中搵左葉錦輝剪,電刀剪好快,唔使1分鐘就剪完,剪完無咩血,係個傷口好似生左粒飛滋咁,即時已經可以飲水食野

大宅

Iris99816636 發表於 20-8-6 04:30
我小朋友7月中搵左葉錦輝剪,電刀剪好快,唔使1分鐘就剪完,剪完無咩血,係個傷口好似生左粒飛滋咁,即時 ...

你整搵佢幾多錢?

大宅

Iris99816636 發表於 20-8-6 04:30
我小朋友7月中搵左葉錦輝剪,電刀剪好快,唔使1分鐘就剪完,剪完無咩血,係個傷口好似生左粒飛滋咁,即時 ...

過程係點架?係你抱佢bb整?定姑娘抱住俾佢整?你小朋友幾大呀?

洋房

佩佩媽媽 發表於 20-8-7 00:19
過程係點架?係你抱佢bb整?定姑娘抱住俾佢整?你小朋友幾大呀?

我小朋友13個月,價錢4700,佢有個小手術室,姑娘會搵野包住bb, 用電刀剪,過程好快
不過我之前打去問個陣係話傳統就咁剪,到時你再打去問下姑娘

大宅

Iris99816636 發表於 20-8-7 00:31
我小朋友13個月,價錢4700,佢有個小手術室,姑娘會搵野包住bb, 用電刀剪,過程好快
不過我之前打去問個陣 ...

你剪完後條利係咪靈活好多?係你自己發現小朋友利根短?

洋房

佩佩媽媽 發表於 20-8-7 01:53
你剪完後條利係咪靈活好多?係你自己發現小朋友利根短?

之前好細個發現佢有少少心形脷,去左健康院問又話睇住先,但係到佢6個月到發覺佢飲奶同水會濁,所以好易肺炎,跟住一路睇開speech 話佢脷筋太緊,影響佢吞野,剪左會改善佢吞咽個動作
而家剪左好明顯無心型脷同埋飲奶好左,無咁易濁,不過speech 話剪完有機會會生返埋,所以要每日都幫佢條脷郁下

大宅

Iris99816636 發表於 20-8-7 01:58
之前好細個發現佢有少少心形脷,去左健康院問又話睇住先,但係到佢6個月到發覺佢飲奶同水會濁,所以好易肺 ...

會生返埋?咁要點幫佢郁下?

洋房

佩佩媽媽 發表於 20-8-7 02:05
會生返埋?咁要點幫佢郁下?

你可以上YouTube search tongue push up, 要睇小朋友幾大,如果未識聽指令就用洗口綿花棒幫小朋友做,如果識聽指令就跟住佢做就ok

民房

回覆 Iris99816636 的帖子

我小朋友而家五歲,佢出世冇耐我就發現佢有心形脷問題。問過好多兒科醫生,政府嘅外科醫生,都唔建議咁細個小朋友做剪脷手術。原因係雖然個手術好簡單,但脷底有條大動脈,唔小心整親會好嚴重!醫生建議到三歲嘅時候,再睇下會唔會自己好咗。結果佢到三歲識講嘢,情況真係唔嚴重。所以我哋冇再同佢跟進。之後有一次帶佢睇兒童牙醫,牙醫話原來剪脷嘅手術應該係牙醫做,因為都係口腔裏面嘅嘢。同埋做完之後要去睇speech therapy 每日幫條脷做運動,否則剪咗都冇用,好快會痴返埋。以上純粹係我有嘅資料分享

洋房

Prux2 發表於 20-8-7 23:17
回覆 Iris99816636 的帖子

我小朋友而家五歲,佢出世冇耐我就發現佢有心形脷問題。問過好多兒科醫生,政府 ...

係ar,我小朋友一路都follow up 開speech, 係佢suggest我地出去剪,因為影響佢吞野,同埋如果太大個先剪就要全身麻醉

民房

如果影響吞野就要早D做!我之前去central smile 睇dr Irene. 佢係牙醫。佢話剪脷其實應該係搵牙醫。佢哋會比較有經驗做呢啲手術。唔知真定假,你可以去了解下

男爵府

請問可以去邊度跟 speech?

首頁

尾頁

跳至