自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

我愛Corina 發表於 20-7-29 19:05
你諗下可能你6299 都好錫你果d 呢?

佢哋都錫我果d, 只係介意佢哋外孫就係寶,屋企有工人都日日擔心工人揍得唔好,話唔放心,個大外孫已經12歲了,要親自照顧先安樂,但佢哋就好放心我工人姐姐一個人照顧我兩小朋友(4及7歲)

珍珠宮

Jane1983 發表於 20-7-29 19:12
你好錫你的小朋友,呢樣係最重要。其他人錫唔錫佢,有幾錫,查實你小朋友未必在乎。

既然當事人都無feel, ...

你說得對,對小朋友來說,父母錫才最重要

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係無被偏心果個
我6299都係錫外孫多過我仔女

同父母緣份,我又真心無介意(係初初知果下有一點點失落....「咁我呢」嘅感覺)。我同細佬妹無計較,我覺得自己安穩,有本事照顧父母,同弟妹融洽,令父母安享晚年,一家和和樂樂已係福氣(幾多人一家和樂都無份)
6299就....咪正式一家人計較是非又多,我只能做到互相尊重,真係做唔到關係密切。我亦唔理佢錫邊個,大家表面功夫做足就算

人與人之間....咪就係咁囉

我只在乎我同c6同仔女之間關係架咋!

侯爵府

我唔介意,因為我性格是有恩必報,所以怕欠人。

佢對其他人好,他日佢有事時我可置身事外。

水晶宮

回覆 老翻太太 的帖子

12歲少年人,長老仲日日呵住、照顧住,佢可能寧願工人照顧

侯爵府

畀面勳章

老翻太太 發表於 20-7-29 18:48
可能由細到大,感覺父母錫我妹多啲,令我長大後對偏心呢樣野好敏感,依家對於6299錫佢外孫多過錫我小朋友, ...

唔好理其他人,你錫自己仔女咪得囉

珍珠宮

海之風 發表於 20-7-29 19:15
我唔介意,因為我性格是有恩必報,所以怕欠人。

佢對其他人好,他日佢有事時我可置身事外。 ...

你又啱喎,我性格同你好似,有恩必報,佢哋對我哋太好反而令我大壓力

侯爵府

anna59 發表於 20-7-29 18:55
咁父母對你好唔好?如果好嘅,未得囉!何必咁執著,睇開D啦!6299錫外孫,因為外孫系佢個女生,有親切感, ...

如果唔好呢

公爵府

回覆樓主:

自己父母都避免唔到會偏心,何況係人地父母,唯有自己睇開D!
其他人唔錫自己D仔女唔緊要,自己錫咪得囉,當你明白到呢個世上無人有義務去對你好,你就唔會去為呢D嘢而唔開心

男爵府

二樓高手又出現

伯爵府

開心吸收勳章

可能由細到大,感覺父母錫我妹多啲,令我長大後對偏心呢樣野好敏感,依家對於6299錫佢外孫多過錫我小朋友, ...

其實所有家人,你不可控制家人,其他家人也不可以控制你。每個人感覺都唔同,管好自己就好了。

有冇想過,你兒子大過左,佢媳婦都覺你偏心,對外人好過你,咁你又怎樣呀??你話沒有,一視同仁,佢都唔信,你可以怎麼,在你眼中睇事情,未必對方也這樣睇法

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

放棄,係冇得 釋懷嫁。

你唔上心自然唔需要釋懷, 當自己同佢冇關係就最好
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mike89 發表於 20-7-29 18:53
俾99錫未必係一件好事

好同意,我既睇法一樣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我99錫我叔仔個仔多D,仲要乜都踩我仔而抬高叔仔個仔,當然亦唔中意我呢個新抱⋯⋯講真我最怕人地對我好。
我同我仔講好多野唔係人地講就係,有媽媽錫好夠,其他人唔使介懐,當然大前提係做阿媽唔使靠99,咪唔使睇人臉色,有自主權囉。

男爵府

同我情況差唔多,不過係偏心去我哥道。
外孫內孫果道都差唔多,不過佢地都好錫內孫既,只係更錫外孫。。。我會避開,唔會親眼睇到咁多,心就舒服d!
只能夠講係自己唔好彩,媽媽唔夠錫自己,但都不能夠眼紅人地有媽媽錫。最緊要,老公勁錫就夠了!

珍珠宮

算啦!我細個時我媽直頭憎我添,佢憎我憎到所有親戚都知,d親戚都講笑話我吾係我媽生,我中學時寫日記,句句用那八婆稱呼佢,我都憎左佢幾十年。到而家幾十歲人睇化lu,自己開心過活好過,佢都果頭近,一直得閒返去睇佢,有同佢飲茶,咪求其當探個外人,無感情可言。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

99錫孫仔其實係糖衣毒藥。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇過本書講人的心本身就係生偏的,偏心其實係正常,呢個世上應該冇咩人可以在任何事上一視同仁,樓主你其實介意自己控制唔到的事好無謂,你唔可以控制人哋偏心,但自己絕對可以在自己能力上多關心自己小朋友,釋懷個人會開心d

珍珠宮

回覆樓主:

備受寵愛,溫室長大,就唔識得自己努力,以為咩都係應得。真心講,一定都唔好。事實係世事無公平,早知早面對,根本無可能所有人都鍾意自己。

子爵府

我6299都錫外孫多過我仔女,我又冇乜感覺。
其實都好㗎,情感上冇欠佢

首頁
12345...6

尾頁

跳至